Αντώνης Οικονόμου: Ένας λησμονημένος ήρωας του 1821 που δολοφονήθηκε από άπληστους και αδίστακτους προκρίτους

Ο Αντώνης Οικονόμου ανακηρύσσει την Ελευθερία της Ύδρας -Πίνακας του Peter von Hess / Μουσείο Μονάχου

19/9/2023

Αντώνης Οικονόμου, ένας άγνωστος αλλά πολύ σημαντικός πλοίαρχος και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Ένας γίγαντας-ήρωας που προδόθηκε και δολοφονήθηκε από Έλληνες προκρίτους!...

Λίγο πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης, το ιστιοφόρο του ναυάγησε στο Γιβραλτάρ κι έτσι αναγκάστηκε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ναυπηγήσει ένα καινούριο. 

Εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα. Από τότε αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην Απελευθέρωση της Πατρίδας μας.  Όποια εμπορικά σχέδια κι αν είχε, σταμάτησαν πλέον να έχουν σημασία γι΄ αυτόν. 

Όμως ο αγώνας για την Ελευθερία δεν ήταν εύκολος. Ο Οικονόμου συναντούσε σοβαρά εμπόδια από τους ίδιους τους Έλληνες προκρίτους που δεν ήθελαν να χάσουν τα προνόμια που είχαν εξασφαλίσει από τους Τούρκους. Οι πρόκριτοι στην Ύδρα είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του, αντί να κυνηγήσουν τους Τούρκους!

Ο Οικονόμου στράφηκε για οικονομική βοήθεια στους Φιλικούς της Πελοποννήσου και στις 30 Μαρτίου του 1821 κατάφερε να καταλάβει το λιμάνι, να καταλύσει την εξουσία των προκρίτων και  να εκδιώξει τον διοικητή μέχρι τότε του νησιού, τον Νικόλαο Κοκοβίλα. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι προύχοντες τυφλώθηκαν από το μίσος τους για τον Οικονόμου, αφού έβλεπαν πως έχαναν τα προνόμια της εξουσίας τους. Η Απελευθέρωση της πατρίδας δεν τους απασχολούσε καθόλου!...

Στις 16 Απριλίου του 1821 ο Οικονόμου κήρυξε την Επανάσταση και στο νησί της Ύδρας! Θα έπρεπε να είχε να αντιμετωπίσει μόνο τους εχθρούς, τους Τούρκους! Δυστυχώς, όμως, είχε να αντιμετωπίσει τους παραγκωνισμένους προκρίτους που είχαν οργανώσει συνωμοσία εναντίον του. Αυτή η συνωμοσία εκδηλώθηκε στις 22 του Μάη του ίδιου έτους. 

Οι συμπολεμιστές του Οικονόμου, οι ναύτες του κυρίως, είχαν ήδη μπαρκάρει με τα πλοία, κι έτσι στο νησί είχε μείνει απροστάτευτος ο ήρωας μας. Οι πρόκριτοι δεν δίστασαν να ορμήσουν εναντίον του, να τον συλλάβουν και να τον κατηγορήσουν με ασύστολα ψεύδη, αδιαφορώντας τελείως για το γεγονός ότι έτσι ευνοούσαν τους Τούρκους και σκότωναν την πατρίδα. 

Τελικά, οι συγγενείς του Οικονόμου κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν στο Κρανίδι. Τυφλή η μοίρα όμως. Και πάλι τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην Μονή Αγίου Γεωργίου. 

Κατάφερε ξανά να δραπετεύσει για να πάρει τον δρόμο προς το Άργος, ώστε να παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση που γινόταν εκεί. Αλλά, αυτό δεν άρεσε καθόλου στους προκρίτους. Οι οποίοι ήταν τόσο άπληστοι και αδίστακτοι που έστειλαν ένα στρατιωτικό σώμα για να σκοτώσουν τον Οικονόμου. 

Ο Κολοκοτρώνης που είχε μάθει τα σχέδια των προκρίτων, έστειλε βοήθεια στον Οικονόμου. Τον οπλαρχητό Τσωκρή με 200 πολεμιστές για να τον προστατεύσουν. Ξανά, η μοίρα στάθηκε τυφλή και άδικη. 

Η ομάδα του Τσωκρή δεν πρόλαβε να φθάσει... 

Οι προδότες πρόκριτοι και οι μισθοφόροι τους, στις 16 Δεκεμβρίου του 1821 δολοφόνησαν τον Αντώνη Οικονόμου, αυτό το Παλικάρι που εργαζόταν ανιδιοτελώς και με αυτοθυσία για την Απελευθέρωση της Ελλάδας.

Έτσι ήταν κι έτσι παραμένει η κατάσταση στην πατρίδα μας. Διεφθαρμένοι και άπληστοι πρόκριτοι τότε, διεφθαρμένοι και άπληστοι πρόκριτοι και σήμερα, παρά τα διαφορετικά ονόματα εξουσίας που έχουν στις ημέρες μας. Ο αγνός πατριώτης δεν είχε και δεν έχει θέση στην ελληνική πραγματικότητα, και γι΄ αυτό μαραζώνει το έθνος μας, ενώ θα μπορούσε να φωτίζει, όπως στο παρελθόν, ολόκληρη την Οικουμένη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου