Μακεδονομάχος Ευάγγελος Κουκουδέας: Ένας γενναίος και ακούραστος Πολεμιστής της Ελευθερίας του Ελληνικού Έθνους

 

 11/7/2024

Ο Ευάγγελος Κουκουδέας, με καταγωγή από την ελληνικότατη Στρώμνιτσα (που πια δεν μας ανήκει), ήταν ένας από τους σημαντικούς ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα.

Πολέμησε στην λίμνη των Γιαννιτσών υπό τον Ι. Δεμέστιχα, ο οποίος έγραψε για τα κάτωθι για τον Μακεδονομάχο μας Ευάγγελο Κουκουδέα:

...Τα μακριά του μαλλιά, και η σεμνότητα του θυμίζουν τον ήρωα της Επανάστασης Αθανάσιο Διάκο. Ξεχυλίζει από πατριωτικό ενθουσιασμό, ενθουσιασμό όμως ελεγχόμενο, χωρίς υπερβολές.

                  ...Του είχα πλήρη εμπιστοσύνη και ήμουν σίγουρος ότι θα έκανε το καθήκον του κάτω                                 και από τις δυσκολότερες περιστάσεις. Θα προτιμούσε να σκοτωθεί παρά να με εγκαταλείψει                      σε περίπτωση κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Φεβρουαρίου του 1907, τα ελληνικά σώματα υπό τον Ι. Δεμέστιχα, Ευάγγελο Κουκουδέα, Νικόλαο Ζαφειρίου, μαζί με άλλους Μακεδονομάχους (ανάμεσά τους και Κρητικοί οπλίτες), ξεκίνησαν από την Παραλίμνη (τότε Τσέκρι) Γιαννιτσών και επιτέθηκαν στον κομιτατζή Δεληθανάση στα Άθυρα (τότε Μπόζετς) Πέλλας. Πέτυχαν την εξόντωση αυτού, καθώς και άλλων κομιτατζήδων. 

Τον Μάρτιο του 1907, ο Μακεδονομάχος Κουκουδέας, επικεφαλής μιας μικρής ομάδας, συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον κομιτατζήδων στα Κουφάλια. 

Μέχρι το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα παρέμεινε στην λίμνη των Γιαννιτσών.

Ο οπλαρχηγός Ευάγγελος Κουκουδέας

Ο Ευάγγελος Κουκουδέας συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και, επίσης, πολέμησε στην Βόρεια Ήπειρο. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε οργανώσει την πολιτοφυλακή για να διευκολύνει την μεταφορά εθελοντών προς την Ελλάδα. Πολέμησε ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού και, αργότερα, μονιμοποιήθηκε στον ελληνικό στρατό. Συμμετείχε και στην Μικρασιατική εκστρατεία, όπου αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Αργότερα, απελευθερώθηκε και συνέχισε την πορεία του στον ελληνικό στρατό, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη. 

Αυτός ο γενναίος Μακεδονομάχος, αυτός ο ακούραστος πολεμιστής υπέρ του Έθνους μας, ο Ευάγγελος Κουκουδέας, παραμένει άγνωστος. Όπως και αμέτρητοι άλλοι Αγωνιστές της Ελευθερίας, που μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει θέση, ούτε καν μικρή, μέσα στην μνήμη μας. Ωστόσο, ανήκουν στους Αθανάτους τους Γένους μας. 

Πληροφορίες και φωτογραφίες από τις κάτωθι πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου