Σημαντικός κανόνας κατά του λιπώδους ήπατος: Μπορούμε να τρώμε πολλά φρούτα; Και, πότε πρέπει να τα τρώμε;

 15/7/2024

Κανείς δεν αρνείται ότι τα φρούτα είναι υγιεινά. Ωστόσο, ισχύει και γι΄ αυτά ο χρυσός κανόνας των αρχαίων Ελλήνων: Με μέτρο! Γιατί διαφορετικά μπορούν να βλάψουν την υγεία του ήπατος!...

Είναι υγιεινά γιατί περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή όταν πρόκειται για την υγεία του ήπατος. Αυτό οφείλεται στην φρουκτόζη, η οποία βρίσκεται κυρίως σε γλυκά φρούτα, χυμούς και smoothies. Η προειδοποίηση για αυτό φαίνεται αρχικά παράλογη, γιατί τα μήλα, τα αχλάδια και τα παρόμοια είναι φυσικά τρόφιμα.

Οι παγίδες είναι στις λεπτομέρειες: Δεδομένου ότι η φρουκτόζη είναι δύο φορές πιο γλυκιά από την γλυκόζη και ιδιαίτερα φθηνή, η βιομηχανία τροφίμων την χρησιμοποιεί - υπό το πρόσχημα της φυσικής γλυκύτητας - ως φθηνό γλυκαντικό για αναψυκτικά, τελικά προϊόντα και πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά. Αυτή η περίσσεια καθιστά επικίνδυνη την φρουκτόζη επειδή το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες. Το συκώτι είναι στρεσαρισμένο γιατί είναι το μόνο που μπορεί να μεταβολίσει την φρουκτόζη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε πια φρούτα. Ακολουθήστε τέσσερις κανόνες:

Προτιμήστε φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (π.χ. μήλα, βερίκοκα, αβοκάντο, μούρα, γκρέιπφρουτ, λεμόνια) και μειώστε την κατανάλωση φρούτων όπως ανανάδες, μπανάνες, αχλάδια, σταφύλια ή μάνγκο.

Φάτε φρούτα για πρωινό ή ως επιδόρπιο το μεσημέρι, γιατί τότε ο μεταβολισμός σας είναι ιδιαίτερα ενεργός.

Επιμείνετε στην αρχή: τα φρούτα τρώγονται και δεν πίνονται. Αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα εκτός εάν το συκώτι σας είναι υγιές. -Διατροφολόγος Jörn Klasen –Απόσπασμα άρθρου με τίτλο «Ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει λιπώδες συκώτι!» - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου