Νέα μελέτη: Ψεύτικα προϊόντα «κρέατος» συνδέονται με θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια

 

 14/6/2024

Ψεύτικα προϊόντα «κρέατος», δηλαδή κρέατα κατασκευασμένα σε εργαστήρια,  καθώς και φυτικά υπερεπεξεργασμένα προϊόντα, συνδέονται με θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα ψεύτικα προϊόντα «κρέατος», όπως το «βόειο κρέας» του Μπιλ Γκέιτς, που καλλιεργείται στο εργαστήριο, συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και θανάτους που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην αφήγηση ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της UK Biobank, η οποία ανέλυσε τις δίαιτες περισσότερων από 118.000 συμμετεχόντων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα «φαγητά» χωρίς κρέας ενέχουν τεράστιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων εάν είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Regional Health – Europe, σημειώνει ότι αυτό αποκλείει φυσικά προϊόντα όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο, τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα που προέρχονται από φυτά, τα έντομα ή τα καλλιεργούνται στο εργαστήριο, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα προϊόντα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF), όπως το «μοσχάρι» που καλλιεργείται στο εργαστήριο ή τα «beetleburgers» με βάση τα έντομα, συνδέονται με 15% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι παρόντες ακόμη και στα φυτικά UPF, τα οποία έχουν από καιρό χαιρετιστεί ως «υγιεινή» επιλογή για το κρέας.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από το Imperial College του Λονδίνου, χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 118.000 Βρετανούς πολίτες.

Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση της διατροφής τους για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Οι επιστήμονες χωρίζουν τα τρόφιμα σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψωμί, καθώς και κέικ και καραμέλες, και ζωικά προϊόντα όπως ψάρια, πουλερικά, κόκκινο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.

Οι δύο ομάδες στη συνέχεια χωρίστηκαν περαιτέρω είτε σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) είτε σε μη υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτά τα δεδομένα συνδέθηκαν στη συνέχεια με αρχεία νοσοκομείων και θνησιμότητας για να ληφθούν πληροφορίες για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολλές υπερεπεξεργασμένες τροφές φυτικής προέλευσης είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από καταστάσεις όπως φραγμένα καρδιακά αγγεία.

Είχαν επίσης 15% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με χορτοφάγους των οποίων η διατροφή είχε λιγότερα UPF.

Η αύξηση της πρόσληψης μη επεξεργασμένων χορτοφαγικών τροφίμων -όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά- κατά 10% συνδέθηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο στους χορτοφάγους που κατανάλωναν τα λιγότερα UPF και 13% στις καρδιαγγειακές παθήσεις συνολικά.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα UPF προκάλεσαν συσσώρευση λιπώδους αποθέματος μέσα στις αρτηρίες.

Ο Δρ Eszter Vamos, συν-συγγραφέας της μελέτης, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, είπε:

«Τα φρέσκα φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι γνωστό ότι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον.

«Ενώ τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά τρόφιμα, αυτή η μεγάλη μελέτη υποδηλώνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν φαίνεται να έχουν προστατευτικές επιδράσεις στην υγεία και συνδέονται με κακά αποτελέσματα για την υγεία».

Τα πρόσθετα τροφίμων και οι βιομηχανικές προσμείξεις που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, προτείνουν οι επιστήμονες.

Πρόσθεσαν ότι οι διατροφικές οδηγίες που προωθούν την διατροφή με βάση τα φυτά και τη μείωση του κρέατος πρέπει επίσης να προάγουν τη σημασία της αποφυγής των UPF για την καλή υγεία της καρδιάς.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Fernanda Rauber, ειδικός στην προληπτική ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στην Βραζιλία, είπε ότι είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα ψεύτικα προϊόντα «κρέατος» σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Παρόλο που είναι φυτικής προέλευσης, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν σε παράγοντες κινδύνου όπως η δυσλιπιδαιμία και η υπέρταση λόγω της σύνθεσης και των μεθόδων επεξεργασίας τους», είπε.

«Τα πρόσθετα τροφίμων και οι βιομηχανικοί ρυπαντές που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, επιδεινώνοντας περαιτέρω τους κινδύνους.

«Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την στροφή προς τις φυτικές επιλογές τροφίμων που λαμβάνουν υπόψη τον βαθμό επεξεργασίας για την βελτίωση των αποτελεσμάτων της καρδιαγγειακής υγείας».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ενώ τα προϊόντα μπορεί να φαίνονται υγιεινά με τον ισχυρισμό ότι είναι «χωρίς κρέας», φυτικής προέλευσης ή «καλλιεργούνται στο εργαστήριο», το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τα καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η μελέτη έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης ώθησης προς το ευρύ κοινό να αντικαταστήσει το παραδοσιακό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με ψεύτικα «φαγητά».

Όπως ανέφερε πρόσφατα το Slay News, οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται για να κρατήσουν τα έντομα κρυμμένα σε προϊόντα διατροφής για να καταναλωθούν από τον αμερικανικό λαό.

Στη Μινεσότα, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας της πολιτείας μπλόκαραν μια τροπολογία που θα απαιτούσε την επισήμανση των τροφίμων που περιέχουν έντομα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι τα έντομα πρέπει να αναφέρονται στα συστατικά των προϊόντων διατροφής για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Ωστόσο, για λόγους που δεν είναι άμεσα σαφείς, οι Δημοκρατικοί πιέζουν να κρατήσουν κρυφά κάποια συστατικά. (Όλοι καταλαβαίνουμε ποια...) Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου