Έχει το νερό μνήμη; Μπορεί να "αποθηκεύει" πληροφορίες, σχεδόν όπως ένας υπολογιστής;
Υπάρχουν ερευνητές-επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα επιστημονικά πειράματα που έχουν διεξαχθεί, σε παγκόσμια βάση, καταδεικνύουν πως το νερό "δέχεται" και "αποθηκεύει" κάθε εξωτερική επιρροή. Είναι ικανό να "συγκρατεί" και να "θυμάται" ό,τι συμβαίνει στον περιβάλλοντα χώρο του. Επίσης, οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το νερό, αφήνει σ΄ αυτό το "σημάδι" του. Το νερό μπορεί να επηρεάζεται ακόμα και από τα συναισθήματα των ανθρώπων!... Και έχει θεραπευτικές ιδιότητες, θεωρία που πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα!
Τι λέει ο Γάλλος ερευνητής Jacques Benveniste για το νερό
Η μνήμη του νερού είναι μια υπόθεση σύμφωνα με την οποία το νερό είναι ικανό να διατηρεί τη μνήμη των μορίων με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, ακόμη και αφού αυτά τα μόρια έχουν αραιωθεί έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλέον στατιστικά. Αυτή η υπόθεση αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γάλλο ερευνητή Jacques Benveniste, ο οποίος δημοσίευσε μια σειρά εργασιών ισχυριζόμενος ότι είχε παρατηρήσει σημαντικές βιολογικές επιδράσεις σε εξαιρετικά αραιά διαλύματα νερού.
Η αντίθετη άποψη
Το έργο του Benveniste ήταν αμφιλεγόμενο κατά τη δημοσίευσή του και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών επικρίσεων από την επιστημονική κοινότητα. Το 1989, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα του Benveniste ήταν ασυνεπή και δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από γνωστά φυσικά φαινόμενα.
Έκτοτε, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για τη μνήμη του νερού, αλλά καμία δεν κατάφερε να παράσχει ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία για την ύπαρξή του. Το 2009, μια μετα-ανάλυση 27 μελετών σχετικά με τη μνήμη του νερού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις σημαντικής επίδρασης του αραιωμένου νερού στην υγεία ή σε άλλα βιολογικά συστήματα.
Παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων, η υπόθεση της μνήμης του νερού συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό. Αυτή η δημοτικότητα μπορεί να οφείλεται στο ότι η υπόθεση είναι ελκυστική και ανοίγει τη δυνατότητα νέων ιατρικών θεραπειών ή νέων τεχνολογιών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπόθεση της μνήμης του νερού δεν ακυρώνεται αυτή καθεαυτή από την απουσία επιστημονικών στοιχείων. Είναι πιθανό ότι η μνήμη του νερού είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, αλλά ότι είναι πολύ λεπτή για να παρατηρηθεί με τις τρέχουσες επιστημονικές μεθόδους. Ωστόσο, ελλείψει ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων, είναι συνετό να απορρίψουμε την υπόθεση της μνήμης του νερού ως ψευδοεπιστήμη.
Συμπέρασμα
Η υπόθεση της μνήμης του νερού είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που εξακολουθεί να προκαλεί πολλές συζητήσεις. Αν και η απουσία ακλόνητων επιστημονικών στοιχείων δεν μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι υπάρχει μνήμη νερού, αυτή η υπόθεση δεν ακυρώνεται από μόνη της. Είναι πιθανό ότι η μνήμη του νερού είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, αλλά ότι είναι πολύ λεπτή για να παρατηρηθεί με τις τρέχουσες επιστημονικές μεθόδους. Πηγή
Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Masaru Emoto, το νερό αισθάνεται και αντιδρά σαν μια ζωντανή οντότητα και έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου