Γνωστά και άγνωστα τρόφιμα, που έχουν υποστεί ζύμωση, με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

15/8/2024

Ποια είδη τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες;

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες και προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα:

Γιαούρτι

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Υποστηρίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό και την λειτουργία των κυττάρων.

Βιταμίνη Β12: Σημαντική για τον σχηματισμό αίματος και το νευρικό σύστημα.

Βιταμίνη D (βρίσκεται στα ενισχυμένα γιαούρτια): Υποστηρίζει την υγεία των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κεφίρ

Βιταμίνες Β: Ιδιαίτερα πλούσιες σε Β12 και Β9 (φολικό οξύ).

Βιταμίνη Κ2: Προάγει την υγεία των οστών υποστηρίζοντας την χρήση του ασβεστίου στον οργανισμό.

Βιταμίνη D (σε ενισχυμένο κεφίρ): Σημαντική για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων.

Ξυνολάχανο

Βιταμίνη C: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου.

Βιταμίνη Κ2: Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία και την δύναμη των οστών.

Βιταμίνες Β: Ιδιαίτερα πλούσιο σε Β6, η οποία είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τον σχηματισμό νευροδιαβιβαστών.

Κίμτσι (τουρσί κορεάτικης καταγωγής-λάχανο)

Βιταμίνη Α: Υποστηρίζει την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη C: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη Κ: Απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Μίσο (παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα)

Βιταμίνη Β12: Ιδιαίτερα σημαντικό για τους vegans, καθώς η Β12 συχνά λείπει από τα φυτικά τρόφιμα.

Βιταμίνη Ε: Αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

Βιταμίνες Β: Περιέχει επίσης ριβοφλαβίνη και νιασίνη, τα οποία είναι σημαντικά για τον ενεργειακό μεταβολισμό.

Tέμπε (παραδοσιακό ινδονησιακό φαγητό)

Βιταμίνες Β: Ιδιαίτερα Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β3 (νιασίνη), που είναι σημαντικές για τον ενεργειακό μεταβολισμό και την υγεία του δέρματος.

Βιταμίνη Κ2: Υποστηρίζει την υγεία των οστών.

Βιταμίνη D (εάν το τέμπε εκτίθεται στο ηλιακό φως): Προωθεί την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών.

Nάτο (παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό)

Βιταμίνη Κ2: Ιδιαίτερα πλούσιο σε Κ2, η οποία υποστηρίζει την χρήση του ασβεστίου και την υγεία της καρδιάς.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Περιέχει Β6 και Β12, οι οποίες είναι σημαντικές για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος.

Βιταμίνη C: Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κομπούχα (ποτό, προϊόν ζύμωσης, ελάχιστα ανθρακούχο, αρωματισμένο με μαύρο ή πράσινο τσάι)

Βιταμίνες Β: Ιδιαίτερα πλούσιες σε Β1 (θειαμίνη), Β6 και Β12.

Βιταμίνη C: Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτική δράση. - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου