Αναστασία Γκαντούση, η μυροφόρος της σεπτής κεφαλής του Παύλου Μελά και πληροφοριοδότης του Μακεδονικού Αγώνα



6/8/2024

Η Αναστασία Γκαντούση έπλυνε το ιερό λείψανο και το μοιρολόγησε με καρδιόβγαλτα τραγούδια. 

Η Αναστασία Γκαντούση από το χωριό Ανταρτικό* (παλιά Ζέλοβο) άσκησε σημαντική δραστηριότητα στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, διοχετεύοντας στους αντάρτες σπουδαία μυστικά, τα οποία αποσπούσε από τον τούρκο σταθμάρχη Φέιμ Όνμαση δωροδοκώντας τον πλουσιοπάροχα. 

Η Αναστασία Γκαντούση είχε και την μεγάλη τιμή να γίνει μυροφόρος της σεπτής κεφαλής του Παύλου Μελά. Της την εμπιστεύτηκε ο Ντίνε στις 18-10-1904, για να την παραλάβουν και να την ενταφιάσουν μετά στο Μοναστήρι Αγίας Τριάδος Πισοδερίου πέντε Έλληνες πατριώτες με επικεφαλής τον Μοναστηριώτη φιλόλογο Β. Αγοραστό., 

Η Αναστασία Γκαντούση έπλυνε το ιερό λείψανο, το ανθοστόλισε και με άλλες συγχωριανές το μοιρολόγησε με καρδιόβγαλτα τραγούδια. 

 Πληροφορίες από το έργο του Γ. Μόδη:"Ιππότες του Σταυρού", σελ. 48, 53 

*Αυτό το χωριό της Φλώρινας "χρωστάει" το όνομά του στις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων του καθώς και των Μακεδονομάχων μας, που πολεμούσαν με πείσμα κατά των εχθρών του έθνους (δεν έφταναν μόνο οι τούρκοι, προστέθηκε και η λύσσα των σλάβων) ποθώντας όσο τίποτα άλλο την Ελευθερία της Μακεδονίας μας. 

Να μην ξεχνούμε, σ΄ αυτό τον νομό της Μακεδονίας μας διεπράχθη η σύγχρονη προδοσία της αλεξανδρινής γης από την τότε κυβέρνηση του Τσίπρα, μια προδοσία που συνεχίζεται ανεμπόδιστα από την τωρινή κυβέρνηση του Μητσοτάκη. 

Για τους μοντέρνους προδότες, δεν έχει καμία σημασία ο Παύλος Μελάς ούτε η Αναστασία Γκαντούση. Ούτε η Μακεδονία μας. 

-Διαβάστε επίσης: 27 Αυγούστου 1906 δολοφονήθηκε ο παπα-Σταύρος Τσάμης από κομιτατζήδες, ο αγνός Μακεδόνας παπάς που προστάτευσε το κεφάλι του Παύλου Μελά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου