Καρκίνος: Η πολυμεράση θήτα ανοίγει τον δρόμο για στοχευμένη θεραπεία


 11/9/2023

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Κιουρί διευκρινίζει τον μηχανισμό αποκατάστασης των καρκινικών κυττάρων στο πλαίσιο του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών. Έχει επίσης βρει μια λύση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να σκοτώσουν τα επηρεασμένα κύτταρα.

Στην έρευνα για τον καρκίνο, ερευνητές στο Ινστιτούτο Κιουρί παρατήρησαν ένα ένζυμο γνωστό ως θήτα πολυμεράση. Αυτό εμπλέκεται στην επισκευή των κυττάρων που επηρεάζονται από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Εμφανίζεται κατά τη λεγόμενη φάση της μίτωσης κατά την οποία τα κύτταρα διαιρούνται. Επιτρέπει στα κατεστραμμένα καρκινικά κύτταρα να αποκατασταθούν. Επιτρέπει επομένως την ανάπτυξη του καρκίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Φύση  

Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, υπογραμμίζει επίσης την ύπαρξη ενός πιθανού αναστολέα που θα μπορούσε να εμποδίσει τη δράση αυτού του ενζύμου, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη του όγκου. Αυτή η εργασία έχει ήδη καταλήξει σε δοκιμές που θεωρούνται ελπιδοφόρες in vivo, διευκρινίζει η France Inter, και μια κλινική δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Pierre Luton, δημοσιογράφου υγείας SEO.

 Ποια είναι η αποστολή της θήτα πολυμεράσης;  

Η πολυμεράση θήτα, που ονομάζεται επίσης PolꝊ, παίζει βασικό ρόλο στην αποκατάσταση του DNA κατά τη μίτωση. Σύμφωνα με τον Δρ Raphaël Ceccaldi, είναι κλειδί στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. «Είναι μέσα από την κατανόηση τέτοιων μηχανισμών που μπορούμε να αναπτύξουμε νέους δρόμους για να αποτρέψουμε τον καρκίνο. Οι ανακαλύψεις μας σχετικά με το ρόλο και τη λειτουργία της πολυμεράσης θήτα στη διατήρηση της ακεραιότητας του γονιδιώματος μας δίνουν μια γεύση από νέες θεραπευτικές προοπτικές κατά του καρκίνου», εξηγεί αυτός ο ερευνητής.  

Ποιες είναι οι πιθανές εφαρμογές;  

Αποσυναρμολογώντας αυτούς τους μηχανισμούς, μπορούμε να εξετάσουμε νέες στρατηγικές για την αποτροπή του καρκίνου και την ανάπτυξη στοχευμένης θεραπείας κατά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Αυτή η θεραπεία θα στοχεύει στην αναστολή της θήτα πολυμεράσης. Έτσι, τα καρκινικά κύτταρα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν και ο καρκίνος θα περιοριστεί. Η εις βάθος γνώση αυτού του ενζύμου ανοίγει έτσι νέους δρόμους για τη θεραπεία του καρκίνου.

 Πώς λειτουργεί η επιδιόρθωση του DNA;  

Τα κύτταρα έχουν έναν εσωτερικό μηχανισμό που επιδιορθώνει το κατεστραμμένο DNA, επιτρέποντας στο σώμα να αναγεννηθεί. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που επηρεάζει σχεδόν όλα τα κύτταρα. Όπως αποδεικνύει η ομάδα του Δρ Ceccaldi, μια νέα μέθοδος επιδιόρθωσης DNA έχει εντοπιστεί σε καρκινικά κύτταρα. Η πολυμεράση θήτα παρεμβαίνει σε αυτή την επιδιόρθωση, βοηθώντας το κύτταρο του όγκου να επιμείνει. Ο στόχος είναι επομένως να αποκλειστεί αυτό το ένζυμο για την καλύτερη καταπολέμηση του καρκίνου. Πηγή:agoravox.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου