Φρίκη: Ευάλωτα παιδιά και ενήλικες θύματα κακοποίησης στην Νέα Ζηλανδία -Βιασμός, στείρωση, ηλεκτροπληξία...

 

 24/7/2024

Δισεκατομμύρια για αποζημιώσεις για τα θύματα κακοποίησης

Σύμφωνα με μια μελέτη, περίπου 200.000 ευάλωτοι άνθρωποι σε κρατική και εκκλησιαστική φροντίδα έχουν κακοποιηθεί στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 70 χρόνια. Η κυβέρνηση τώρα θέλει να ζητήσει συγγνώμη - και να τους αποζημιώσει.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις και οικονομικές αποζημιώσεις μετά την έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την κακοποίηση των θυμάτων. Ο Λούξον είπε ότι πιστεύει ότι οι αποζημιώσεις που οφείλονται στα θύματα θα μπορούσαν να είναι αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. «Ξεκινάμε συζητήσεις για αποζημιώσεις και συνεργαζόμαστε με ομάδες επιζώντων».

Λούξον: «Θα έπρεπε να είχαμε πάει καλύτερα»

Στη Νέα Ζηλανδία, περίπου 200.000 παιδιά, νέοι και ευάλωτοι ενήλικες σε κρατική και εκκλησιαστική φροντίδα έχουν κακοποιηθεί τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής. «Αυτή είναι μια σκοτεινή και θλιβερή μέρα στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας ως κοινωνία και ως κράτος», τόνισε ο Λούξον. «Θα έπρεπε να είχαμε πάει καλύτερα και είμαι αποφασισμένος να το κάνουμε».

Θα ακολουθήσει επίσημη απολογία στις 12 Νοεμβρίου.

Πολλοί πέθαναν πριν τους αποδοθεί δικαιοσύνη

Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά και ένας στους τρεις ευάλωτους ενήλικες σε εγκαταστάσεις φροντίδας ήταν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων βιασμού, στείρωσης και ηλεκτροπληξίας, μεταξύ 1950 και 2019, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής. Τα μέλη της γηγενούς κοινότητας των Μαορί και τα άτομα με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες κινδύνευαν ιδιαίτερα.

Πολλά θύματα πέθαναν πριν αποδοθεί δικαιοσύνη. Η επιτροπή ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας καθώς και από τον Πάπα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι - και οι δύο επικεφαλής της Καθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας. - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου