Μετά τον Αλή Πασά, τιμούν τον Αζέρο Γκιαντζαβί στα Ιωάννινα!


 16/11/2021

Εκεί στα Ιωάννινα η λογική έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα! Αφού τιμήθηκε ο σφαγέας των Σουλιωτών Αλή Πασάς, τώρα είπαν οι υπεύθυνοι να προβάλλουν καλλιτέχνη από το Αζερμπαϊτζάν, τον σημαντικό σύγχρονο σύμμαχο της Τουρκίας!

Την τιμητική του έχει λοιπόν ένα Αζέρος καλλιτέχνης, ο Νιζαμί Γκιαντζαβί. 

Αφού θέλουν αυτοί οι υπεύθυνοι να ασχοληθούν με την καλλιτεχνική δημιουργία και την φιλοσοφία και την λογοτεχνία, γιατί δεν ψάχνουν για τα θέματα των εκδηλώσεων τους Έλληνες που περπάτησαν και δόξασαν τον Ελληνισμό ανά τους αιώνες; Γιατί δεν προβάλλουν ξένους Φιλέλληνες; 

Έχουν επιλέξει να προκαλούν οι υπεύθυνοι του δήμου στα Ιωάννινα, και δυστυχώς προκαλούν προσβάλλοντας το έθνος μας. 

Ιδού η πρόσκλησή τους:

"Η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνουν ένα αφιέρωμα στον Αζέρο ποιητή και φιλόσοφο Νιζαμί Γκιαντζαβί (Γκαντζά 1141 – 1209) τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στις 19.30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”

Ο Νιζαμί Γκιαντζαβί είναι από τις εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος επηρέασε τη λογοτεχνία των κρατών της Μέσης Ανατολής. Γεννήθηκε και σπούδασε στην πόλη Γκαντζά όπου μελέτησε μεσαιωνικές επιστήμες καθώς και λαογραφία και λογοτεχνία των χωρών της Μέσης Ανατολής. Μιλούσε άψογα Τούρκικα, Αραβικά, Περσικές γλώσσες, γνώριζε τα Ελληνικά ενώ ήταν γνώστης της Ελληνικής Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Αστρονομίας, Ιατρικής και Γεωγραφίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ανάρ Χουσείνοφ με τίτλο “Νιζαμί Γκιαντζαβί, μια λογοτεχνική κληρονομιά που αντηχεί στο σήμερα” καθώς και του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη, ειδικού στην λογοτεχνική παράδοση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Ισλάμ, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο με τίτλο “Ο Διάλογος των Πολιτισμών – Μέγας Αλέξανδρος και Νεζαμί Γκαντζαβί ” καθώς και έκθεση ψηφιακών έργων/εκτυπώσεων με θέμα την ποίηση του Νιζαμί Γκιαντζαβί.

Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ανάρ Χουσείνοφ και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου