Αναστάσιος Νταλίπης, γιος Μακεδονομάχου, ο πρώτος που τα έβαλε με τον Τίτο και την σλαβική προπαγάνδα

 

13/8/2024

Ο Αναστάσιος Νταλίπης (1895-1949) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Ποιοι ήταν οι γονείς αυτού του ανδρός που ύψωσε την στεντόρεια φωνή του, πρώτος και περήφανος, κατά του Τίτου; 

Ο Αναστάσιος ήταν ο δευτερότοκος γιος του Δημητρίου Κεχαγιά ή Νταλίπη και της Βασιλικής Νταλίπη, από το χωριό Γάβρος των Κορεστίων. Οι γονείς του, όταν ξέσπασε ο Μακεδονικός Αγώνας, είχαν δώσει όρκο ιερό στην Παναγία ότι θα πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις κατά των τούρκων και των βούλγαρων κομιτατζήδων, γιατί δεν άντεχαν πια την σκλαβιά. 

Ο Δημήτρης Νταλίπης, έπεσε μαχόμενος κατά των κομιτατζήδων και των τούρκων στις 19 Νοεμβρίου του 1906. Η Βασιλική Νταλίπη κυνηγήθηκε άγρια από τους βούλγαρους, οι οποίοι συνεργάζονταν με τους τούρκους. Προκειμένου να γλιτώσει τα παιδιά της, κατέφυγε στην Αθήνα. 

Έχοντας τέτοιους γονείς, ο Αναστάσιος δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στην βίαιη προπαγάνδα κατά της Μακεδονίας μας, ιδιαίτερα από την Γιουγκοσλαβία του Τίτο. 

Ο Αναστάσιος Νταλίπης ήταν ο πρώτος Έλληνας που ως πολιτικός πια κατήγγειλε τον Τίτο και την Γιουγκοσλαβία ότι αναμειγνύονταν στο εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα, με απώτερο σκοπό την απόσπαση εδαφών της Μακεδονίας μας. 

Ο Τίτο, τότε, εξοργισμένος ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ελλάδα και διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ. Ο Νταλίπης δήλωσε την παραίτησή του στην κυβέρνηση, που όμως δεν έγινε δεκτή. Ακολούθως η χώρα μας προσέφυγε στον ΟΗΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. 

Το 1947 ο Αναστάσιος, βουλευτής τότε, ταξίδεψε με δικά του έξοδα στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Εκεί, μίλησε με πάθος στις ελληνικές κοινότητες, ώστε οι Έλληνες να μην σκύψουν το κεφάλι εξαιτίας της σλαβικής προπαγάνδας. Ήδη από τότε οι σλάβοι προπαγάνδιζαν με μανία σε εκείνες τις χώρες, προκειμένου να πείσουν ότι η Μακεδονία ήταν σλαβική. 

Αποτέλεσμα της επίμονης προσπάθειας του Αναστάσιου Νταλίπη ήταν η ένωση των μακεδονικών σωματείων υπό την σκέπη της Παμμακεδονικής. 

Ο Αναστάσιος Νταλίπης άφησε την τελευταία του πνοή στις 15 Ιουλίου του 1949, και προς τιμήν του τηρήθηκε εκείνη την ημέρα ενός λεπτού σιγή στην Βουλή.

Η σημερινή Βουλή δεν τιμά ούτε τον Αναστάσιο Νταλίπη ούτε την Μακεδονία μας.

Νίκη Μάρκου-συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου