Ευάγγελος Χριστοδουλάκης (Σπουργίτης): Από ξυλουργός, Μακεδονομάχος! Το μήνυμα που στέλνει στους σύγχρονους Έλληνες!

 
4/9/2024

Η φιάλη με το φαινικό οξύ έσπασε, το πόδι του τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά ο Ευάγγελος Χριστοδουλάκης (Σπουργίτης) δεν σκέφτηκε στιγμή να παρατήσει τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους μας! 

Ο Ευάγγελος Χριστοδουλάκης (Σπουργίτης) ήταν ένα από τα Ένδοξα Παλικάρια της ομάδας του Ρεθυμνιώτη Μακεδονομάχου Εμμανουήλ Σκουντρή. 

Ο Ευάγγελος γεννήθηκε το 1884 στα Ρούστικα Ρεθύμνης. Οι γονείς του ήταν αγρότες, ο ίδιος όμως όταν μεγάλωσε, ασχολήθηκε με την ξυλουργική. Μέχρι που το 1905-1906 κατατάχτηκε ως εθελοντής στο σώμα του Εμμανουήλ Σκουντρή. Δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς, βάραινε την ψυχή του η σκλαβωμένη Μακεδονία μας. 

Πολέμησε στην Μακεδονία, και περισσότερο στην περιοχή της Νάουσας, κατά των τούρκων και των σλάβων. Σε μια αποστολή του, κι ενώ μετέφερε φαινικό οξύ, στάθηκε άτυχος, αφού έσπασε η φιάλη που το περιείχε στον δρόμο, και ο Ευάγγελος τραυματίστηκε σοβαρά στον μηρό. Ωστόσο, ο σοβαρός τραυματισμός του δεν στάθηκε εμπόδιο στην πορεία του ως Αγωνιστής της Ελευθερίας!

Στον πόλεμο 1912-1913, πήρε μέρος σε πολλές μάχες, όπως στην μάχη των Ιωαννίνων, ως Οπλαρχηγός

Το 1914, στις 25 Μαρτίου, τιμήθηκε από το Υπουργείο Στρατιωτικών με αναμνηστικό μετάλλιο, για την γενναιότητα, το θάρρος και την προσφορά του στους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους μας. 

Ο Ευάγγελος Χριστοδουλάκης-Σπουργίτης πολεμούσε κατά των εχθρών μας για 14 και πλέον χρόνια. Πήγαινε πάντα εκεί όπου τον καλούσε το έθνος, χωρίς να λογαριάζει σωματικούς και ψυχικούς τραυματισμούς. 

Αργότερα, αποφάσισε να κάνει την δική του οικογένεια. Παντρεύτηκε στα Ρούστικα την Ευαγγελία Πετράκη και απέκτησαν μαζί 18 παιδιά! Δεν επέζησαν όλα, δυστυχώς. Επέζησαν έξι κορίτσια και πέντε αγόρια. 

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε οι σύγχρονοι Έλληνες αυτό που έπραξε ο Ευάγγελος Χριστοδουλάκης και το μήνυμα που μάς στέλνει από τα βάθη του χρόνου: Παρά τις βάναυσες εμπειρίες που σωρεύτηκαν μέσα του από τα χρόνια του πολέμου, επέλεξε να κάνει οικογένεια με πολλά παιδιά! Γιατί είχε συνειδητοποιήσει ότι πολλά παιδιά, σημαίνουν σωτηρία του Ελληνικού Έθνους! (Φωτογραφία από rethnea.gr)

Διαβάστε επίσης: 

-Εμμανουήλ Σκουντρής, Μακεδονομάχος: Εσύ δεν εφοβήθηκες ξεσπαθωμένους χάρους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου