Μανώλαινα Μπινιάρη, μια Γυναίκα Θρύλος της Επανάστασης: Πού και πώς μετέφερε κρυφά μπαρούτι

 
27/2/2024

Μανώλαινα Μπινιάρη: Ούτε καν το όνομά της δεν ξέρουμε, ούτε έχουμε μια φωτογραφία της ούτε ποτέ τής αφιερώνουμε μια σκέψη…

Από το όνομα του συζύγου της, του Μανώλη Μπινιάρη, βγαίνει το όνομα Μανώλαινα. Ελάχιστες πληροφορίες έχουν μείνει ζωντανές γι΄ αυτή την γυναίκα θρύλο.

Γιατί η Μανώλαινα είναι θρύλος! Αφού, το 1821, άφοβη και ατρόμητη έκλεβε μπαρούτι που προοριζόταν για τους Τούρκους και το μετέφερε κρυφά στους Έλληνες επαναστάτες.

Όπως μαρτυρά ο Δημήτρης Καμπούρογλου στο έργο του «Μνημεία της ιστορίας των Αθηναίων, στις σελίδες 386-387, και αναδημοσιεύεται στην σελίδα wikipedia.org:

«Η Μανώλαινα, που είχε έναν γιο τον Αργύρη, το 1821 κουβάλαγε μπαρούτι από τον Μαστροπαυλή που τα έφτιαχνε στο μετόχι της Αγίας Δύναμης για τους Οθωμανούς που ήταν κλεισμένοι στην Ακρόπολη. Έκλεβε όμως από το μπαρούτι που προορίζονταν για τους Οθωμανούς, και κρυμμένο μέσα σε άπλυτα ρούχα το μετέφερε στην βρύση Καλλιρόη, υποτίθεται πήγαινε τα ρούχα για πλύσιμο εκεί, από εκεί το έπαιρναν οι Έλληνες επαναστάτες».

Αν την έπιαναν οι τούρκοι θα την σκότωναν αμέσως, ή ακόμα χειρότερα, θα την βίαζαν, θα την βασάνιζαν και κατόπιν θα την σκότωναν. Το ήξερε αυτό η Μανώλαινα. Όμως, δεν φοβήθηκε, δεν δείλιασε στιγμή.

Η Μανώλαινα ζούσε την Επανάσταση του 1821, δεν ήταν δυνατόν να λιγοψυχήσει και με σκυμμένο το κεφάλι να τα περιμένει όλα από τους άνδρες. Γιατί για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους, το ήξερε αυτό η Μανώλαινα, καμία θυσία δεν ήταν αρκετή.

Δυστυχώς, όσοι έγραψαν για την Ιστορία της Επανάστασης του 1821, λησμόνησαν, ακουσίως ή εκουσίως, να αναφερθούν στον σπουδαιότατο ρόλο των Ελληνίδων. Έτσι, λιγοστά στοιχεία για την ζωή και το έργο της πλειοψηφίας των Ελληνίδων Αγωνιστριών μάς είναι γνωστά. 

Αλλά, χρωστάμε σ΄ αυτές τις γυναίκες την ύπαρξή μας. Και μακάρι να μπορούσαμε να αντλήσουμε θάρρος από το θάρρος της Μανώλαινας, και να πολεμούσαμε όσα άσχημα γίνονται στην πατρίδα μας σήμερα με την δική της αφοβία και τολμηρότητα!... (Η φωτογραφία είναι από Μηχανή του Χρόνου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου