Χωρίς την Επανάσταση του 1878, δεν θα υπήρχε Μακεδονικός Αγώνας, χωρίς την Περιστέρα Κράκα δεν θα υπήρχε Παύλος Μελάς!


3/9/2023

Όσο γκρεμιζόταν η οθωμανική αυτοκρατορία, τόσο εξαπλωνόταν ο ρωσικός κομμουνιστικός ιμπεριαλισμός, ο οποίος χρησιμοποιούσε τους Βούλγαρους για την αρπαγή της Μακεδονίας μας και την δημιουργία της "μεγάλης σλαβικής Μακεδονίας τους". 

Οι Έλληνες, όμως, δεν εγκατέλειπαν τον ηρωικό αγώνα τους, παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες για την απελευθέρωση της μακεδονικής γης. Δεν είχαν πολλά όπλα δεν είχαν ούτε την στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης του μικρού ακόμα τότε κράτους μας. 

Τούρκοι και Βούλγαροι, οι άρπαγες της γης και της ιστορίας τους. ΟΙ Έλληνες ήξεραν πως, αν κι αυτοί τα παρατούσαν, θα εξαφανιζόταν για πάντα του Αλεξάνδρου ο ιερός τόπος. Ήταν αποφασισμένοι να πεθάνουν. Ιδιαίτερα το έτος 1878, που έβλεπαν ότι οι εχθροί γίνονταν όλο και πιο αδίστακτοι και αιμοβόροι. 

Και, επιπλέον, είχαν να αντιμετωπίσουν και τους Ευρωπαίους που είχαν "πειστεί" από την σλαβική προπαγάνδα και διατυμπάνιζαν ότι στην Μακεδονία κατοικούσαν Βούλγαροι. 

Έτσι, οι Έλληνες αγωνιστές ρίχνονταν στην φωτιά, για να διακηρύξουν προς πάσα κατεύθυνση ότι στην Μακεδονία κατοικούσαν Έλληνες, άγρια κυνηγημένοι από Τούρκους, Βουλγάρους και Ρώσους. 

Οι Μακεδόνες από το Μελένικο και το Μοναστήρι, από το Νευροκόπι, τις Σέρρες, την Δράμα, την Καβάλα, από κάθε τόπο ελληνικό, πάλευαν με νύχια και δόντια, και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γίνουν σλάβοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνη την εποχή οι Έλληνες στα Σκόπια είχαν μαζέψει πάνω από 14.000 υπογραφές, διεκδικώντας το ιστορικό τους δίκαιο. 

Τον Φεβρουάριο του 1878 οι Δυτικομακεδόνες παίρνουν εντολή να ησυχάσουν. Αλλά, δεν ησυχάζουν! Το αντάρτικο δεν μπορούσε να υποστείλει τις σημαίες του, γιατί έτσι θα εξαφανιζόταν η Μακεδονία μας. 

Στις 26 Μαρτίου του 1878 στην εφημερίδα "ΦΑΡΟΣ" της Θεσσαλονίκης, οι Μακεδόνες εξέφρασαν τις αγωνίες τους. Μεταξύ άλλων, εγράφη:

"Οι Μακεδόνες εξ αμνημονεύτων χρόνων οικήτορες και κτήτορες του πατρίου εδάφους... είναι λαός ελληνικής καταγωγής... 

Δάση, κοιλάδες, ποταμοί, όρη, μνημεία, επιγραφές, άσματα, ήθη και έθιμα, μαρτυρούν ότι η Μακεδονία ήτο, είναι και θα είναι ελληνική.

Η φωνή του δικαίου και της νομιμότητας, η διαλάληση της ιστορίας είναι υπέρ των Μακεδόνων. 

Μη παραδίδετε ημάς ως είλωτας εις χείρας του πανσλαβισμού. 

Μη καταπατείτε τα από αιώνων δίκαιά μας".

1878. Αν αυτό το έτος οι Έλληνες δεν είχαν αγωνιστεί κατά των εχθρών τους, υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και χωρίς καμία υποστήριξη από το μικρό απελευθερωμένο ελληνικό κράτος, δεν θα έπεφταν στην μακεδονική γη οι σπόροι του Μακεδονικού Αγώνα. Η Μακεδονία μας θα είχε εξαφανιστεί για πάντα. 

Αν δεν είχε πολεμήσει κατά των εχθρών του Ελληνισμού η Περιστέρα Κράκα, ίσως δεν θα είχε έρθει στην Μακεδονία ο Παύλος Μελάς για να θυσιαστεί υπέρ της ιστορίας μας. 

Για την Περιστέρα Κράκα, δεν υπάρχουν λέξεις ικανές να αποδώσουν το μεγαλείο της, το θάρρος και την ατρομησιά της. Όταν οι Τούρκοι έγδαραν τον αδερφό της, η Μακεδόνισσα δεν το έβαλε στα πόδια, δεν λιγοψύχησε, αντίθετα ρίχτηκε κατά των εχθρών. Ποια ήταν αυτή η μοναδική Ελληνίδα;  Διαβάστε το αφιέρωμα γι΄ αυτήν εδώ: Οι Τούρκοι έγδαραν τον αδερφό της, και η Καπετάνισσα τους σκότωσε όλους! 

Στις 10 του Μάη του 1882, η "Νέα Εφημερίς" έγραψε μεταξύ άλλων γι΄ αυτήν την ατρόμητη Καπετάνισσα: 

"ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ - Χθες ήλθεν εκ Λαρίσης η νεαρά γυνή εκείνη, ήτις εκ Σιατίστης της Μακεδονίας ορμώμενη ενεδύθη την φουστανέλαν κατά την επανάστασιν του 1878, ωπλίσθη και ηγωνίσθη επί διετίαν κατ΄ αρχάς πλησίον του αδελφού της, φονευθέντος δε τούτου μόνη ως αρχηγός σώματος εκ 15-20 ανδρών. Τους επεβάλλετο δια της ευφυίας, της ανδρείας και του χαρακτήρος εν γένει. 

Ονομάζεται Περιστέρα Κριάκα, αλλά ως πολεμιστής ην γνωστή υπό το όνομα Σπανοβαγγέλης, επειδή δεν είχε γένειον. Είναι ουχί μεγαλόσωμος, ευκίνητος, ζωηρά, συμπαθής τον λόγον και την φυσιογνωμίαν, θαρραλέα. Καίπερ φέρουσα νυν γυναικεία, δεικνύει εις το βάδισμα το αρειμάνιον και ελαφρόπουν των κλεφτών. Ως δε λέγει, εις την φωνήν της είχεν άλλον τόνον φοβερόν, ον εγνώριζε να επιτηδεύεται ότε ηγείτο των πολεμιστών...". 

Όταν δεν μπορεί ο Έλληνας να τα βάλει με το σύστημα εξουσίας εντός και εκτός της πατρίδας μας, δεν έχει παρά να στραφεί στα κατορθώματα των προγόνων του για να αντλήσει  περίσσιο θάρρος και σημαντικότατα διδάγματα προς μίμηση!... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου