Γαλλική FranceSoir: Ο καταστροφικός ρόλος του Μάριο Ντράγκι στην Ελλάδα

Μάριο Ντράγκι, παιδί θαύμα της Goldman Sachs και του Bretton Woods, από τις ελληνικές σκιές στην ιταλική αποτυχία - Weiss / AFP
11/7/2024

Το όνομα Μάριο Ντράγκι το ακούμε συχνά-πυκνά στην πατρίδα μας. Όχι όμως για καλό, παρόλο που το πολιτικό σύστημα εξουσίας θέλει να μας πείσει για το αντίθετο. Ο ρόλος του στην οικονομική καταστροφή της Ελλάδας ήταν πρωταγωνιστικός, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα FranceSoir.

Το παιδί θαύμα της Goldman Sachs και του Bretton Woods, ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαδραμάτισε άσχημο και ύπουλο ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας, αλλά και συνέβαλε τα μέγιστα στην αποτυχία της ίδιας του της χώρας, της Ιταλίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο άρθρο:

Όταν ο Μάριο Ντράγκι έγινε αντιπρόεδρος της Goldman Sachs στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να συμμορφωθεί με την Συνθήκη του Μάαστριχτ. Μια λύση προσφέρεται τότε, από όλους τους παίκτες εξουσίας, για το Ελληνικό Δημόσιο: Κρύψτε τα ελλείμματα. Μια βρώμικη δουλειά για την οποία ευθύνεται αυτή η αμερικανική τράπεζα ή μάλλον η ευρωπαϊκή θυγατρική της. Και φυσικά ο Ντράγκι. 

Τι έκαναν τότε, για να βάλουν την Ελλάδα, πάση θυσία, στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα;

Η τράπεζα πουλά ένα «swap» νομίσματος στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Στα χρηματοοικονομικά, μια ανταλλαγή είναι μια σύμβαση με την οποία δύο μέρη ανταλλάσσουν ταμειακές ροές ή άλλα χρηματοοικονομικά μέσα σε συγκεκριμένες μελλοντικές ημερομηνίες. Οι συμβάσεις ανταλλαγής χρησιμοποιούνται για την διαχείριση του κινδύνου, την απόκτηση χρηματοδότησης ή την κερδοσκοπία σχετικά με τις κινήσεις των επιτοκίων, των νομισμάτων ή άλλων χρηματοοικονομικών μεταβλητών.

Αυτό που πούλησε η Goldman Sachs επιτρέπει στην Ελλάδα να προστατευθεί από τις συναλλαγματικές επιδράσεις μετατρέποντας το χρέος που είχε αρχικά εκδοθεί σε δολάρια σε ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα μπορεί να αποφύγει να συμπεριλάβει στον ισολογισμό της αυτό το νέο χρέος σε ευρώ. Στην συνέχεια μιλάμε για "εκτός ισολογισμού", μια έννοια που αναφέρεται σε περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις ή άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία που δεν καταγράφονται απευθείας στον ισολογισμό μιας εταιρείας και η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μελλοντικές δεσμεύσεις ή συμφωνίες οικονομικές καταστάσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια για την άμεση αναγνώριση των παραδοσιακών οικονομικών καταστάσεων.

Σε αντάλλαγμα, η Goldman Sachs στρώνει τις τσέπες της και ενισχύει τη φήμη της ως διαχειριστή κρατικού χρέους.  

Ο Μάριο Ντράγκι είναι ένας σκιώδης παίκτης εκείνη την εποχή, αλλά ο καταστροφικός του ρόλος δεν θα ξεχαστεί (όχι από όλους τουλάχιστον). Αυτή η βρώμικη υπόθεση θα ξαναβγεί στην επιφάνεια και θα επιστρέψει κοντά του σαν μπούμερανγκ...

Τι καταλαβαίνουμε από όλα αυτά; Ότι η κυβέρνηση του Σημίτη, οι άρχοντες της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της Ευρώπης και της Αμερικής, και βέβαιο ο εκπρόσωπός τους ο Ντράγκι, με σκανδαλώδη τρόπο και υπόγειες διαδρομές, τύλιξαν την Ελλάδα μέσα σε μια σκληρή ταπετσαρία συμφερόντων, την οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεσχίσει και να πετάξει από πάνω της. 

Μέχρι σήμερα η πατρίδα μας ασφυκτιά από την διαφθορά εκείνων των ημερών και των βρώμικων συναλλαγών. Κι αυτό γιατί όσες κυβερνήσεις ήρθαν στην εξουσία μετά τον Σημίτη, συνέχισαν τον δικό του αντεθνικό παιχνίδι, και ούτε μία δεν βρέθηκε να καταγγείλει το καταστροφικό παιχνίδι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. 

Έτσι, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα πέρασε μέσα από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, ενώ η οικονομικο-πολιτική ελίτ Ευρώπης και Αμερικής έτριβε και ακόμα τρίβει και θα τρίβει ικανοποιημένη τα χέρια της. Αφού η δημόσια περιουσία του Ελληνικού Έθνους υποθηκεύτηκε-δόθηκε και από τις κατοπινές του Σημίτη κυβερνήσεις στα ξένα συμφέροντα. 

Για να επανέλθουμε στον Μάριο Ντράγκι:  Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, κατέκτησε διάφορες θέσεις εξουσίας, ήταν και επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, διορισμένος από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τότε πρόεδρο του Ιταλικού Συμβουλίου. Έγινε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Και, σε γενικές γραμμές, η ελίτ τον εκτιμά απεριόριστα, ενώ είναι βουτηγμένος σε σκάνδαλα και υπόγειες διαδρομές που έθεσαν, και θέτουν, σε κίνδυνο όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ίδια του την χώρα, την Ιταλία, όπου διαδραματίζει αρνητικό ρόλο στην οικονομία της. 

Και, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε ή να "εξαφανιστεί" με κάποιο τρόπο εξαιτίας των σκανδάλων και του καταστροφικού ρόλου του στις οικονομίες των χωρών, ή αντίθετα, να γίνει μέχρι και... πρόεδρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου