Βρίσκεται η Ελλάδα στις 10 πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στον κόσμο; Η Τουρκία;


Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιδεικνύει τακτικά δύναμη με τους συμμάχους της (εδώ με τέσσερα νοτιοκορεατικά μαχητικά F-35, σε πρώτο πλάνο). [Υπουργείο Άμυνας Νότιας Κορέας / AFP]

17/5/2024

Για περίπου δέκα χρόνια, τα στρατιωτικά αρχηγεία σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών, ιδιαίτερα για να ανανεώσουν την αεροπορία τους. Εδώ είναι οι δέκα χώρες που διαθέτουν τα περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η στρατιωτική ισχύς μιας χώρας μετριέται ιδίως από το μέγεθος του στόλου των αεροσκαφών της. Αυτή η συνιστώσα του στρατού είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση σημαντικών αποστολών: εδαφική άμυνα, προβολή ισχύος (όπως οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η Γαλλία κατά του Daesh με το αεροσκάφος Rafale το 2015).

Οι αεροπορικές δυνάμεις είναι επίσης υπεύθυνες για την πυρηνική αποτροπή στα εννέα κράτη που διαθέτουν αυτό το όπλο (Κίνα, Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ινδία, Ισραήλ, Πακιστάν, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία). Αυτές είναι οι δέκα χώρες με τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, που συνέταξε η Atlasocio.

10.Αίγυπτος

Με 1.028 αεροσκάφη, η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία έχει τον δέκατο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο. Αναλυτικά, διαθέτει σχεδόν 200 αμερικανικά αεροπλάνα F-16, περίπου τριάντα ρωσικά MiG-29 και 75 παλιά γαλλικά Mirage 5.

Το 2015, η χώρα ξεκίνησε την ανανέωση των αεροσκαφών της παραγγέλνοντας 24 Rafales και μετά άλλα 30 το 2021. Ήταν η πρώτη ξένη χώρα που παρήγγειλε το τρίχρωμο μαχητικό αεροπλάνο. Η Αίγυπτος διαθέτει επίσης σχεδόν 300 ελικόπτερα μάχης και μεταφοράς.

9.Γαλλία

Η γαλλική αεροπορία έχει σχεδόν 1.200 αεροσκάφη στα υπόστεγά της, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο. Μπορούμε να αναφέρουμε περισσότερα από εκατό Rafale (ένας αριθμός που θα ανέλθει στα 194 την δεκαετία του 2030, μετά την τελευταία παραγγελία που δόθηκε από το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων) και περίπου 90 Mirage 2000, όλες οι εκδόσεις μαζί.

Η Γαλλία έχει επίσης ανανεώσει τον στόλο των δεξαμενόπλοιων αεροσκαφών της, απαραίτητα για την προβολή των μαχητικών της αεροπλάνων σε μεγάλες αποστάσεις, αντικαθιστώντας τα αντίκα Boeing KC-135 (σχεδόν 60 χρόνια πτήσης) με ολοκαίνουργια Airbus A330-MRTT.

Εκτός από περίπου εκατό ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων, η Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη διαθέτει επίσης δεκατρείς στρατιωτικούς δορυφόρους παρατήρησης και πληροφοριών, απαραίτητα εργαλεία για την εκτέλεση των αποστολών της.

8.Τουρκία

Μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) από τις 18 Φεβρουαρίου 1952, η Τουρκία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και η σύνθεση του στόλου του το πιστοποιεί. Διαθέτει σχεδόν 235 F-16, εκ των οποίων τα 79 θα εκσυγχρονιστούν και τα 49 F-4E.

Η τοπική εταιρεία όπλων, Turkish Aerospace Industries, αναπτύσσει επίσης ένα μαχητικό stealth τελευταίας γενιάς, το TAI TF Kaan, εδώ και αρκετά χρόνια. Η έναρξη λειτουργίας του σχεδιάζεται για το 2027 και θα αποτελέσει σημαντική αύξηση ισχύος για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

7.Βόρεια Κορέα

Η Πολεμική Αεροπορία του Λαού της Κορέας έχει περίπου 1.300 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 564 μαχητικών αεροσκαφών. Μόνο η Ινδία, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερα. Αλλά αυτός ο αριθμός πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση για διάφορους λόγους. Πρώτον, τα βορειοκορεατικά μαχητικά, όπως τα Shenyang F-5, F-6 και F-7, που προμήθευσε η Κίνα μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και του 1960, είναι σε μεγάλο βαθμό απαρχαιωμένα.

Μόνο τα 56 MiG-23 και 35 MiG-29 που παραδόθηκαν από την Σοβιετική Ένωση τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 μπορούσαν να ανταγωνιστούν για ένα διάστημα τα αεροπλάνα της Νότιας Κορέας. Έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορέσει να τα πετάξει, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Η χώρα βρίσκεται σε εμπάργκο για δεκαετίες και δύσκολα μπορεί να τα αποκτήσει. Τέλος, η χώρα δεν διαθέτει φορτηγό ή τάνκερ αεροπλάνο, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες εμπλοκής των μαχητικών της.

6.Νότια Κορέα

Οι Νοτιοκορεάτες διαθέτουν 1.274 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 538 μαχητικών αεροσκαφών, στοιχεία σχεδόν παρόμοια με αυτά των Βορειοκορεατών. Όμως ο στόλος τους είναι πολύ πιο σύγχρονος, χάρη στον εξοπλισμό που τους παρέχει ο Αμερικανός σύμμαχός τους. Οι κύριες δυνάμεις της Νότιας Κορέας αποτελούνται από 153 F-5, 118 F-16 και 38 F-35A, τα τελευταίας γενιάς μαχητικά που σχεδιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας διαθέτει επίσης 60 εγχώρια σχεδιασμένα μαχητικά αεροσκάφη KAI FA-50 και αυτή την στιγμή αναπτύσσει το δικό της μαχητικό stealth, το KAI KF-21. Διαθέτει επίσης 4 τάνκερ Airbus A330 MRTT στις τάξεις της και μπορεί να βασιστεί στις αμερικανικές στρατιωτικές πληροφορίες για υποστήριξη.

5.Ιαπωνία

Μια άλλη ασιατική χώρα που συμμάχησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία. Έχει αεροπορία παρόμοια με αυτή της Νότιας Κορέας και διαθέτει περισσότερα από 150 μαχητικά αεροσκάφη F-15, 62 Mitsubishi F-2 (στην πραγματικότητα F-16 κατασκευασμένα κατόπιν άδειας με ορισμένες τροποποιήσεις) και περίπου σαράντα F-35A.

Οι ιαπωνικές δυνάμεις έχουν επίσης στις τάξεις τους αμερικανικά αεροπλάνα μεταφοράς και ανεφοδιασμού (κυρίως παράγωγα του αεροσκάφους Boeing 767), καθώς και περίπου εξήντα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, επίσης αμερικανικής κατασκευής.

4.Ινδία

Για πολύ καιρό, η κύρια αποστολή του ινδικού εναέριου στόλου ήταν η άμυνα του εδάφους του. Αλλά από την άνοδο των αντιπάλων της από το Πακιστάν και την Κίνα, η Ινδία έχει κάνει μια σημαντική κίνηση για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της από το 2012.

Επί του παρόντος, με περίπου 2.500 αεροσκάφη, ο ινδικός στρατός διαθέτει περισσότερα από 250 ρωσικά Sukhoi Su-30, 65 MiG-29 και 44 εκσυγχρονισμένα Mirage 2000. Διαθέτει επίσης 36 Rafales και 32 τοπικά κατασκευασμένα HAL Teja, 200 από τα οποία πρέπει να τεθούν σε υπηρεσία μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2030.

3.Ρωσία

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ρωσία ανταγωνιζόταν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τίτλο του ισχυρότερου αεροπορικού στόλου στον κόσμο. Αλλά από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, η χώρα έχει μείνει πίσω από τον Αμερικανό αντίπαλό της. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να βασιστούν σε έναν τεράστιο στόλο περίπου 3.500 αεροσκαφών. Τα πιο εκπροσωπούμενα μαχητικά αεροσκάφη είναι το Sukhoi Su-27 και τα παράγωγά του (365 μονάδες), το Su-24 (264 μονάδες) και το MiG 29/35 (240 μονάδες).

Η Ρωσία διαθέτει επίσης έναν στόλο με περίπου εκατό βομβαρδιστικά ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, όπως το Tupolev Tu-95, συχνά ένοχο για εισβολές στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό εναέριο χώρο. Το εξάρτημά του που είναι συνδεδεμένο με τις αεροπορικές μεταφορές δεν μπορεί να ξεπεραστεί με περισσότερα από 100 Antonov An-26 και περίπου 130 Illiouchine Il-76.

Τέλος, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περισσότερα από 1.000 ελικόπτερα, τα περισσότερα από τα οποία κληρονόμησαν από την Σοβιετική Ένωση. Όμως όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να αναθεωρούνται καθημερινά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx, η Ρωσία έχει χάσει 110 αεροπλάνα και 137 ελικόπτερα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

2.Κίνα

Η κινεζική Πολεμική Αεροπορία έχει ταράξει το διπώλιο που είχε σχηματιστεί στο παρελθόν από την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο πολύ που η Κίνα διαθέτει διπλάσια μαχητικά αεροσκάφη από τα Ρωσικά (2.214 έναντι 1.186).

Τα περισσότερα από τα αεροσκάφη που αποτελούν τον κινεζικό στόλο είναι αεροσκάφη σοβιετικής προέλευσης που κατασκευάζονται με άδεια στην Κίνα. Το 387 Chengdu J-7 (που προέρχεται από το MiG-21), το 315 Chengdu J-11 (προέρχεται από το Sukhoi Su-27) και το 243 Chengdu J-10 (εμπνευσμένο από το αμερικανικό F-16) αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών δυνάμεων. Τέλος, η Κίνα ξεκίνησε την παραγωγή του Chengdu J-20, ενός μαχητικού stealth τελευταίας γενιάς.

1.Ηνωμένες Πολιτείες

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι, μακράν, η πιο ισχυρή αεροπορία στον κόσμο. Με περισσότερα από 13.000 αεροσκάφη, ο στόλος της είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας μαζί.

Αναλυτικά, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει έναν εντυπωσιακό αριθμό μαχητικών αεροπλάνων με 738 F-16, 377 F-15, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από εκατό στην εκσυγχρονισμένη τους έκδοση, και 234 F-35. Αν κι αυτό το υπερσύγχρονο αεροσκάφος μπορεί να αντιμετωπίσει τεχνικές οπισθοδρομήσεις, ωστόσο παραμένει ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μαχητικά.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ένας στόλος βομβαρδιστικών 150 αεροσκαφών, όπως το B-2 Spirit σε μορφή ιπτάμενου πτερυγίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επίσης κάτι λιγότερο από 500 δεξαμενόπλοια και περισσότερα από 400 αεροπλάνα φορτίου, απαραίτητα για την διασφάλιση μακράς ανάπτυξης στο εξωτερικό. Τέλος, η Διαστημική Δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει περισσότερους από 140 δορυφόρους παρατήρησης και κατασκοπείας. Πηγή  

Όπως πανεύκολα διαπιστώνει ο αναγνώστης, η Ελλάδα, παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, δεν καταλαμβάνει καμία θέση. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία καθημερινά προσβάλλει και απειλεί τον ελληνικό λαό, κεκαλυμμένα ή φανερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου