Οι επτά άγνωστες Ελληνίδες Μακεδόνισσες από τα Πιέρια που ρίχτηκαν στον θάνατο για να γλυτώσουν από τις τουρκικές θηριωδίες


7/8/2023

Επτά Ελληνίδες Μακεδόνισσες από τα Πιέρια που με την θυσία τους απέδειξαν ότι θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία! Κανείς, σήμερα, δεν μνημονεύει τα ονόματα και την υπέρτατη θυσία τους. Η μία από αυτές κρατούσε στην αγκαλιά της το νεογέννητο παιδί της! 

Βρισκόμαστε στο 1878. Η Μακεδονία είναι ακόμα υπό κατοχή τουρκική και υπό τον ασφυκτικό κλοιό των σλάβων που καραδοκούν να αρπάξουν τα εδάφη και την ιστορία της. 

Οι Μακεδόνες Αγωνιστές έχουν ξεσηκωθεί, έχει οριστεί Προσωρινή Κυβέρνηση και η Επανάσταση του Ολύμπου έχει ήδη ξυπνήσει μέσα στο ψυχοπνεύμα των Ελλήνων την φλόγα της ελευθερίας! Η Μακεδονία πρέπει να επιστρέψει στην αγκαλιά της μάνας της, της Ελλάδας.

Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλή, οι Αγωνιστές μας δεν ενισχύονται όσο πρέπει, και οι πολυάριθμοι Τούρκοι σπέρνουν την βία, τους βιασμούς, τις δολοφονίες εις βάρος των Ελλήνων. 

Να σταθούμε σε ένα σημείο εκείνου του αιματοβαμμένου χρόνου. 15 Μαρτίου. Οι Τούρκοι κυκλώνουν την Μονή των Αγίων Πάντων, έχοντας εξουδετερώσει την φρουρά των 50 αντρών. Μπαίνουν στην Μονή μέσα στην οποία έχουν κλειστεί πολλά γυναικόπαιδα από τον Κολινδρό και άλλα χωριά,  και παράλληλα επιτίθενται στα γύρω υψώματα κατά των Ελλήνων Επαναστατών. Δεν διστάζουν να χτυπήσουν απάνθρωπα και τα γυναικόπαιδα.

Οι Έλληνες μάχονται σθεναρά σε πολύωρη μάχη και σκοτώνουν πολλούς Τούρκους.

Δυστυχώς, περίπου 400 οικογένειες πέφτουν στα τουρκικά χέρια.

Και τότε, στον ιερό αυτό τόπο της Μακεδονίας, γίνεται το Νέο Ζάλογγο. 

Επτά γυναίκες για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων που τις καταδιώκουν ανελέητα, ρίχνονται σε παρακείμενη άγρια χαράδρα, για να βρουν έντιμο και ηρωικό θάνατο. 

Ποιες είναι αυτές οι περήφανες και γενναίες Ελληνίδες Μακεδόνισσες που προτιμούν τον θάνατο από την ατίμωση και την σκλαβιά:

Η Μαρία Μητραντώνη, η Κυράτσα Γκόνδου, η Ελένη Τσούλη, η Βαγγελία Σάντου, η Σουλτάνα Μαρίτση, η Μαρία Σιούλα και η Κατερίνα Νιώπα. 

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η Κατερίνα Νιώπα πήδηξε στον θάνατο κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά της το νεογέννητο αγοράκι της το οποίο, τελικά, δεν πέθανε!!!

Λίγες ημέρες αργότερα το βρήκαν περαστικοί ζωντανό να προσπαθεί να θηλάσει από το παγωμένο στήθος της νεκρής Μακεδόνισσας! Είναι ο Ιωάννης Νιώπας που έζησε, ανδρώθηκε και τελικά πέθανε στην Βέροια στα 62 του χρόνια.

Η θυσία των επτά Ελληνίδων της Μακεδονίας μας, ως συνέχεια αυτής στο Ζάλογγο και στην Αραπίτσα, ένα μήνυμα μάς στέλνει: 

Η ελευθερία και η τιμή του Ελληνικού Έθνους κερδίζονται και διαφυλάσσονται με αγώνες, θάρρος, αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου