Τα φυτά είναι επίσης ρατσιστικά: 200 είδη θα αλλάξουν τα ονόματά τους σύμφωνα με το διεθνές βοτανικό συνέδριο

Εδώ είναι ένα ρατσιστικό φυτό: η Ερυθρίνα Κάφρα. Θα πρέπει να αλλάξει το όνομά της το 2026.

21/7/2024

Εκατοντάδες φυτά, μύκητες και φύκια αναγκάζονται να αλλάξουν τα ονόματά τους μέχρι το 2026, μετά από απόφαση που ελήφθη σε διεθνές βοτανικό συνέδριο. Αυτή η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αφαιρεθούν οι όροι που θεωρούνται ρατσιστικοί στην βοτανική ονοματολογία.

Η ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη κατά το 20ο Διεθνές Βοτανικό Συνέδριο στην Μαδρίτη, με 351 ψήφους υπέρ και 205 κατά. Οι βοτανολόγοι σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν να μετονομάσουν τα φυτά των οποίων το όνομα περιλαμβάνει τον όρο «Caffra», έναν υποτιμητικό όρο που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τους μαύρους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Έτσι η Erythrina Caffra θα γίνει Erythrina Affra, η Protea Caffra θα μετονομαστεί σε Protea Affra και η Dovyalis Caffra θα είναι στο εξής γνωστή ως Dovyalis Affra. Αυτή η πρωτοβουλία, που προτάθηκε από τους Gideon Smith και Estrela Figueiredo του Πανεπιστημίου Nelson Mandela στη Νότια Αφρική, στοχεύει να ξεκινήσει τα παράγωγα με το "afr" προκειμένου να αναγνωριστεί η αφρικανική προέλευσή τους.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν είναι ομόφωνη και πυροδοτεί συζητήσεις μεταξύ των βοτανολόγων. Ορισμένοι αμφισβητούν τη σοφία της αλλαγής ονομασιών που έχουν καθιερωθεί από καιρό, φοβούμενοι ότι θα περιπλέξει την βοτανική ονοματολογία και θα δημιουργήσει σύγχυση σε άλλους τομείς.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε εάν αυτή η απόφαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μορφή αναθεώρησης της ιστορίας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα προς επίλυση και φοβούνται ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να συμβάλει στην διαγραφή ορισμένων πτυχών της ιστορίας και του πολιτισμού.

Το 2024, παρατηρούμε μια τάση επανεξέτασης ιστορικών, επιστημονικών και πολιτιστικών στοιχείων μέσα από το πρίσμα της καταπολέμησης του ρατσισμού. Ενώ κάποιοι το βλέπουν ως επιθυμία να διαγραφεί ό,τι θεωρείται πολιτικά ανακριβές, άλλοι το βλέπουν ως απαραίτητο βήμα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη περιεκτικότητα και σεβασμό.

Για να χαρακτηριστεί αυτή η προοπτική, ας υπενθυμίσουμε ότι στην Γαλλία, υπήρχαν καραμέλες που ονομάζονταν «Têtes de nègre», που αντιπροσώπευαν το πρόσωπο ενός μαύρου Αφρικανού με μια ευρέως επίπεδη μύτη. Αυτό το όνομα και η σχετική εικόνα θεωρήθηκαν προσβλητικά. Η απόφαση να μετονομαστούν αυτές οι καραμέλες εγκωμιάστηκε ευρέως, αν και πυροδότησε επίσης συζητήσεις.-Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου