Συνοπτικά, η ιστορική πορεία του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου μέχρι την αναγνώρισή του ως Αρχιστράτηγου όλων των Ελλήνων και την δολοφονία του.
Από το 402 π.Χ. οι Πέρσες κάνουν εντονότερη την παρουσία τους, ύστερ΄ από ογδόντα περίπου χρόνια, στη ζωή των ελληνικών πόλεων-κρατών, οι οποίες συνεχίζουν να σπαράσσονται από τα αδελφοκτόνα πάθη.
Οι Αθηναίοι ανταγωνίζονται με τους Σπαρτιάτες για την Αίγινα (388 π.Χ.), η Σπάρτη πολεμά με τη Μαντινεία (385 π.Χ.) και με την Όλυνθο (383-379 π.Χ.), οι Θηβαίοι εκστρατεύουν κατά των Θεσσαλών (368 π.Χ.), η Αρκαδία πολεμά κατά της Ήλιδας (365 π.Χ.), ο Επαμεινώνδας πραγματοποιεί τέταρτη εκστρατεία στην Πελοπόννησο (362 π.Χ.), ο Φίλιππος κυριεύει την Αμφίπολη, πολεμά κατά των Αθηναίων (357 π.Χ.), γίνεται κύριος της Ποτίδαιας (356 π.Χ.) και κυριεύει τα Άβδηρα και την Μαρώνεια (353 π.Χ.). Δύο χρόνια πριν (355 π.Χ.) καταλύθηκε η θαλάσσια ηγεσία της Αθήνας.
Και η κάθοδος του Φιλίππου προς τον Νότο αρχίζει: Το 352 π.Χ. κυριεύει τις Παγασές και τη Μαγνησία. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση και η σύναψη ειρήνης μεταξύ Αθηναίων και Φιλίππου (346 π.Χ.) ο οποίος συμμετέχει πλέον και στο αμφικτιονικό συνέδριο, ενώ και ο Δημοσθένης τώρα, ο μεγάλος εχθρός του Φιλίππου, τάσσεται υπέρ της ειρήνης.
Το 343 π.Χ. ο Φίλιππος αναγορεύεται προστάτης της Ήλιδας και ταυτόχρονα εκθρονίζει τον βασιλιά της Ηπείρου Αρύββα και στη θέση του βάζει τον αδελφό της γυναίκας του Αλέξανδρο.
Τον χειμώνα του 339 π.Χ. ο Φίλιππος κυριεύει την Ελάτεια και διαχειμάζει εκεί. Στην Αθήνα επικρατεί σύγχυση, καθώς ο Φίλιππος βαδίζει προς τον Νότο.
Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. γίνεται η μάχη κοντά στη Χαιρώνεια και διαλύεται η συμμαχία των Βοιωτών. Στην Καδμεία ακρόπολη εγκαθίσταται μακεδονική φρουρά. Στην Αθήνα κηρύσσεται γενική επιστράτευση. Και ταυτόχρονα στέλνονται πρεσβείες σε φίλους και συμμάχους για να ζητήσουν βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο Φίλιππος. Ο τελευταίος στέλνει τον Δημάδη στην Αθήνα. Ο Αισχίνης, ο Φωκίων και ο Δημάδης στέλνονται σαν πρέσβεις των Αθηναίων προς τον Φίλιππο. Τελικά γίνεται ειρήνη μεταξύ Αθήνας και βασιλιά της Μακεδονίας. Έτσι ο τελευταίος συνεχίζει την προέλασή του στον Νότο, κάνοντας εκστρατεία κατά της Πελοποννήσου.
Κόρινθος, Αχαΐα, Μέγαρα, Άργος, Μεσσήνη και Αρκαδία υποτάσσονται ή συμμαχούν με τον βασιλιά της Μακεδονίας. Και μόνο η ανυπότακτη Σπάρτη αρνείται να υποταχθεί ή να συμμαχήσει με τον Φίλιππο. Αποτέλεσμα, πλήρης καταστροφή της Λακωνίας.
Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου (338 π.Χ.) συνέρχεται το συνέδριο των Ελλήνων στην Κόρινθο, όπου ο Φίλιππος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος των Ελλήνων.
Δύο χρόνια αργότερα (336 π.Χ.) και ενώ ο Φίλιππος έχει αρχίσει την προετοιμασία για τον πόλεμο κατά των Περσών, δολοφονείται και στο θρόνο του ανεβαίνει ο γιος του Αλέξανδρος.
Πηγή: Π.Α.Κωνσταντινίδη, "Το εγκόλπιο των Ελλήνων", εκδ. Νέος Λόγος, Αθήνα
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου