Όμηρος, Αριστοτέλης, πρωτοελληνικά φύλα, ο μύθος που γλιστρά μέσα στην πραγματικότητα, ή το αντίστροφο, ο Έλληνας στον οποίο χρωστούμε το όνομά μας, όλα παντρεύονται σαγηνευτικά και μυστικιστικά μέσα στον χρόνο και όλα οδηγούν... σε μας, σήμερα!
Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, ιστορικοί, και ποιητές θεωρούσαν την ονομασία 'Γραικοί' ως ταυτόσημη με τους 'Έλληνες', δηλαδή ο ίδιος λαός που άλλαξε όνομα, πολυμερισμένος σε μικρότερα γενεαλογικά Ελληνικά φύλα-έθνη με κοινά πολιτισμικά, γλωσσικά και εθιμικά στοιχεία. Τόσο οι Σελλοί όσο και οι Γραικοί ήταν προκατακλυσμιαία πρωτοελληνικά φύλα.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος γιος του Δευκαλίωνα, ο Έλληνας, τους μετονόμασε απο 'Γραικούς' σε 'Έλληνες', οι οποίοι στην συνέχεια, επιμερίστηκαν σε γενεαλογικά φύλα, από τα παιδία του Έλληνα: Δώρο, Ξούδο, Αίολο.
Ο Αριστοτέλης, αναφερόμενος στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, αναφέρει στα Μετεωρολογικά του, τα εξής:
"Γιατί αυτός ο κατακλυσμός κατ' εξοχήν έγινε στον Ελληνικό τόπο και μάλιστα εκεί που βρισκόταν η Ελλάδα η αρχαία. Αυτή είναι η περιοχή που βρίσκεται από την Δωδώνη μέχρι τον Αχελώο. Αυτός σε πολλά σημεία μεταβάλλει την κοίτη του. Εδώ λοιπόν κατοικούσαν οι Σέλλοι και αυτοί που τότε ονομάζονταν Γραικοί και τώρα Έλληνες"
Μισή σχεδόν χιλιετία πριν από τον Αριστοτέλη, ο Όμηρος, κάνει λόγο για Πελασγούς, Δωδωναίους και Σέλλους στην ίδια περιοχή της Δωδώνης, χωρίς να αναφέρει κάτι σχετικό για τους Γραικούς, ούτε για τους Ηπειρώτες.
Φαίνεται λοιπόν εξ'αυτού ότι στην Ομηρική Εποχή οι Γραικοί ή είχαν αφομοιωθεί με τα άλλα Ηπειρωτικά φύλα ή συμπεριλαμβάνονται στην πολύ ευρύτερη φυλετικά έννοια των Πελασγών, διότι οι Γραικοί όντως ανήκαν στην επιμέρους φυλετική υποδιαίρεση του Πελασγικού γένους.
Φυσικά ο κατακλυσμός επέφερε γεωλογικές ανακατατάξεις και αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον. Ο πολιτισμός των Πρωτοελληνικών φύλων εξαφανίστηκε σχεδόν ολοσχερώς, όπως συνέβη και με τον πολιτισμό των Αιγαίων. Το καινούργιο γένος συνέχισε την ιστορική πορεία και άρχισε ξανά την εξελικτική του διαδρομή. -Πηγή: ellinonistoria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου