Πατατάκια, σάλτσες, μπέικον... Αυτά τα προϊόντα με γεύση «καπνιστή» θα πρέπει σύντομα να απαγορευτούν προς πώληση (αλλά όχι όλα)

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν αρωματικές ύλες για να ενισχύσουν τη γεύση του καπνού θα απαγορευτούν σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια. -Joe Shlabotnik/Flickr

 14/6/2024

Προσοχή: Η υγεία μας κινδυνεύει από πατατάκια, πίτσες, σάλτσες και διάφορες άλλες λιχουδιές, αλλά οι βιομηχανίες έχουν στην διάθεσή τους δύο χρόνια για να τα αποσύρουν! Εν τω μεταξύ, εμείς θα καταπίνουμε με κάθε μπουκιά και μία αρρώστια, αφού καταστρέφεται το DNA μας...

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα επιτρέπουν πλέον την εμπορία οκτώ βασικών προϊόντων με γεύση καπνού, τα οποία χρησιμοποιούνται στη σύνθεση πολλών τροφίμων στα ράφια μας και τα οποία ενδέχεται να παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία. Οι κατασκευαστές έχουν δύο χρόνια για να βρουν μια εναλλακτική λύση.  

Τσιπς με γεύση μπέικον, καπνιστό μπέικον, σάλτσες μαγιονέζας “smokey”... Αυτά τα προϊόντα μαζικής αγοράς είναι πολύ δημοφιλή στους καταναλωτές. Ωστόσο, δεν θα πρέπει πλέον να κυκλοφορούν στην αγορά, τουλάχιστον με την τρέχουσα σύνθεσή τους εντός δύο ετών, για λόγους υγείας.

Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής δεν παράγονται στην πραγματικότητα σε καπνιστό ξύλο όπως γινόταν στο παρελθόν για λόγους συντήρησης. Τώρα παράγονται με αρώματα καπνού που προστίθενται στα τρόφιμα για να τους δώσουν αυτή τη γεύση. Ωστόσο, αυτά τα αρώματα που παράγονται από μια διαδικασία καύσης ξύλου που ονομάζεται πυρόλυση μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους γονιδιοτοξικότητας, δηλαδή καταστροφής του DNA.  

Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που εργάζονται για το θέμα εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια υπέβαλαν έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο. Υπάρχουν οκτώ γεύσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και έχουν σύνθετες ονομασίες όπως SF-001 "proFagus Smoke R714", SF-002 "Zesti Smoke Code 10" ή ακόμα και SF-003 Smoke Concentration 809045". Κάθε μία είναι το αποτέλεσμα του συμπύκνωση διαφόρων ξύλων (σφενδάμι, οξιά, γαύρος, δρυς κ.λπ.).

Μέχρι τώρα επωφελούνταν από άδεια χρήσης την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να άρουν μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Υπάρχει διαφάνεια για τον καταναλωτή; 

Η απόσυρση θα είναι σταδιακή και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός δύο ετών για τα πιο επεξεργασμένα προϊόντα όπως πατατάκια, σάλτσες, πίτσες ή σούπες. Για προϊόντα που παραδοσιακά καπνίζονται, αλλά που χρησιμοποιούν επίσης αρώματα και δεν καπνίζουν πλέον ξύλο, η απαγόρευση θα εφαρμοστεί εντός πέντε ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα προϊόντα που καπνίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο όπως ο σολομός, το κρέας, το ζαμπόν ή ακόμα και ορισμένα τυριά δεν θα επηρεαστούν από αυτή την απαγόρευση. Συνολικά, όλα τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «φυσική γεύση» ή αναφέρονται στο κάπνισμα ξύλου θα εξακολουθούν να πωλούνται. Αυτό θα πρέπει να ισχύει, για παράδειγμα, για την καπνιστή πάπρικα από τη μάρκα Ducros που αναγράφει «ξύλο βελανιδιάς» στην συσκευασία της.

Αλλά εκεί τα ράφια όπου τοποθετούνται τα πατατάκια, οι σάλτσες και οι πίτσες, θα ξεγυμνωθούν ξαφνικά σε δύο χρόνια όταν δεν θα επιτρέπονται πλέον οι καπνιστές γεύσεις; Στην Ιρλανδία, μια από τις χώρες όπου καταναλώνονται και παράγονται τα περισσότερα καπνιστά προϊόντα, οι τοπικοί κατασκευαστές φοβούνται «μεγάλη οικονομική ζημιά» στον τομέα των τροφίμων. Η ιρλανδική εταιρεία σνακ Kerry εκτιμά ότι αυτή η απόφαση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ευρωπαϊκές αγορές τροφίμων.  

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή θέλει να θέσει σε προοπτική αυτήν την απαγόρευση. "Οι κατασκευαστές θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις γεύσεις για να διαθέσουν στην αγορά προϊόντα με παρόμοια γούστα, και διαβεβαιώνουμε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου αυτήν την προθεσμία δύο ετών."  

Για τον καταναλωτή, αυτή η απαγόρευση θα μπορούσε επομένως να είναι διαφανής εάν οι παραγωγοί τροφίμων απλώς αλλάξουν την διαδικασία παρασκευής για την καπνιστή γεύση. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου