Ξυλόπολη ή Λιγκοβάνη: Όχι, βροντοφώναζαν οι Έλληνες, κόψτε μας το χέρι, σλάβοι δεν γινόμαστε! Αυτούς τους Έλληνες προδώσαμε, εμείς οι άθλιοι


15/6/2024

Κάθε πόλη, χωριό και τοποθεσία της Μακεδονίας έχει και μια ιστορία από το Μακεδονικό Αγώνα... Κάθε πόλη, και κάθε χωριό, της Μακεδονίας μας προδόθηκε από θρασύδειλα ανθρωπάκια στις 18 Ιουνίου του 2018. Οδύνη και Ντροπή!

Χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά, χωρίς συντονισμό, άνθρωποι απλοί, αλλά στερεοί, ύψωσαν το ανάστημά τους κι έταξαν τη ζωή τους και βροντοφώναξαν στον πανσλαβισμό:

-Όχι! Δεν θα πετύχει ο σκοπός σας, όσα μέσα και αν διαθέτετε, ενόσω υπάρχουμε εμείς... 

Το 1884 οι Βούλγαροι με δόλο παρέσυραν τον Έλληνα μουχτάρη Γούγου σε κάποιο σπίτι και απαιτούσαν να υπογράψει δήλωση ότι όλοι οι κάτοικοι της Λιγκοβάνης φυλετικά είναι Βούλγαροι. 

-Βρε, τρελλαθήκατε; Αδύνατο! Κόψτε μου το χέρι, σκοτώστε με, αλλά δεν υπογράφω.

Του τάζουν λίρες. Αδύνατο! Ορμούν επάνω του. Ο Γούγου, χάρη στη ρώμη του, κατόρθωσε βαριά τραυματισμένος να γλιτώσει από τα χέρια τους. 

Το 1886 οι Βούλγαροι, με τη βοήθεια και του Τούρκου αστυνόμου, δηλητηρίασαν το μουχτάρη μας Σίμο Χαριζάνη. 

Οι Βούλγαροι, με την ανοχή των τουρκικών αρχών, μας πήραν την εκκλησία και το σχολείο, στράφηκαν κατά των ιερέων και κατόρθωσαν να μείνει το ελληνικό στοιχείο χωρίς ιερέα, για να εκβουλγαρισθεί. Και η επιδίωξη αυτή όμως των Βουλγάρων απέτυχε. Διότι οι Έλληνες όλα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα τα έβαλαν προς το παρόν κατά μέρος. Και οι κηδείες γίνονταν χωρίς ιερέα. Και κανένας γονέας δεν δέχθηκε να βαφτιστούν τα παιδιά του από βουλγαρόπαπα. 

Ο πλούσιος κτηνοτρόφος Βασίλειος Βαγγέλης, που είχε αποκτήσει δίδυμα, κάλεσε τον Παπαευάγγελο από το Βερτίσκο να τα βαφτίσει... Όταν άρχισε το μυστήριο της βαπτίσεως, εμφανίστηκε ομάδα αιμοβόρων Βουλγάρων, επιτέθηκε εναντίον του ιερέα... Αλίμονο... Τα δίδυμα βρήκαν τραγικό θάνατο. Πνίγηκαν μέσα στην κολυμβήθρα. 

Ο Δήμος Μπάλιος, για να μην πάθει τα ίδια, πήρε το νεογέννητο βρέφος του και καβάλα στο άλογο ξεκίνησε να το βαφτίσει στο Βερτίσκο. Οι Βούλγαροι το πληροφορήθηκαν και άρχισαν να τον καταδιώκουν και να πυροβολούν. Ο Δήμος τρέχει ολοταχώς και σφίγγει στην αγκαλιά του το βρέφος. Χάρη στην ταχύτητα του αλόγου του έφτασε ο Δήμος σώος στο Βερτίσκο, αλλά το βρέφος είχε αποβιώσει από το περίσφιγμα του πατέρα του. 

Τέτοιες τραγωδίες η Λιγκοβάνη πολλές έχει να επιδείξει. Πηγή: Ηλ. Πάσχος, "Μακεδονική Ζωή". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου