Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας...


4/9/2024

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ 

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το να είσαι Έλληνας είναι η συνειδητή απόφαση να αποφύγεις την εύκολη διέξοδο, αλλά να κάνεις το σωστό σε κάθε δεδομένη κατάσταση.

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να νιώθεις μέχρι το μεδούλι αρχές, ιδανικά και αξίες που καθιέρωσε ο ελληνικός πολιτισμός σε όλη την ιστορία. Ιδανικά όπως: «φιλανθρωπία», «φιλοξενία», «φιλοπονία», «φιλοσοφία», «φιλοπατρία».

Σημαίνει να στέκεσαι περήφανος, αλλά πάντα σε ανθρώπινες αναλογίες, όπως οι μαρμάρινες κολώνες στους ελληνικούς ναούς, κι ας έρχονται βροχές, άνεμοι, ή φωτιά.

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να κάνεις προσωπική δήλωση και να θυσιάζεις για το κοινό κέρδος, για την αγάπη του ανθρώπου, για την αγάπη της γνώσης για την αγάπη της προόδου!

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να παλεύεις για να ξεπεράσεις τις αδυναμίες, τις κακουχίες και τις αδικίες.

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να υποφέρεις τις συνέπειες και να υψώνεσαι πάνω από κάθε κατάσταση.

Το να είσαι Έλληνας δεν σημαίνει εκδίκηση για προσωπικές αδικίες, αλλά αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για όλους.

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να εκτιμάς τους ανθρώπους πάνω από υλικά αγαθά και να επιλέγεις αξίες έναντι προσωπικού κέρδους, ανεξάρτητα από το κόστος.

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να βάζεις την οικογένειά σου πάνω από σένα και τη χώρα σου πάνω από την οικογένειά σου.

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να είσαι πρόθυμος να προσφέρεις σε αυτή τη χώρα περισσότερα από όσα παίρνεις πίσω.

Το να είσαι Έλληνας είναι ένας καθημερινός αγώνας για να ζήσεις μια τίμια και αξιοπρεπή ζωή.

Σημαίνει να κρατάμε την παράδοση ενώ αγκαλιάζουμε την αλλαγή και την πρόοδο ταυτόχρονα.

Το να είσαι Έλληνας είναι ισορροπία ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό εαυτό, ανάμεσα στις υλικές και πνευματικές ανάγκες, να έχεις «μέτρο» σε όλα και να δίνεις πάντα τον καλύτερο εαυτό σου.

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει να έχεις «φιλότιμο» και να ζεις με αυτό το πρότυπο ανεξάρτητα από το κόστος.

Το να είσαι Έλληνας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή δήλωση! Είναι μια στάση στη ζωή!

Μετάφραση από Νίνα Γκατζούλη που σημειώνει: Συμφωνώ απόλυτα με την Christina Zach, της οποίας το κείμενο μου προώθησε καλός φίλος. Μετάφραση στην ελληνική από εμένα. Μετέφρασα τα πιο σημαντικά για εμένα σημεία. -Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου