Μπορούν τα στοματικά διαλύματα να προκαλέσουν καρκίνο κι άλλες ασθένειες;

 

16/7/2024

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Δυστυχώς. Το στοματικό διάλυμα δεν είναι αθώο!...

Το στοματικό διάλυμα είναι μέρος της καθημερινής οδοντιατρικής φροντίδας πολλών ανθρώπων. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα ξεβγάλματα που περιέχουν αλκοόλ συνδέονται με ασθένειες του στόματος και του λαιμού, ακόμη και με ορισμένους τύπους καρκίνου.

Για τρεις μήνες, τα άτομα που δοκιμάστηκαν, χρησιμοποιούσαν ένα συγκεκριμένο στοματικό διάλυμα που περιείχε, μεταξύ άλλων, αλκοόλ. Πωλείται στη Γερμανία με την επωνυμία Listerine Cool Mint από το 1995 (πωλείται και στην Ελλάδα). Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής στην Αμβέρσα δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2024 στο Journal of Medical Microbiology

Περισσότερα παθογόνα βακτήρια μέσω στοματικού διαλύματος

Αποτέλεσμα της βελγικής μελέτης: «Η χρήση της Listerine συσχετίστηκε με αυξημένη αφθονία στοματικών βακτηρίων που προηγουμένως είχε αναφερθεί ότι εμπλουτίζονται σε περιοδοντική νόσο, καρκίνο του οισοφάγου και του παχέος εντέρου και συστηματικές ασθένειες». Αυτό σημαίνει ότι αντί να σκοτώνει τα παθογόνα βακτήρια, το στοματικό διάλυμα φαίνεται να τα προάγει.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το στοματικό διάλυμα θα προκαλούσε απαραίτητα ασθένεια. Επιπλέον, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός, μόλις 59 άτομα. Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί μια σαφής σχέση μεταξύ αυτού του στοματικού διαλύματος που περιέχει αλκοόλ και της ασθένειας.

Το μακρόβιωμα στο στόμα αλλάζει με το στοματικό διάλυμα

Πριν ξεκινήσουν να παίρνουν το στοματικό διάλυμα και μετά από τρεις μήνες καθημερινής χρήσης του στοματικού διαλύματος Listerine Cool Mint, οι ερευνητές πήραν επιχρίσματα από το στόμα και τον λαιμό, τα οποία εξέτασαν για ορισμένα βακτηριακά στελέχη.

Ιδίως δύο είδη βακτηρίων έχουν πολλαπλασιαστεί με την καθημερινή έκπλυση: Πρώτον, το λεγόμενο Fusobacterium nucleatum, το οποίο προάγει την περιοδοντική νόσο και βρίσκεται πάντα στην οδοντική πλάκα. Η περιοδοντική νόσος επηρεάζει πρωτίστως τα ούλα και κάνει τα δόντια να χαλαρώνουν. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός ορισμένων στρεπτόκοκκων έχει αυξηθεί: Streptococcus anginosus. Γενικά αποικίζουν την ανώτερη αναπνευστική οδό και προκαλούν τερηδόνα και αποστήματα εκτός από την περιοδοντίτιδα. Επιπλέον, αυτοί οι στρεπτόκοκκοι εμφανίζονται πιο συχνά σε ασθενείς που έχουν καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου.

Αποφύγετε το στοματικό διάλυμα με προσθήκη αλκοόλ

Οι Βέλγοι ερευνητές προειδοποιούν: «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η τακτική χρήση του στοματικού διαλύματος Listerine πρέπει να λαμβάνεται προσεκτικά υπόψη». Έτσι το βλέπει και ο διευθυντής της οδοντιατρικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου, Falk Schwendicke: "Πιστεύουμε ότι τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ έχουν κάποια σχέση με πρόδρομες ουσίες του καρκίνου στο στόμα. Γι' αυτό δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα αλκοολούχο διάλυμα για μήνες πλύσιμο."

Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα δεν περιέχουν αλκοόλ. Αυτό φέρει την ένδειξη αιθανόλης στην φιάλη. Τα στοματικά διαλύματα χωρίς οινόπνευμα που περιέχουν επίσης φθόριο είναι γενικά πιο κατάλληλα. Όποιος πάσχει οξεία από φλεγμονή στο στόμα πρέπει να χρησιμοποιεί τέτοια σκευάσματα και να κάνει γαργάρες με αυτά για λίγο μέχρι να υπάρξει βελτίωση.

Η οδοντική υγιεινή λειτουργεί επίσης διαφορετικά

Ο Falk Schwendicke ονομάζει τρία πράγματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των δοντιών: μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά. Ειδικά τα πράσινα λαχανικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο στόμα. Είναι επίσης σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολλές φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ανάμεσα στα δόντια σας: "Δεν συνιστούμε ουσιαστικά στοματικά διαλύματα. Εάν δεν διατρέχετε κίνδυνο για οδοντική νόσο, δεν τα χρειάζεστε." - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου