Σε ποια περιοχή της Μακεδονίας μπορεί να γίνει σεισμός μέχρι 6 Ρίχτερ ως το 2030

27/9/2022

Δυστυχώς είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να γίνει ισχυρός σεισμός, μέχρι και 6 Ρίχτερ, στην Ελλάδα, ως το 2030 και συγκεκριμένα

στην Φλώρινα!  Μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2022 στην Φλώρινα, μία ομάδα επιστημόνων από τον τομέα Γεωφυσικής και Γεωλογίας του ΑΠΘ υπό τον Θεόδωρο Τσάπανο, παρακολουθεί έκτοτε το φαινόμενο εκ μέρους του Δήμου Φλώρινας.

 Χθες, στο δημοτικό συμβούλιο της Φλώρινας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος "ανάλυσης και καταγραφής της τοπικής σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας".

 Σύμφωνα με τον κ. Τσάπανο, «η πιθανότητα να δώσει η περιοχή της Φλώρινας σεισμό μεγέθους 6.0, 6.5 ή 6.6 Ρίχτερ τα επόμενα 100 χρόνια είναι 69%, 30% και 25%, αντίστοιχα».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα 59.58% για σεισμό με μέγεθος 6.0 Ρίχτερ μέχρι το 2030.

 Επίσης ο κ. Τσάπανος ανέφερε πως ένα μικροδίκτυο ψηφιακών σεισμογράφων του εργαστηρίου αναπτύχθηκε σε όλο το γεωγραφικό φάσμα της πόλης, σε δημόσια κτίρια, σχολεία, πανεπιστημιακές αίθουσες, προκειμένου «να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή της μικροσεισμικής δραστηριότητας, να γίνουν μετρήσεις γεωηλεκτρικής διασκόπησης σε μεγάλη έκταση για την αποτύπωση των γεωλογικών σχηματισμών και πιθανών ενεργών ρηγμάτων».

Σύμφωνα με την μελέτη «ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 2022 έγινε σε ένα ρήγμα 8.5 χιλιομέτρων. Ήταν επιφανειακός όπως και οι μετασεισμοί του. Ο σεισμός έγινε σε ένα μέρος κομματιού τεκτονικής δομής που «έσπασε» και που η συνέχεια της φθάνει μέχρι τα Μπίτολα», η οποία ωστόσο όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες «παρέμεινε ανενεργή σε όλη την διάρκεια της μελέτης». (Πηγή πληροφοριών ieidiseis.gr και φωτογραφίας neaflorina)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου