Σάββατο του Λαζάρου με παραδοσιακά «Λαζαράκια» από το Άγιο Όρος


 16/4/2022

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους «λαζάρηδες» ή και «Λαζαράκια». Τους έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.

Τα φτιάχνουν λοιπόν σε ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου το Σάββατο, πριν από την Κυριακή των Βαΐων. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα «λαζαράκια» έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δύο γαρίφαλα. Στην ουσία ήταν σταφιδοψωμάκια αφού μέσα στη ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ό,τι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.

 Υλικά

1 κιλό αλεύρι σταρένιο
1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο ή μαστίχα Χίου
Μαγιά μπίρας
Λίγα μοσχοκάρφια και λίγο σουσάμι

Πώς θα τα φτιάξουμε

Διαλύουμε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό μέσα στη λεκάνη του ζυμώματος και προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο ή τη μαστίχα και ένα ακόμη φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε σε μέτρια ζύμη. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας και ξαναζυμώνουμε με δύναμη. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια, τα οποία τα πλάθουμε σε ανθρωπάκια τοποθετώντας τα μοσχοκάρφια για μάτια, μύτη κ.τλ. Με λίγο λάδι αλείφουμε τα ταψιά, τοποθετούμε μέσα τα «Λαζαράκια», τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

 Η παραπάνω συνταγή είναι από το βιβλίο «Ως γλυκέα τω λάρυγγί μου»… το οποίο περιέχει συνταγές μοναστηριακής ζαχαροπλαστικής. Ο συγγραφέας του ιδιαίτερου αυτού βιβλίου, ο Ιερομόναχος Δημήτριος Καββαδίας, κατέθεσε μέσα στις σελίδες του την αγάπη για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Ταξιδέψε ως προσκυνητής σε πολλά μοναστήρια εντός και εκτός Ελλάδας μπαίνοντας στο «άβατο» των μαγειρίων τους. Εκεί συνέλεξε και κατέγραψε πλήθος παραδοσιακών συνταγών, τις οποίες και δοκίμασε στην πράξη. Πηγή:catisart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου