Πώς να κάνετε τα ζυμαρικά σας λιγότερο καρκινογόνα;

 

 11/9/2024

Ζυμαρικά και αυξημένος κίνδυνος καρκίνου;  

Ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη πολιτισμικών ασθενειών αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Αυτό οι επιστήμονες αποκαλούν «επιγενετική», δηλαδή την επίδραση του περιβάλλοντος (διατροφή, στρες, ρύπανση κ.λπ.), είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο, στα γονίδιά μας και στην υγεία μας. Η υγεία μας δεν είναι εντελώς προκαθορισμένη και σταθεροποιημένη στα γονίδιά μας που έχουμε λάβει από τους γονείς μας!

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη περιπτώσεων ελέγχου σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε 4 περιοχές της Ιταλίας από το 1992 έως το 2004. Αυτή η μελέτη συνέκρινε τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων που νοσηλεύονται για καρκίνο του νεφρού και εκείνων των ατόμων που νοσηλεύονται στα ίδια νοσοκομεία, αλλά για άλλα αιτίες (αρθρώσεις, οφθαλμικά, ρινικά, αυτιά, δέρμα, οδοντικά προβλήματα κ.λπ.).  

Αποτελέσματα: ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του νεφρού αυξάνεται με την κατανάλωση ψωμιού (+94%), αλλά και ρυζιού και ζυμαρικών (+30%).(1)

Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μετά από τακτική κατανάλωση ψωμιού μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Από τη μια πλευρά, το ψωμί, ειδικά το λευκό ψωμί, αποτελείται από 85% άμυλο (μια σύνθετη αλλά γρήγορα εύπεπτη ζάχαρη!)! Αν θέλετε να γίνετε διαβητικός, εδώ είναι το σωστό σχέδιο!  

Επιπλέον, το ψήσιμο του ψωμιού (> 200°C) παρέχει μια τραγανή κρούστα για το δάγκωμα, αλλά προκαλεί επίσης αλληλεπίδραση σακχάρων και πρωτεϊνών με το σχηματισμό πολύ τοξικών και καρκινογόνων σωμάτων Maillard!  

Λοιπόν, τι περιμένετε για να μειώσετε την κατανάλωση γαλλικού ψωμιού (του κάθε ψωμιού) και τοστ; 

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς (2) και του μαστού (3) αυξάνεται με την κατανάλωση ζυμαρικών. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις σημαντικές επιπτώσεις τους στο σάκχαρο του αίματος…

 Πώς να μετατρέψετε τα ζυμαρικά σας σε αντικαρκινική τροφή;  

Τα ζυμαρικά εμπλουτισμένα με όσπρια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική. Προσθέτοντας ένα όσπριο σε μια ζύμη, βελτιώνεται η ποσότητα των φυτικών ινών, των απαραίτητων αμινοξέων και των βιταμινών Β!  

Μια άλλη δυνατότητα, προσθέστε αρακά, φασόλια ή φακές στην καλή σας σάλτσα ντομάτας, αυτό θα κάνει ένα εξαιρετικό «υγιεινό» πιάτο, ιδανικό για φαγητό το βράδυ για να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα.

Πηγές:

1.Bravi F. et al., 2007, Food groups and renal cell carcinoma: A case–control study from Italy. Volume120, Issue3 – 1 February 2007 – Pages 681-685

2. Randi G. et al., 2008,  Glycemic index, glycemic load and thyroid cancer risk. Ann Oncol. 2008 Feb;19(2):380-3. Epub 2007 Oct 19.

3. Sieri S. et al., 2007,  Dietary glycemic index, glycemic load, and the risk of breast cancer in an Italian prospective cohort study, Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1160-6.

& Sandra Cascio ( Η Sandra Cascio είναι βιοχημικός και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης. Σήμερα, έχει τελειοποιηθεί στην πιστοποιημένη διατροφική θεραπεία CERDEN®)- Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου