Η Μάχη του Καστανοφύτου: Κομιτατζήδες και Τούρκοι κατά των Ελλήνων! Πήραν την πρέπουσα απάντηση από τους Μακεδονομάχους μας!

Λεωνίδας Πετροπουλάκης: Έδωσε την ζωή του για την Μακεδονία μας!

7/5/2021

Βούλγαροι κομιτατζήδες και Τούρκοι ήθελαν πάση θυσία να αρπάξουν την Μακεδονία. Λυσσαλέα χτυπούσαν τους Έλληνες. Και οι δικοί μας ήρωες, οι Μακεδονομάχοι μας, δίνοντας την ζωή τους, υπερασπίστηκαν την ιερή γη μας -7 Μαΐου 1906. Αυτά συνέβαιναν τότε. Σήμερα, επί Τσίπρα και Μητσοτάκη, χάνουμε μάχες και Μακεδονία, χωρίς πόλεμο και γινόμαστε οι τραγικότεροι των Ελλήνων.

Η δράση των Ελληνικών Σωμάτων σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, παρ΄ όλες τις αντιξοότητες, ουδέποτε διεκόπη τελείως κατά την διάρκεια του χειμώνα. Από την άνοιξη μάλιστα του 1906 άρχισε και πάλι να εντείνεται. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1905 είχε αφιχθεί στην περιοχή των Καστανοχωρίων το σώμα του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού Βλαχάκη Αντωνίου (Λίτσα) δυνάμεως τεσσαράκοντα οκτώ ανδρών... 

Αντώνιος Βλαχάκης: Έδωσε την ζωή του για την Μακεδονία μας!

Στις 4 Μαΐου ο Βλαχάκης έλαβε διαταγή από το Κέντρο Μοναστηρίου να προσβάλλει το Εξαρχικό χωριό Οσνίτσανη (Καστανόφυτον). Εις εκτέλεσιν της διαταγής αυτής ενήργησε αμέσως και την 6ην Μαΐου αφίχθη με ολόκληρη την δύναμή του στην Μονή του Αγίου Αθανασίου πλησίον της Οσνίτσανης. Εξ αυτής διήρεσε το σώμα του σε έξι τμήματα. 

Ένα τμήμα δυνάμεως δέκα ανδρών, υπό τον Βλάχον, απέστειλε διά να προσβάλλει παραπλανητικώς το χωρίον Έζερετς (Πετροπουλάκη), αποβλέπων εις την προσέλκυσιν προς αυτό των τουρκικών τμημάτων της περιοχής. Ένα δεύτερο τμήμα, υπό τον Μπαϊρακτάρην, απέστειλε όπως εγκατασταθεί επί του υψώματος 1145, διά να αποκόψει κάθε κίνηση τουρκικών τμημάτων εκ του Έζερετς προς Οσνίτσανην. Ένα τρίτο τμήμα, υπό τον Χριστόπουλον, ομοίως επί του 1145, διά να αποτελέσει στήριγμα και κάλυψη των νώτων του δεύτερου τμήματος. Ένα τέταρτο τμήμα δυνάμεως δέκα ανδρών, υπό τον Π. Πετροπουλάκην, απέστειλε μεταξύ Οσνίτσανης και Μογγίλας (Κάτω Περιβόλι), κυρίως διά να αποκόψει κάθε κίνηση κομιτατζήδων από του ενός χωρίου προς το άλλο. Το πέμπτο τμήμα υπό τον Κόκκινον και το έκτο τμήμα υπό τον αρχηγόν Βλαχάκην και τον υπαρχηγόν Λ. Πετροπουλάκην, θα επιτίθεντο κατά των οχυρωμένων εντός του χωριού κομιτατζήδων, πυρπολούντα παραλλήλως τα καταλύματά των και την οικίαν του αρχικομιτατζή Δούκα. 

Η επίθεσις ήρχισε περί την 0400 ώραν της 7ης Μαΐου 1906. Η επακολουθήσασα μάχη υπήρξε πεισματώδης και διήρκεσε περί τας οκτώ ώρες, ήτο δε εκ των σημαντικωτέρων του Μακεδονικού Αγώνος. Οι κομιτατζήδες κατέχοντες ισχυράς θέσεις ημύνοντο σθεναρώς, παρά τας βαρυτάτας απωλείας των. 

Η όλη κατάστασις επεδεινώθη όταν τάγμα δυνάμεως 750 Τούρκων Κυνηγών (Αβτζή Ταμπούρ) κατέφθασεν επί του πεδίου της μάχης κατόπιν βουλγαρικής εκκλήσεως προς βοήθειαν και ήρχισεν να προσβάλη τους Έλληνας αντάρτας εις Έζερετς και Οσνίτσανην.  

Τα Ελληνικά Τμήματα ηγωνίσθησαν ηρωϊκώτατα εναντίον Κομιτατζήδων και Τούρκων, αλλά είχαν σοβαρές απώλειες, ανελθούσας εις 24 νεκρούς και 11 τραυματίας. Μεταξύ των νεκρών ήσαν ο αρχηγός Βλαχάκης και ο υπαρχηγός Λ. Πετροπουλάκης, οι οποίοι έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι. Ο θάνατός τους συνεκίνησε και συνήγειρε το Πανελλήνιον. 

Οι απώλειες των Τούρκων υπήρξαν πιο σοβαρές. Το τάγμα τους είχε 6 αξιωματικούς και 138 οπλίτες νεκρούς, ως και 38 οπλίτες τραυματίες. 

Πηγή: Ο Μακεδονικός Αγών και τα εις Θράκην γεγονότα, ΓΕΣ, 1979

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου