Μέγας Αλέξανδρος σε Δαρείο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και η γνώμη του καθηγητή Frank Lee Holt

28/8/2023

Την επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τον Δαρείο, στην οποία αναφέρεται η ελληνικότητα της Μακεδονίας, αναφέρει ο Αρριανός.

Συγκεκριμένα ο Αρριανός μας κληρονομεί, αιώνες πριν οι σλάβοι διεκδικήσουν ως δική τους την Μακεδονίας μας, την κάτωθι μαρτυρία-επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου:

[2.14.4] Στην επιστολή του Δαρείου απάντησε ο Αλέξανδρος με δική του και έστειλε μαζί με τους απεσταλμένους του Δαρείου τον Θέρσιππο με την εντολή να την παραδώσει στον Δαρείο, αλλά να αποφύγει να συζητήσει ο ίδιος οτιδήποτε μαζί του. Η επιστολή του Αλεξάνδρου ανέφερε τα εξής: «Οι πρόγονοί σου εισέβαλαν στη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα και μας προξένησαν καταστροφές, χωρίς εμείς να τους έχουμε κάμει προηγουμένως κανένα κακό· εμένα οι Έλληνες με όρισαν για αρχηγό τους και εισέβαλα στην Ασία, επειδή ήθελα να τιμωρήσω τους Πέρσες, εφόσον εσείς πρώτοι αρχίσατε τις εχθροπραξίες.»

Με αφορμή αυτή την επιστολή ο Καθηγητής Frank Lee Holt (Τμήμα αρχαίας Ιστορίας – Πανεπιστήμιο του Χιούστον) για την αρχαία Μακεδονία, έγραψε ότι:

“Η Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένων των λαμπρών βασιλείων του Φιλίππου και του γιου του Αλέξανδρου, ανήκει ξεκάθαρα στην πολιτιστική, οικονομική, πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ιστορία του Ελληνισμού. Το πολιτιστικό περιβάλλον της Μακεδονικής αυλής ήταν ελληνικό. Τα κείμενα που σπούδασε ο Αλέξανδρος ως νέος ήταν ελληνικά. Τα βιβλία που διάβασε όσο ήταν στην Ασία ήταν ελληνικά. Οι ήρωες που μιμήθηκε, οι θεοί που λάτρευε, οι ναοί που έχτισε ήταν Έλληνες. Τα νομίσματα που έκοψε σε εκατομμύρια ήταν ελληνικά. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του από την Ανατολία στην Ινδία ήταν τόσο ελληνική όσο μπορούσαν να την κάνουν οι άποικοι του, μέχρι και ένα θέατρο, γυμναστήριο και εγγεγραμμένο αντίγραφο των Δελφικών  σε μια μακρινή γωνιά του Αφγανιστάν». Πηγή: .xronometro.com (Απόσπασμα άρθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου