Ο αρχαίος Έλληνας κωμωδιογράφος Εύπολις, άσπονδος φίλος του Αριστοφάνη, έγραψε κάποτε για τον τσανακογλείφτη:
"Α.Εσύ μοχθηρέ, ζούσες βίο ασεβή πιστεύοντας σε νεωτερικές ιδέες.
Β. Πώς; Το λες εσύ αυτό, που έχεις γλείψει πολλές κατσαρόλες μέχρι το χείλος;" (Εύπολις, Αυτόλυκος Α&Β, αποσπ. 52, σελ. 270, Com.Attic.Fragm. T.Cock)
Τσανάκι είναι η φτηνή πήλινη γαβάθα και στο παραπάνω απόσπασμα καταδεικνύει τον φτηνό άνθρωπο που γλείφει τους ισχυρούς για να έχει και ο ίδιος πρόσβαση στην εξουσία και στο χρήμα.
Τσανακογλείφτης είναι το ξεσκονιστήρι των ισχυρών, ή αλλιώς, αυτός που γλείφει τα αποφάγια από τα πιάτα των εξουσιαστών.
Οι δυο συνομιλητές, μπορούν άνετα να είναι δύο από τα κόμματα της σημερινής εξουσίας. Ο ένας από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο άλλος από το προηγούμενο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ή, ο ένας είναι ο αρχηγός της σημερινής κυβέρνησης, και ο άλλος ο αρχηγός της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μπορεί να είναι ένας άντρας και μία γυναίκα που σήμερα διανύουν και οι δύο τις καλύτερες στιγμές της ζωής και της καριέρας τους, και προέρχονται από τον αποκαλούμενο επιστημονικό κόσμο. Και μας επιδεικνύουν τις γνώσεις τους, προσπαθώντας να μας επιβάλλουν την άποψή τους, γυρνώντας από τηλεοπτικό σταθμό σε τηλεοπτικό σταθμό.
Μπορεί να είναι ένας από εμάς, ο τσανακογλείφτης, που δεν διστάζει να ξεχάσει ή να ξεπουλήσει τα ιδανικά του, προκειμένου να γίνει υπουργός ή βουλευτής ή εκπρόσωπος κόμματος ή μέλος μιας αποκαλούμενης επιστημονικής επιτροπής.
Σήμερα, ο τσανακογλείφτης λέγεται και κωλοτούμπας.
Η Ελλάδα μας είναι, αλίμονο και τρις-αλίμονο, γεμάτη τσανακογλείφτες-κωλοτούμπες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου