Σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ: Ο σκλάβος και ο αφέντης - Την Ελλάδα δεν την νοιάζει η υποταγή της στον αφέντη

9/12/2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξυπνά σταδιακά συνειδητοποιώντας ότι η σχέση της με τις ΗΠΑ έχει φτάσει στο παράλογο επίπεδο αφέντη και σκλάβου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΕ ξυπνά σταδιακά συνειδητοποιώντας όχι μόνο ότι είναι πιο υποταγμένη από ποτέ στις ΗΠΑ, αλλά και ότι η σχέση της με τις ΗΠΑ έχει φτάσει σε ένα παράλογο επίπεδο κυρίου και σκλάβου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Και παρόλο που ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ αρνήθηκε πρόσφατα να παρασυρθεί σε ένα σενάριο σύγκρουσης με την Κίνα, και οι ευρωβουλευτές ψήφισαν αξιοθρήνητα για να χαρακτηρίσουν την Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος, δεν ήταν η ΕΕ που κατέληξε σ΄ αυτό το συμπέρασμα. Ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Μακρόν αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι έχει εξαπατηθεί από τον νυν αρχηγό του Λευκού Οίκου. Ναι, το "πού πηγαίνω ο Μπάιντεν" δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ανόητο όσο φαίνεται... Με διαφορά, ο πραγματικός νικητής του πολέμου της Ουκρανίας είναι η Αμερική, η οποία έχει κάνει την Ευρώπη να εξαρτάται από το υγραέριο της, ενώ οι Ευρωπαίοι πρέπει να ζουν σαν πρόσφυγες στις δικές τους χώρες...

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για την πρώτη κρατική επίσκεψη επί  κυβερνήσεως Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα. Στην εκπομπή "60 λεπτά" του Μπιλ Γουίτακερ δήλωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ των ιστορικών συμμάχων χρειάζονται επαναπροσδιορισμό. Και ο Γουίτακερ έθεσε το ερώτημα, πώς και γιατί εκτροχιάστηκαν οι συμμαχικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η βασική πηγή των προβλημάτων είναι η ενέργεια, εξ ου και ο αποσυγχρονισμός των συμμαχικών σχέσεων. Είπε μεταξύ άλλων: Η Ευρώπη είναι αγοραστής φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι ΗΠΑ παραγωγός. Και αν δείτε την κατάσταση, οι βιομηχανίες και τα νοικοκυριά μας δεν αγοράζουν στην ίδια τιμή. Υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο χάσμα που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη και την ανταγωνιστικότητα των κοινωνιών μας. 

Με την Ρωσία να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την αγορά να βρίσκεται σε αναταραχή, η Ευρώπη αγοράζει περισσότερα από τις ΗΠΑ, αν και σε τιμή εξαπλάσια από αυτήν που πληρώνουν οι Αμερικανοί.

Ακολούθως, ο πρόεδρος Μακρόν εξήγησε στον Γουίτακερ γιατί οι πραγματικοί φίλοι και σύμμαχοι δεν συμπεριφέρονται όπως οι ΗΠΑ: Είμαστε μαζί σ΄ αυτόν τον πόλεμο (ρωσο-ουκρανικό) γιατί πιστεύουμε στις ίδιες αξίες. Αλλά, τα έξοδα αυτού του πολέμου δεν είναι τα ίδια για όλες τις χώρες. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι.

 Ο Γάλλος πρόεδρος είναι εξοργισμένος γιατί είναι ο σκλάβος σε μια σχέση που ωφελεί μόνο τον αφέντη, ενώ ταυτόχρονα έχουν δοθεί νέες φορολογικές ελαφρύνσεις σε βιομηχανίες των ΗΠΑ που συνδέονται με "πράσινες" θέσεις εργασίας. 

Ο "νόμος κατά του πληθωρισμού" του Μπάιντεν είναι αρκετά έξυπνος με την πρώτη ματιά. Αλλά θα πλήξει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές εταιρείες, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτηθούν, πρώτον, αν είναι αντιανταγωνιστικός σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ και δεύτερον εάν ο Μπάιντεν ελπίζει ότι η νέα πρωτοβουλία θα πείσει τις εταιρείες της ΕΕ να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ και να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας για τον θείο Σαμ.

Διαβάζοντας κανείς τους προβληματισμούς που τίθενται στο ανωτέρω άρθρο στην ιστοσελίδα strategic-culture.org/news/2022/12/06/eu-just-woke-up-and-realised-it-was-america-bitch-reset-needed-claims-macron, δεν μπορεί παρά να συνειδητοποιήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, έλαβε βιαστικές αποφάσεις, δεν αξιολόγησε σωστά τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες που απορρέουν από τον πόλεμο και, πια, βρίσκεται υπό κατάρρευση όλο το εσωτερικό της οικοδόμημα. 

Η οικονομία των ΗΠΑ βγαίνει κερδισμένη, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά ενεργειακά-οικονομικά προβλήματα, για την επίλυση των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος δημιουργεί τον δικό του "οικονομικό παράδεισο", ώστε να προσελκύσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες στα εδάφη του. 

Πίσω απομένει μία Ευρώπη που καταρρέει, με κάποιους ηγέτες της να έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να εκφράζουν τον φόβο τους για το ευρωπαϊκό μέλλον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, δεν ανησυχεί για τα πεπραγμένα των Αμερικανών. Γιατί άλλωστε; Αφού, ως χώρα, είμαστε διαρκώς στην φάση του  δίνω χωρίς να ζητώ ανταλλάγματα και η υποταγή μας στον αφέντη διόλου δεν μας νοιάζει...(Φωτογραφία αρχείου-thehill.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου