Τι έπαθε ο Τούρκος που χλεύασε την Παναγία!


 21/5/2021

Τι έπαθε ο Τούρκος που κορόιδεψε την εικόνα της Παναγίας! Και πώς σώθηκε!

Η εικόνα της Παναγίας της Βουτιανής, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Βούτες Μαλεβιζίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, συνδέεται με ένα θαυμαστό γεγονός.

Στο μακρινό παρελθόν, σε βάτο όπου σήμερα είναι κτισμένος ο Ναός, κάθε μέρα κελαηδούσε μία πέρδικα. Αυτό εκνεύριζε αφάνταστα τους Τούρκους που αποφάσισαν να την σκοτώσουν. 

Δεν τα κατάφεραν όμως, και τότε αποφάσισαν να κάψουν την βάτο. Έτσι και έπραξαν. Τότε στις στάχτες της βρέθηκε μια μικρή εικόνα της Παναγίας. Αυτή τοποθετήθηκε στην κεντρική εκκλησία του χωριού, βόρεια του σημερινού ναού, και αργότερα κτίστηκε ένα μικρό πλίνθινο προσκυνητάρι, στο οποίο πήρε την θέση της η εικόνα. 

Μια μέρα, πέρασε από εκεί ένας Τούρκος κρατώντας δύο γομάρια λάδι. Βλέποντας το προσκυνητάρι της Παναγίας, κορόιδεψε: "Παναγία φανερωμένη με τους πλίθους είσαι χτισμένη;"

Ίσα που ξεστόμισε την κοροϊδία, κι έχασε το φως του. Μία χριστιανή που βρισκόταν κοντά, είδε τι συνέβη και είπε στον Τούρκο: "Ζήτησε συγχώρεση και δώσε το λάδι στην Παναγία για να ξαναδείς το φως σου". 

Πραγματικά, ο Τούρκος ζήτησε συγχώρεση και αμέσως ξαναβρήκε το φως του. Έδωσε το λάδι στην Παναγία, όπως του ζητήθηκε, και με αφορμή αυτή την προσφορά του ξεκίνησε η θεμελίωση του σημερινού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Βούτες Μαλεβιζίου. (Πληροφορίες από panagiavouton.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου