Επισκεφθείτε την Τραπεζούντα κ. πρωθυπουργέ, γιατί 100 χρόνια σιωπής είναι πάρα πολλά

29/7/2023

Πατρίδα είναι εκείνο το μέρος που ενώ δεν το έχεις ζήσει εσύ, αλλά οι πρόγονοί σου, σε καλεί να πας, για να πατήσεις το χορτάρι των βουνών της και για να κλάψεις πάνω στα πεσμένα ερείπια και στα σπασμένα καμπαναριά... 100 χρόνια σιωπής είναι πάρα πολλά...

Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Eκατό (100) χρόνια εκπατρισμού των προγόνων μας από τα πατρογονικά χώματα.

Οι απόγονοι εκείνων των μακρυνών Ελλήνων, που όλο πίστευαν πώς "θα σωθούμε ακόμη" κατά τον ΚΑΒΑΦΗ, επιμένουν αδιάκοπα να μην λησμονούν την Πατρίδα.

Διότι Πατρίδα κύριε πρωθυπουργέ είναι το μέρος εκείνο, που βρίσκουν ρυθμό οι μελωδίες στα όνειρα σου.

Πατρίδα είναι το μέρος εκείνο, που ενώ δεν το έχεις ζήσει ποτέ, σε καλεί σαν πρόβατο απολωλός, δίνοντας λαλιά σε πέτρες, χαράδρες, φυσικό χορτάρι στα βουνά, πεσμένα ερείπια, θαμμένα καμπαναριά, κόκκαλα σπαρμένα σε κηπάρια, που ήταν κοιμητήρια, ακροθαλασσιές που στενάζουν ακόμα το «ΑΧ» στο φευγιό με τα παπόρια και την ψυχή στο στόμα.

Πατρίδα κύριε πρωθυπουργέ είναι το μέρος εκείνο, που ενώ όλα φαντάζουν εχθρικά και ξένα, με την εμφάνιση του καταραμένου οργάνου, της θείας Λύρας, να απομαγεύονται μεμιας και να γίνονται μέθεξη Διονύσου και χορός Κορυβάντων, που τα βήματά τους ταλανίζουν την ΓΗ μέχρι πεθαμού σε αλώνια ακαταμάχητα και απροσπέλαστα.

Πατρίδα για μας κύριε πρωθυπουργέ είναι το μέρος εκείνο, που δεν μας άφησε ποτέ να αισθανθούμε ξένοι και φιλοξενούμενοι, όσο παράλογο και περίεργο να ακούγεται.

Εμείς γνωρίζουμε και το μέρος μας γνωρίζει. Γνωριζόμαστε χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί.

Ως άλλος Άργος που περίμενε τον Οδυσσέα, τα χώματά μας περιμένουν την έλευσή μας.

Αλλά η Πατρίδα αυτή κύριε Πρωθυπουργέ ζητά και την επίσημη Ελλάδα για την οποία όλοι εμείς, πεθαμένοι, αγέννητοι νεκροί, ζωντανοί και νεκροί δώσαμε τα πάντα. Μόνο την τιμή μας δεν δώσαμε.

Την Εθνική και Θρησκευτική μας ταυτότητα κρατήσαμε εξοριζόμενοι.

Αυτό το αντίδωρο το ζητάμε κύριε πρωθυπουργέ.

Είστε υποχρεωμένος να έρθετε στην Τραπεζούντα, την πόλη Ελληνίδα οικουμένη εν τω Ευξείνω Πόντω, ανήμερα της πιο συγκλονιστικής εθνικοθρησκευτικής εορτής του Ελληνισμού στο όρος Μελά το 15Αύγουστο.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για να δηλωθεί το ευκρινές και ασίγαστο ενδιαφέρον της μητρός Ελλάδος στην εσχατιά του Ελληνισμού μήτρα ηρώων, Αγίων, Ακριτών του γένους.

Να περιηγηθείτε κύριε πρωθυπουργέ στην πόλη αυτή, στην πλατεία της, στους ναούς της, την Αγία Σοφία, την Παναγία Χρυσοκέφαλο, τον Άγιο Πολιούχο Ευγένιο, την Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου, τα τείχη και ανάκτορα των Κομνηνών Αυτοκρατόρων, το λιμάνι την Δαφνούντα, το Φροντιστήριο, τους επτά συνοικισμούς, να πάρετε την ανηφόρα για την Ματσούκα, το Δικαιόσημο, την Λαραχανή με τα ψηλά τ’ ελάτεα, την Σπέλια, την Παναγία Σουμελά.

Πιείτε το Άγιο νερό του Πυξίτη κύριε Πρωθυπουργέ, που ευλογεί η Παναγία και μυρίστε το Λιβάνι και Κερί όπως πουθενά αλλού, καθώς ο αέρας παρχαρί και η δείσα μπολιάζουν τα πάντα σε ένα μεθύσι οργιώδες μιας Φύσης, που αρνείται να υποταχθεί στην λήθη.

Αυτή η Πατρίδα σας καλεί κύριε Πρωθυπουργέ. 100 χρόνια σιωπής είναι πάρα πολλά.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη απέστειλε το Σωματείο Δράσης "Νίκος Καπετανίδης" καλώντας τον να επισκεφθεί την ιστορική πρωτεύουσα των Κομνηνών την Τραπεζούντα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου