Νέα διεθνής μελέτη σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους: Το εμβόλιο Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας

Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε οκτώ διαφορετικές χώρες [as-artmedia / Adobe]

 23/2/2024

Μια διεθνής μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανέδειξε ανησυχητικά σημάδια σύνδεσης μεταξύ του εμβολιασμού κατά του Covid-19 και ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Vaccine, αποκάλυψαν συσχετίσεις μεταξύ της ένεσης των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca κατά του Covid-19 και αρκετών σοβαρών ιατρικών προβλημάτων, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.  

Αυτή η μελέτη, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Global Vaccine Data Network, ανέλυσε δεδομένα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν σε οκτώ διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σκωτίας.

 Ανεπιθύμητες παρενέργειες

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα, η παράλυση Bell, οι επιληπτικές κρίσεις, η περικαρδίτιδα και το σύνδρομο Guillain-Barré, θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο 42 ημέρες μετά τη χορήγηση των εμβολίων που μελετήθηκαν.  

Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τη χορήγηση των εμβολίων mRNA της Pfizer-BioNTech και της Moderna, μετά την πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση. Επιπρόσθετα, σημαντική αύξηση του κινδύνου περικαρδίτιδας παρατηρήθηκε σε άτομα που έλαβαν τρίτη δόση του εμβολίου AstraZeneca ιικού φορέα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο μετά τη χορήγηση του εμβολίου ιικού φορέα, όπως το AstraZeneca, καθώς και αύξηση των περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barré σε άτομα που εμβολιάστηκαν με αυτό το ίδιο εμβόλιο.  

Ωστόσο, παρά αυτά τα ανησυχητικά αποτελέσματα, οι ερευνητές τόνισαν ότι οι λοιμώξεις από τον Covid-19 ενέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης αυτών των ίδιων σοβαρών προβλημάτων υγείας από τον εμβολιασμό. 

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να σταθμιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι του εμβολιασμού στο πλαίσιο της πανδημίας. Πηγή: cnews.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου