30/6/2025
Τι γίνεται αν η καθημερινή μας διατροφή προετοιμάζει σιωπηλά το έδαφος για άνοια;
Πίσω από τις υποσχέσεις για συμπληρώματα διατροφής και τα γεμάτα ράφια των σούπερ μάρκετ, μερικές φορές κρύβονται αόρατες απειλές: μικροπλαστικά, βαρέα μέταλλα, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και άλλα. Όλο και περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν μια σύνδεση μεταξύ αυτών των τοξικών ουσιών και της γνωστικής παρακμής, ακόμη και της εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Μια έρευνα για αυτούς τους κινδύνους που συσσωρεύονται, εν αγνοία μας, στον εγκέφαλό μας.Μικροπλαστικά: Μια αργή αλλά τρομερή διείσδυση
Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού και διεισδύουν ακόμη και εκεί που νομίζαμε ότι το σώμα μας ήταν προστατευμένο: στον εγκέφαλο. Σύμφωνα μεμια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια βρίσκονται όχι μόνο στα νεφρά και το συκώτι, αλλά και σε ανησυχητικές ποσότητες στον εγκεφαλικό ιστό - ακόμη περισσότερο σε ασθενείς με άνοια.
Αυτά τα πλαστικά θραύσματα είναι ικανά να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το όριο που υποτίθεται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από εξωτερικές επιθέσεις. Μόλις εισέλθουν στον εγκέφαλο, μπορούν να προωθήσουν τον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών, χαρακτηριστικών της νόσου Αλτσχάιμερ, να προκαλέσουν κυτταρικά μπλοκαρίσματα, ακόμη και να προκαλέσουν εγκεφαλική θρόμβωση.
Μολυσμένα ψάρια: Πρέπει να αποχαιρετήσουμε τον σολομό και τον τόνο;
Η θάλασσα δεν είναι πλέον το υγιεινό ντουλάπι που ήταν κάποτε. Τα καρκινοειδή, τα παράκτια ψάρια και οι μεγάλοι θαλάσσιοι θηρευτές έχουν γίνει σφουγγάρια για μικροπλαστικά και βαρέα μέταλλα. Σύμφωνα με τον τοξικολόγο Zhao Mingwei, είναι καλύτερο να επιλέγουμε μικρά ψάρια (μέγεθος παλάμης) από μη μολυσμένες περιοχές και να αποφεύγουμε συστηματικά τα σπλάχνα (συκώτι, έντερα), τα οποία συγκεντρώνουν τοξίνες. Ακόμα και η αγαπημένη σούπα με ψαροκόκαλα είναι πλέον ύποπτη...
Βιταμίνη D, προβιοτικά, ένζυμα, ασβέστιο... Τα συμπληρώματα υγείας γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά για τους Γάλλους (και γενικότερα για όλους τους λαούς), ειδικά για τους ηλικιωμένους. Αλλά όταν είναι σε μορφή κάψουλας, μπορεί να περιέχουν μικροπλαστικά από το ζελατινώδες κέλυφος. Ο Zhao προειδοποιεί: λαμβάνονται καθημερινά για δεκαετίες, αυτά τα μικροπλαστικά καταλήγουν επίσης να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.
Η συμβουλή του: επιλέξτε μορφές σκόνης ή δισκίων με πιστοποίηση ISO ή GMP και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση πολλών προϊόντων ταυτόχρονα.
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: ο αόρατος εχθρός του εγκεφάλου
Η σχέση μεταξύ πρόχειρου φαγητού και παχυσαρκίας είναι γνωστή. Αλλά η σχέση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφών και της γνωστικής παρακμής είναι πολύ λιγότερο γνωστή. Η JAMA Neurology δείχνει ότι αυτά τα προϊόντα, που έχουν τροποποιηθεί εκτενώς σε σημείο να χάσουν την αρχική τους σύνθεση, σχετίζονται με την επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου.
Από ψεύτικη μαρμελάδα καλαμποκιού μέχρι ανασυσταμένα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν τοξίνες από πολλαπλά στάδια παραγωγής. Ο κίνδυνος; Αυτά τα βιομηχανικά υπολείμματα πιστεύεται ότι είναι η αιτία αύξησης των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και της πρώιμης εμφάνισης άνοιας.
Το σώμα μπορεί να αποβάλει ορισμένες τοξίνες -ιδιαίτερα τις υδατοδιαλυτές- μέσω των ούρων. Αλλά οι λιποδιαλυτές τοξίνες συσσωρεύονται πιο εύκολα σε λιπώδεις ιστούς - όπως ο εγκέφαλος. Για να περιορίσει τα επίπεδά τους, ο Zhao συνιστά μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πηγές αντιοξειδωτικών, και τακτική μέτρια άσκηση για την τόνωση της κυκλοφορίας και της αποβολής μέσω των νεφρών.
Τα ποσοστά άνοιας αυξάνονται ραγδαία στις βιομηχανικές χώρες
και ο τρόπος ζωής μας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο. Ενώ τα εργαστήρια
αναζητούν θεραπείες, ίσως είναι πιο συνετό να προλάβουμε την ασθένεια
επιστρέφοντας στα βασικά μιας απλής, ελάχιστα επεξεργασμένης και υψηλής
ποιότητας διατροφής. Ένα ζήτημα δημόσιας υγείας... αλλά και πολιτισμού. -Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου