19 Οκτωβρίου 1912: Ζήτω το Έθνος! Ζήτω τα Γιαννιτσά! Ζήτω η Μακεδονία μας!


 19/10/2023

Οι αιώνες κύλησαν, ωστόσο το αίμα των ηρώων που έβαψε τα μακεδονικά εδάφη ρέει πάντα, μέχρι σήμερα, στην γη μας και στις καρδιές μας!

19 Οκτωβρίου του 1912 ο Ελληνικός Στρατός ξεκίνησε στα Γιαννιτσά έναν σκληρό αγώνα κατά των τουρκικών δυνάμεων. Εκείνες τις πρώτες ώρες, κανείς δεν ήξερε ποιος θα ήταν ο νικητής της διήμερης μάχης κατά του Τούρκου τρομοκράτη. Ωστόσο, σαν λιοντάρια πολεμώντας οι Έλληνες, κατάφεραν να νικήσουν, στα Γιαννιτσά μας, και να ανοίξουν τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Οι ελληνικές δυνάμεις, οι μεραρχίες ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V, VI, VII, μετά τις νίκες και την απελευθέρωση των Σερβίων, της Κοζάνης και της Κατερίνης, κινήθηκαν προς τα Γιαννιτσά.

 Οι Τούρκοι παρέταξαν στο πεδίο της μάχης 25.000 άνδρες και 30 περίπου πυροβόλα, σε μέρος που έκριναν ότι θα ενίσχυε την δική τους θέση. Ο Ταξίν πασάς, θέλοντας πάση θυσία να κρατήσει τα Γιαννιτσά, επέλεξε ως πεδίο μάχης έδαφος ελώδες και πεδινό, δυτικά της πόλης, με δύσβατα υψώματα δεξιά και την λίμνη των Γιαννιτσών αριστερά.

19 Οκτωβρίου, άρχισαν οι συγκρούσεις, οι Έλληνες πάλευαν για την Ελευθερία του Έθνους, οι Τούρκοι για να διατηρήσουν υπό βαρβαρικό ζυγό τους Έλληνες. Το μεσημέρι, οι κύριες δυνάμεις των Ελλήνων είχαν συγκεντρωθεί, υπό τα πυκνά πυρά των Τούρκων, στην κύρια τοποθεσία. Η ΙΙΙ μεραρχία είχε καταλάβει άθικτη (!) την γέφυρα του ποταμού Ασπροπόταμου, όμως οι υπόλοιπες δυνάμεις μας προχωρούσαν αργά εξαιτίας του αντίπαλου πυροβολικού.

 Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου