Γιατί η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του διαβήτη;

 

 14/9/2024

Η βιταμίνη D, εκτός από τους πολλούς γνωστούς της ρόλους για τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2,

ιδιαίτερα σε άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια.  

Πρόσφατα (2023), μια μετα-ανάλυση που συγκεντρώνει πολλές διεθνείς μελέτες εξέτασε την επίδραση της βιταμίνης D σε ενήλικες με προδιαβήτη (δηλαδή ένα επίπεδο σακχάρου στο αίμα υψηλότερο από το κανονικό, αλλά όχι ακόμη για να διαγνωστεί ως διαβήτης).

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να λάβουν βιταμίνη D ή εικονικό φάρμακο για τουλάχιστον δύο χρόνια.  

Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Πολύ σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2  

Σε άτομα που έλαβαν βιταμίνη D, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε συνολικά κατά 15% σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή είναι μια σημαντική πτώση και δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει προστατευτική δράση, συμβάλλοντας στη διατήρηση πιο σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Και αν συγκρίνουμε τους συμμετέχοντες που διατηρούσαν επίπεδο αίματος πάνω από 50 ng/ml με αυτούς που ήταν μεταξύ 20 και 29 ng/ml, τότε ο κίνδυνος μειώνεται κατά 76%!

Γιατί η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη;  

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης δρώντας στα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.  

Ενισχύοντας τη δράση της ινσουλίνης, η βιταμίνη D θα μπορούσε να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

 Όχι μόνο για τους διαβητικούς: οφέλη για όλους!  

Αν και αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή στο γενικό πληθυσμό, ειδικά σε χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Τα ανεπαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με πολλούς τρόπους: εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, κόπωση, μυϊκός πόνος.  

Στην πραγματικότητα, συνιστάται η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα για να αποφευχθούν αυτές οι επιπλοκές, ακόμη και αν δεν διατρέχετε κίνδυνο για διαβήτη.

Πώς να εξασφαλίσετε καλά επίπεδα βιταμίνης D;  

Η βιταμίνη D συντίθεται κυρίως μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του χειμώνα, σε περιοχές με ελάχιστο ηλιακό φως ή αν δεν έχετε χρόνο να βγείτε στον ήλιο, μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε στα βέλτιστα επίπεδα. Εδώ έρχεται η λήψη συμπληρωμάτων. Η καθημερινή λήψη βιταμίνης D βοηθά στην διασφάλιση επαρκών επιπέδων στο αίμα, ειδικά για όσους δεν εκτίθενται στον ήλιο.

Πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα;  

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την σημασία της βιταμίνης D για την πρόληψη του διαβήτη, αλλά και για την διατήρηση της καλής γενικής υγείας. Συνιστάται λοιπόν σε όλους, ακόμα κι αν δεν διατρέχετε κίνδυνο διαβήτη, να ελέγχετε τα επίπεδα βιταμίνης D, και σε περίπτωση ανεπάρκειας η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να σας προσφέρει σημαντικά οφέλη.  

Η βιταμίνη D δεν είναι μόνο για τα οστά! Είτε είστε διαβητικός, είτε διατρέχετε κίνδυνο είτε έχετε τέλεια υγεία, το να έχετε καλά επίπεδα βιταμίνης D είναι απαραίτητο για να παραμείνετε σε εξαιρετική φόρμα.

Πηγές: Pittas AG, Kawahara T, Jorde R, Dawson-Hughes B, Vickery EM, Angellotti E, Nelson J, Trikalinos TA, Balk EM. Vitamin D and Risk for Type 2 Diabetes in People With Prediabetes : A Systematic Review and Meta-analysis of Individual Participant Data From 3 Randomized Clinical Trials. Ann Intern Med. 2023 Feb 7. doi: 10.7326/M22-3018. Epub ahead of print. PMID: 36745886. & medicatrix.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου