Η Ελλάδα βρίζει καθημερινά την Ρωσία, αλλά η Γερμανία προμηθεύει ραδιενεργό υλικό σε ρωσική στρατιωτική εταιρεία


2/5/2024

Ενώ η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα σε στρατιωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Ρωσίας, εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία, η Γερμανία προμηθεύει ραδιενεργό υλικό σε ρωσική στρατιωτική εταιρεία, όπως μας ενημερώνει έγκυρη γερμανική ενημερωτική ιστοσελίδα, με τίτλο επένδυση σε ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προφανώς σχεδιάζονται περαιτέρω μεταφορές ραδιενεργού υλικού μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Στόχος είναι η προμήθεια μιας εταιρείας που συνδέεται με τον ρωσικό στρατό.

Ως εκ τούτου, «έως πέντε» μεταφορές ραδιενεργού υλικού από το εργοστάσιο στοιχείων καυσίμου στο Lingen της Κάτω Σαξονίας, σε ρωσική εταιρεία έχουν εγκριθεί από τις ολλανδικές αρχές. Στόχος των παραδόσεων είναι μια εταιρεία που φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τον ρωσικό στρατό. Αυτό αποκάλυψε η έρευνα της «SWR» και οι άδειες είναι διαθέσιμες στην «SWR».

Το ιστορικό είναι ότι αυτές οι μεταφορές πρέπει να διεκπεραιώνονται μέσω του Ρότερνταμ. Σύμφωνα με πληροφορίες της SWR, δύο φορτηγά πλοία εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Ρότερνταμ ή Δουνκέρκης στη Γαλλία. Ουράνιο από τη Ρωσία παραδίδεται επίσης τακτικά στο Lingen μέσω αυτής της διαδρομής.

Η ρωσική στρατιωτική εταιρεία "MSZ"

Σύμφωνα με έρευνα της «SWR», η εταιρεία «MSZ», η οποία προσδιορίζεται πλέον ως αποδέκτης των παραδόσεων από το Lingen, εργάζεται για τον ρωσικό στρατό. Το ραδιενεργό υλικό υποβάλλεται σε επανεπεξεργασία στις αίθουσες του εργοστασίου περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Σε ένα βίντεο της εταιρείας, ένας ανώτερος υπάλληλος εξηγεί κυριολεκτικά: «Μετά την επεξεργασία, οι πυρηνικοί τεχνικοί λαμβάνουν οξείδιο του ουρανίου […]. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή ατομικών βομβών και ως καύσιμο για πυρηνικούς σταθμούς». Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το εργοστάσιο θα παράγει επίσης ράβδους καυσίμου για πυρηνικά υποβρύχια.

Ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής και πρώην υπάλληλος του Navalny Alexej Schwarz το έχει ερευνήσει: «Η MSZ έχει άδεια να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για αμυντικούς σκοπούς, να παράγει πυρηνικά όπλα και συστήματα πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς. Οποιαδήποτε σύνδεση με τη Rosatom είναι επένδυση σε ρωσικά πυρηνικά όπλα. Επίσημα! Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει αμέσως τη συνεργασία».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κάτω Σαξονίας είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνο για την επίβλεψη του εργοστασίου στοιχείων καυσίμου Lingen. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Christian Meyer (Alliance 90/The Greens) εξηγεί ότι οι διασυνοριακές μεταφορές ουρανίου ρυθμίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή την ΕΕ.

Τα χέρια του είναι επομένως δεμένα, αλλά επικρίνει: «Ο πυρηνικός τομέας της Ρωσίας ειδικότερα συνδέεται στενά με τον εγκληματικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τη στρατιωτική χρήση ατομικών βομβών. Αντί να ανταλλάσσει ουράνιο, ραδιενεργό υλικό ή ράβδους πυρηνικών καυσίμων με τη Ρωσία, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να επιβάλει κυρώσεις στον πυρηνικό τομέα, όπως έχει επανειλημμένα ζητήσει ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κυρώσεις της ΕΕ στον πυρηνικό τομέα

Το «SWR» ζήτησε από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές και υπουργεία δήλωση σχετικά με τις μεταφορές από το Λίνγκεν στη Ρωσία. Ουσιαστικά όλοι αναφέρονται στην Ε.Ε. Δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στον πυρηνικό τομέα, οι μεταφορές ουρανίου δεν μπορούν απλώς να απαγορευθούν.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την περαιτέρω ανάπτυξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Γενικά, κατά τη γνώμη του BMUV, είναι απαραίτητη συνέπεια του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας να μειωθεί ή να διακοπεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση και οι επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία στον πολιτικό-πυρηνικό τομέα.» Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος , η Lingen έχει ήδη λάβει παραδόσεις στο παρελθόν που δόθηκαν στην "MSZ" στη Ρωσία.

Ουράνιο για ρωσικά πυρηνικά όπλα;

Οι αντιπυρηνικές οργανώσεις και οι περιβαλλοντολόγοι στο Λίνγκεν ασκούν δριμεία κριτική στις προγραμματισμένες μεταφορές. Ο Julian Bothe από την οργάνωση «μεταδίδει»: «Με τις προγραμματισμένες εξαγωγές του, το εργοστάσιο στοιχείων καυσίμου στο Lingen μετατρέπεται σε δούλο της ρωσικής βιομηχανίας όπλων. Το ουράνιο από το Lingen απειλεί να χρησιμοποιηθεί σε ρωσικά πυρηνικά όπλα και στα πυρηνικά υποβρύχια του ρωσικού ναυτικού. Ως εκ τούτου, οι αιτούμενες εξαγωγές ουρανίου παραβιάζουν σαφώς τους γερμανικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες κυρώσεων.

Ο Alexander Vent διαμαρτύρεται για το εργοστάσιο στοιχείων καυσίμου εδώ και χρόνια με την τοπική πρωτοβουλία πολιτών «AgiEL». «Η περιοχή Lingen έχει ήδη γίνει το επίκεντρο των ρωσικών συμφερόντων λόγω του εργοστασίου στοιχείων καυσίμου. Το γεγονός ότι τώρα πρόκειται να προστεθούν στρατιωτικές εμπλοκές επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή την δραστηριότητα και επιτέλους να κλείσει το εργοστάσιο στοιχείων καυσίμου!»

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου στοιχείων καυσίμου στο Lingen της Κάτω Σαξονίας, δηλαδή η γαλλική εταιρεία «Framatome», δεν αρνείται ότι σχεδιάζονται εξαγωγές από το Lingen στη Ρωσία. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα είναι ανοιχτό: «Το Framatome πληροί τις ευρωπαϊκές και κρατικές απαιτήσεις και συμμορφώνεται με όλες τις διεθνείς κυρώσεις.

Το εμπόριο ουρανίου συνεχίζεται

Σύμφωνα με πληροφορίες της «SWR», οι εγκεκριμένες εξαγωγές είναι «υπολείμματα ραδιενεργού παραγωγής» που πρόκειται να υποβληθούν σε επανεπεξεργασία στην Ρωσία. Στο Lingen, οι ράβδοι καυσίμου για πυρηνικούς αντιδραστήρες κατασκευάζονται από ρωσικό ουράνιο. Σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχουν εδώ και καιρό εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων στον πυρηνικό τομέα στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, αυτό αποτυγχάνει πάντα λόγω του βέτο από την Ουγγαρία - αλλά η Γαλλία θεωρείται επίσης πολέμιος των κυρώσεων λόγω των στενών «πυρηνικών της διασυνδέσεων» με τη ρωσική κρατική εταιρεία «Rosatom». Η εταιρεία «MSZ» στην Elektrostal ανήκει σε θυγατρική της Rosatom. Πηγή: Γερμανική ιστοσελίδα focus.de (Φωτογραφία από in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου