Έρευνα για την μακροζωία: Ποιος τρόπος ζωής δρα ενάντια στα "κακά" γονίδια

Ο τρόπος ζωής είναι πιο σημαντικός από τα γονίδια: Αυτή η γνώση έχει καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό και μια νέα ανάλυση δεδομένων το επιβεβαιώνει τώρα. Getty Images

3/6/2024

Πώς μπορούμε να "ξεγελάσουμε" τα γονίδιά" μας!...

Εάν ζείτε μια υγιεινή ζωή, μπορεί να «ξεγελάσει» τα γονίδιά σας. Αυτό δείχνει μια μακροχρόνια μελέτη με βρετανικά στοιχεία. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό: διατροφή

Τα γονίδια αποτελούν μόνο το 25%, το υπόλοιπο καθορίζεται από τον τρόπο ζωής. Οι ερευνητές που μελετούν την μακροζωία και το ερώτημα πώς επιτυγχάνεται, το τονίζουν αυτό ξανά και ξανά. Το ακριβές ποσοστό μπορεί να συζητηθεί, αλλά μια ανάλυση μεγάλων δεδομένων έχει πλέον επιβεβαιώσει ότι είναι βασικά αλήθεια. Σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές, ένας τρόπος ζωής που προάγει την υγεία με άσκηση, υγιεινή διατροφή, αποφυγή της νικοτίνης και αρκετό ύπνο αντισταθμίζει την επίδραση της γενετικής που μειώνει την ζωή κατά περισσότερο από 60%.

Αυτό δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal's Evidence Based Medicine. Ο Zilong Bian και οι συν-ερευνητές του από το Τμήμα Αναλύσεων Μεγάλων Δεδομένων στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Hangzhou Med στην Κίνα εξέτασαν την επίδραση του τρόπου ζωής χρησιμοποιώντας δεδομένα από 353.742 Βρετανούς ενήλικες που συμπεριλήφθηκαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2006 και 2010 και αναλύθηκαν και των οποίων την υγεία παρακολουθούσαν μέχρι το 2021.

«Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βαθμολογία κινδύνου για μακρά (20% των συμμετεχόντων), μεσαία (60%) και σύντομη (20%) διάρκεια ζωής για να προσδιορίσουν την γενετική επίδραση στην διάρκεια ζωής. Χρησιμοποίησαν επίσης μια σταθμισμένη βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής που περιελάμβανε μη κάπνισμα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τακτική σωματική δραστηριότητα, υγιές σχήμα σώματος, επαρκή ύπνο και υγιεινή διατροφή. Στην συνέχεια χώρισαν την ομάδα μελέτης σε έναν ευνοϊκό (23% των συμμετεχόντων), έναν μεσαίο (56%) και έναν δυσμενή (22%) τρόπο ζωής», γράφει το German Medical Journal για την μελέτη.

Η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας

Κατά την διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρατήρησης σχεδόν 13 ετών, 24.239 άτομα από την ομάδα των ατόμων που αναλύθηκαν, πέθαναν. Μεταξύ εκείνων των ανθρώπων που είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής λόγω της γενετικής τους σύνθεσης, η πιθανότητα πρόωρου θανάτου ήταν 21% υψηλότερη από αυτή των ανθρώπων που είχαν γενετική προδιάθεση για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό ήταν εμφανές ανεξάρτητα από την αξιολόγηση του τρόπου ζωής. Τα άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Σε αυτή την αξιολόγηση, η «γονιδιακή σύνθεση» δεν ελήφθη και πάλι υπόψη.

Ωστόσο, ο συνδυασμός αρνητικών γενετικών παραγόντων και επικίνδυνων περιστάσεων από τον προσωπικό τρόπο ζωής είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. «Όσοι είχαν υψηλό γενετικό κίνδυνο συντομεύσεως της διάρκειας ζωής και διατηρούσαν έναν δυσμενή τρόπο ζωής είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που είχαν γενετική προδιάθεση για μακροζωία και διατηρούσαν ευνοϊκό τρόπο ζωής», γράφει το German Medical Journal on the Scientific Investigation.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέσσερις είναι οι κύριοι παράγοντες που συνθέτουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής: μη κάπνισμα, η τακτική άσκηση με επαρκή ένταση, ο αρκετός ύπνος και η ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Κατά συνέπεια, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αντισταθμίσει στατιστικά έναν γενετικά καθορισμένο κίνδυνο μικρότερου προσδόκιμου ζωής ή πρόωρου θανάτου κατά περίπου 62%. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου