Η Επαναστατική Προκήρυξη της Προσωρινής Κυβέρνησης που άνοιξε τον δρόμο για τον Μακεδονικό Αγώνα


2/8/2023

Βρισκόμαστε στο έτος 1878. Ένα τμήμα της Ελλάδας έχει απελευθερωθεί, αλλά η Μακεδονία παραμένει σκλαβωμένη στους Τούρκους, με τους Βουλγαροσλάβους να αρπάζουν βίαια την γη μας, με την ευγενική χορηγία των Ρώσων. Οι υπόδουλοι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο, οργανώνονται, με οδηγό την ψυχή τους και χωρίς καμία ξένη βοήθεια. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η Επανάσταση του Ολύμπου, οι Επαναστάτες πήραν το Κάστρο του Πλαταμώνα, και ταυτόχρονα όργωναν ολόκληρη την Πιερία. 

Η Επαναστατική Προκήρυξη της Προσωρινής Κυβέρνησης της Μακεδονίας: 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ

Προς τους συμπατριώτας Μακεδονίας και άπαντας τους αδελφούς μας

Φίλτατοι αδελφοί

Σήμερον, ότε ο τύραννος της ωραίας ημών πατρίδος πνέει τα λοίσθια, ανατέλλει και δια την Μακεδονίαν ο προσφιλής ήλιος της ελευθερίας [...]

Αδελφοί

Θα μείνωμεν ημείς οι Έλληνες, οι πρώτοι αθληταί της ελευθερίας και κατά την αρχαιότητα και κατά τους νεώτερους χρόνους, έσχατοι πάντων; Όχι! Μα τους ήρωας του ΄21 και τα ιερά οστά των θυσιασθέντων εν Κασσάνδρα, εν Ναούση και τοις λοιποίς μέρεσι της φιλτάτης ημών πατρίδας. Όχι! [...]

Αδελφοί

Εβαρύνθημεν να ζώμεν ως ευτελείς δούλοι. 

Αλλά θέλομεν ελευθέραν και ημείς την πατρίδα μας, θέλομεν να επανέλθωμεν και ημείς εις τους κόλπους της κοινής ημών μητρός, της Ελλάδας [...]

Ενθυμηθείτε ότι την ωραίαν πατρίδα μας εδόξασαν άλλοτε τα όπλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου...

Ενθυμηθείτε ότι εις τα όρη και τα λαγκάδια μας έλαμπον άλλοτε τα ίχνη των προγονικών ημών θεών...

Συρρεύσατε, λοιπόν, πάντες περί την ιεράν σημαίαν της ελευθερίας, ενωθείτε πάντες εις εν σώμα, ίνα αποδείξητε ότι πάντες μίαν έχετε ψυχήν και μίαν φωνήν:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ!

Θάρρος αδελφοί! 

Εν Μονή Πέτρας 4 Μαρτίου 1878

Ο Πρόεδρος της προσωρινής Κυβερνήσεως

Ευάγ. Ι. Κοροβάγκος

Τα μέλη

+Ο Κίτρους Νικόλαος +Παπαθανάσης

Ο Γραμματέας Κ. Ιεροκλής 

Είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτούς τους Επαναστάτες της Μακεδονίας μας, εκείνα τα μαύρα χρόνια του οθωμανισμού αλλά και της άγριας και απάνθρωπης προσπάθειας των Βουλγαροσλάβων να αρπάξουν την Μακεδονία μας, χωρίς αυτούς δεν θα είχε ανοίξει ο δρόμος για τον Μακεδονικό Αγώνα κι ούτε ο Παύλος Μελάς θα τον είχε διαβεί με τόση ελληνική περηφάνια και αυτοθυσία. 

Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται. 

Διαβάστε επίσης για τον Αρχιστράτηγο της Μακεδονίας μας Τσάμη Καρατάσο εδώ και για την Προσωρινή Κυβέρνηση στο Λιτόχωρο: Πυρ και όλεθρος ή Ένωση με την Μάνα Ελλάδα εδώ (Φωτογραφία:olympusmera.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου