Μελέτη με 200.000 συμμετέχοντες: Τι πρέπει να αφαιρέσετε από την διατροφή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου


25/7/2024

Δύο ποτά συγκεκριμένα είναι επικίνδυνα - Τι πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί σε γενικές γραμμές. Μια μελέτη "Lancet" δείχνει ότι εάν τρώτε περισσότερο από αυτά, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οφείλεται κυρίως σε δύο ποτά.

Κέικ ή αλμυρά σνακ, βιομηχανικά παραγόμενο ψωμί ή δημητριακά πρωινού, έτοιμα γεύματα ή ποτά φρούτων – όλα αυτά συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας. Τα τρόφιμα υψηλής ή βιομηχανικής επεξεργασίας είναι συχνά πρακτικά επειδή τρώγονται γρήγορα και συχνά έχουν καλή γεύση. Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου σε μια μεγάλη μελέτη με περίπου 200.000 συμμετέχοντες από τη UK Biobank. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο εξειδικευμένο περιοδικό «eClinicalMedicine – Part ofThe Lancet Discovery Science».

Ωστόσο, δεν μπορούν να πεταχτούν όλα τα φαγητά… Επομένως, η τρέχουσα μελέτη εξέτασε λεπτομερώς τις μεμονωμένες ομάδες τροφίμων. Το αποτέλεσμα είναι «πολύ αποκαλυπτικό», λέει ο Martin Smollich στο Twitter. Ο διατροφολόγος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Schleswig-Holstein (UKSH) συνοψίζει: «Γίνεται σαφές εδώ: η αρνητική επίδραση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (υποθέτοντας αιτιότητα!) είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα των αναψυκτικών και των χυμών. Άλλα προϊόντα (π.χ. εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης) δεν παίζουν κανένα ρόλο εδώ».

Αυτό ταιριάζει με τα ευρήματα των ειδικών του Παγκόσμιου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF). Το οποίο εκδίδει συστάσεις εδώ και χρόνια για την μείωση του προσωπικού κινδύνου για καρκίνο. Σύμφωνα με αυτό, τα ροφήματα που έχουν γλυκαθεί με ζάχαρη θα πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς από την διατροφή σας. Η αυξανόμενη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου.

Οι επιστήμονες γράφουν: "Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη σωματική μάζα λίπους είναι αιτία πολλών καρκίνων: στόμα, φάρυγγα και λάρυγγα, οισοφάγος, στομάχι, πάγκρεας, χοληδόχος κύστη, ήπαρ, κόλον, μαστός (μεταεμμηνοπαυσιακή), ωοθήκες, ενδομήτριο, προστάτης και νεφρά". Τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης στην διασταυρούμενη λίστα τους.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της μελέτης με μια ματιά:

-Κατά μέσο όρο, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν το 22,9% της διατροφής των συμμετεχόντων στην μελέτη.

-Κατά την διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 9,8 ετών, 15.921 άτομα εμφάνισαν καρκίνο.

-Συνέβησαν 4.009 θάνατοι από καρκίνο.

-Όσο περισσότερα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας καταναλώνονται, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου (ιδιαίτερα του καρκίνου των ωοθηκών). Συγκεκριμένα: Κάθε αύξηση δέκα τοις εκατό σχετιζόταν με δύο τοις εκατό αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και 19 τοις εκατό αύξηση στον καρκίνο των ωοθηκών.

-Οι συμμετέχοντες με την μεγαλύτερη κατανάλωση (επεξεργασμένων) είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης γενικού καρκίνου καθώς και όγκων εγκεφάλου και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη.

Μια αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στην κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας συσχετίστηκε με αυξημένο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας κατά έξι τοις εκατό (καρκίνος ωοθηκών 30 τοις εκατό και καρκίνος μαστού 16 τοις εκατό).

«Αυτές οι συσχετίσεις παρέμειναν μετά την προσαρμογή σε μια σειρά σημαντικών κοινωνικοοικονομικών, συμπεριφορικών και διατροφικών παραγόντων», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτό που είναι νέο σχετικά με την μελέτη τους σε σύγκριση με προηγούμενες είναι ότι εξέτασαν την συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα για 34 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Πέρα από τη διατροφή, ο τρόπος ζωής επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου

Όπως οι περισσότερες μελέτες στον τομέα της διατροφής, έχει και αυτή τους περιορισμούς της. Δεν υπάρχει αιτιολογική σύνδεση μεταξύ διατροφής και κινδύνου καρκίνου, παρά μόνο συσχέτιση (στατιστική σύνδεση).

Οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα εκφράζουν προβληματισμούς, που δεν μπορούν να απορριφθούν χωρίς έλεγχο. Το παραδέχεται και ο διατροφολόγος Smollich. Το κύριο μέλημά του είναι ότι η ομάδα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αντιμετωπίζεται με διαφοροποιημένο τρόπο. Τελικά, παρά την προσαρμογή για κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, θα παρέμενε μια στρέβλωση: τα άτομα με υψηλή κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας θα είχαν διαφορετικό τρόπο ζωής από τα άτομα που μαγείρευαν με φρέσκα λαχανικά κάθε μέρα. Και συνοψίζει: «Ο τρόπος ζωής έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου – ακόμη και πέρα από την διατροφή».

Το πρόγραμμα διατροφής για την πρόληψη του καρκίνου

Τελικά, αυτή η μελέτη δεν παρέχει κανένα λόγο για να δαιμονοποιηθούν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή ειδικά οι χυμοί και τα αναψυκτικά. Επειδή δεν υπάρχει αιτιότητα για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αλλά μπορεί να είναι ένας λόγος για να ρίξετε μια κριτική ματιά στην διατροφή σας και στον τρόπο ζωής σας γενικότερα.

Γιατί η διατροφή είναι ένα πολύ κεντρικό σημείο για την πρόληψη του καρκίνου - ακόμα κι αν ακόμη και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής δεν παρέχει εγγυημένη προστασία. Όμως η ανθυγιεινή τροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης είναι αιτία παχυσαρκίας. Ταυτόχρονα, αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί για καρκίνο.

Οι ειδικοί στο Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) έχουν επομένως συγκεκριμένες συστάσεις για ένα διατροφικό σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου:

Σημείο 1: Υγιεινή διατροφή

Πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια πρέπει να αποτελούν την βάση της καθημερινής σας διατροφής. Σημαντικό: Οι επιστήμονες συνιστούν 400 γραμμάρια λαχανικών και φρούτων και τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών.

Σημείο 2: Λίγο γρήγορο φαγητό και βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη και άμυλο, που ευνοούν την παχυσαρκία.

Σημείο 3: Λίγο κόκκινο κρέας και προϊόντα αλλαντικών

Μοσχαρίσιο, αρνί και χοιρινό κρέας, αλλαντικά: Το κόκκινο κρέας πρέπει να σερβίρεται το πολύ σε τρεις μερίδες την εβδομάδα. Αυτό αντιστοιχεί σε 350 έως το πολύ 500 γραμμάρια Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερα λίγο επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή όλα τα αλλαντικά.

Σημείο 4: Όχι αναψυκτικά ή ζαχαρούχα ποτά

Οι ειδικοί συνιστούν μόνο ροφήματα χωρίς ζάχαρη για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υγρά, δηλαδή νερό, τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη. Προειδοποιούν: «Οι χυμοί φρούτων δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς, ακόμη και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, είναι πιθανό να προάγουν την αύξηση βάρους με παρόμοιο τρόπο με τα ποτά με ζάχαρη».

Σημείο 5: Αποφύγετε το αλκοόλ

Για την πρόληψη του καρκίνου, οι ειδικοί συνιστούν την αποχή από το αλκοόλ. Το αλκοόλ θεωρείται αιτία διαφόρων τύπων καρκίνου.

Όποιος ακολουθεί ενεργό τρόπο ζωής, δεν καπνίζει και προστατεύεται από τον ήλιο, θα συγκεντρώσει όλα εκείνα τα σημαντικά συστατικά για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. -Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου