15/2/2024
Μελέτη καταδεικνύει ότι το γάλα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών
Το αγελαδινό γάλα συχνά προωθείται ως σημαντική πηγή πρωτεΐνης για τα παιδιά. Μπορεί επίσης να παρέχει βιταμίνες και μέταλλα. Όμως ο τρόπος με τον οποίο προεπεξεργάζεται πριν καταλήξει στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν φαίνεται να είναι ευεργετικός. Συγκεκριμένα, η διαδικασία της εξαιρετικά υψηλής θέρμανσης, που μετατρέπει το φρέσκο γάλα σε γάλα μακράς διαρκείας (το λεγόμενο γάλα UHT), έχει προφανώς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.
Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 στην Κίνα με τίτλο «Η επεξεργασία του γάλακτος οδηγεί στο σχηματισμό προϊόντων οξείδωσης πρωτεϊνών που βλάπτουν τη χωρική μάθηση και την απόδοση της μνήμης σε αρουραίους» δείχνει ότι το γάλα UHT δεν μοιάζει με το φρέσκο γάλα. Οι ερευνητές υπέβαλαν το γάλα σε τέσσερις τεχνικές επεξεργασίας: βρασμό, θέρμανση σε φούρνο μικροκυμάτων, ξήρανση με ψεκασμό και ξήρανση με κατάψυξη. Το βράσιμο θερμαίνει το γάλα στους 100 βαθμούς Κελσίου – η υπερ-υψηλή θέρμανση είναι πολύ πιο ζεστή στους περίπου 140 βαθμούς Κελσίου.
Και οι τέσσερις τεχνικές (συμπεριλαμβανομένης της ξήρανσης με κατάψυξη) οδήγησαν σε «διαφόρους βαθμούς ανισορροπίας οξειδοαναγωγής και σε οξειδωτική βλάβη στο πλάσμα, το ήπαρ και τον εγκεφαλικό ιστό». Η χορήγηση κατεστραμμένων πρωτεϊνών γάλακτος σε αρουραίους είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη μάθηση και μνήμη - γιατί ένας γονέας θα ήθελε να δώσει γάλα UHT στα παιδιά του; Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «...οι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν την οξείδωση των πρωτεϊνών του γάλακτος και να βελτιώνουν τις μεθόδους επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα».
Άλλοι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι «οι κύριες τροποποιήσεις πρωτεΐνης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μετατροπής σε UHT είναι η μετουσίωση και η συσσώρευση της πρωτεΐνης καθώς και οι χημικές τροποποιήσεις των αμινοξέων της». Οι κατεστραμμένες πρωτεΐνες γάλακτος είναι πιθανώς αλλεργιογόνες. Αυτό το γάλα δεν μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τυρί, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, επειδή είναι απλώς «νεκρό».
Η ακραία επεξεργασία του γάλακτος μπορεί να κάνει την αποθήκευση του πιο βολική, καθώς δεν διαρκεί πλέον μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο. Ωστόσο, λόγω της μετουσίωσης των πρωτεϊνών, η χρήση γάλακτος UHT συνδέεται με προβλήματα υγείας που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αυτές περιλαμβάνουν αλλεργίες, τροφικές δυσανεξίες και εγκεφαλικές διαταραχές. Το ίδιο ισχύει και εδώ: όσο λιγότερο μετουσιώνεται το γάλα, τόσο το καλύτερο για τους καταναλωτές. Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου