27 Σεπτεμβρίου 1831: Ποιοι σκότωσαν τον Ιωάννη Καποδίστρια; Άγνωστη μαρτυρία που οι αρχές εξαφάνισαν!


27/9/2024

Μαύρη η σημερινή ημέρα για τον Ελληνισμό. Σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 1831, δολοφονήθηκε ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας μας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. 

Είχε ντυθεί, είχε κοιτάξει τον αξημέρωτο ακόμα ουρανό και είχε ξεκινήσει να περπατά προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. 

Λίγο πιο κάτω τον περίμενε ο Χάρος...

Η συμβατική ιστορία υποστηρίζει ότι τον Ιωάννη τον σκότωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι. Είναι όμως έτσι; Γιατί, υπάρχει και η άλλη, η μη συμβατική άποψη, που έχει ισχυρά επιχειρήματα. Σύμφωνα με αυτήν, καταθέσεις και μαρτυρίες εξαφανίστηκαν ή δεν ελήφθησαν ποτέ! 

Στην δολοφονία του Καποδίστρια, η μοίρα το ήθελε, βρέθηκαν τυχαία και δύο ξένοι περιηγηταί. Αυτοί κράτησαν σημειώσεις, έγραψαν ημερολόγιο. Κάποιες εφημερίδες της εποχής εκείνης αναφέρθηκαν στους δύο ξένους, ωστόσο η εξουσία δεν άφησε το θέμα να πάρει διαστάσεις, ούτε ζήτησε ποτέ από αυτούς τους ανθρώπους να καταθέσουν!

Ο συγγραφέας Δημήτριος Κοκκινάκης στο έργο του "Ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια - Αθώοι οι Μαυρομιχαλαίοι - Δεν κτύπησαν αυτοί" (εκδ. Συμμετρία, Α&Β τόμος, σελ. 1300), κατέγραψε ένα ανάλογο δημοσίευμα σε εφημερίδα της εποχής. Επρόκειτο για έναν Σκώτο κι έναν, πιθανότατα Ουαλλό, οι οποίοι περιέγραψαν, έκαστος ξεχωριστά, με τον ίδιο τρόπο την σκηνή του φονικού: 

"...Την στιγμήν που πλησίαζε ο Κυβερνήτης να μπη στην Εκκλησία, έβγαλε το καπέλλο του. Ένας μονόχειρ (το δεξιό του έλλειπε) και ευρισκόμενος πίσω και δεξιά του Κυβερνήτου, τον πυροβόλησε πίσω από το δεξίο αυτί.

Ένας ζητιάνος που ήταν στην πόρτα της Εκκλησίας, τον έπληξε με ένα μαχαίρι στην κοιλιά. 

Ένας φουστανελλοφόρος που μέχρι τότε στεκόταν δίπλα στην πόρτα, πήδησε πίσω από τον μονόχειρα και τον πυροβόλησε αλλά αστόχησε και η σφαίρα του χτύπησε στον τοίχο της Εκκλησίας.

Ένας άλλος φουστανελλοφόρος κτύπησε με την πιστόλα του τον προηγούμενο στην κοιλιά.

Ο Κυβερνήτης έπεσε κάτω άσχημα κτυπημένος. 

Ο κτυπημένος στην κοιλιά φουστανελλοφόρος έφυγε τρέχοντας προς τον δρόμο απέναντι από την πόρτα της Εκκλησίας. 

Ο ζητιάνος, μαζί με δύο άλλους φουστανελλοφόρους που είχαν πριν λίγο κατέβει από ένα ιππήλατο αμάξι στον χώρο της πλατείας, έφυγαν τρέχοντας..."

Η εξουσία της εποχής δεν αναζήτησε τους δύο ξένους, ούτε και άλλους σημαντικούς μάρτυρες της δολοφονίας. Ήθελε να φορτώσει το έγκλημα στους Μαυρομιχαλαίους. Και το πέτυχε. 

Σύμφωνα με τον Κοκκινάκη, την δολοφονία δεν διέπραξαν οι δύο Μαυρομιχαλαίοι (θείος και ανιψιός). Άλλωστε δεν ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Κυβερνήτη, ενώ η συμβατική ιστορία αυτό υποστηρίζει. 

Πίσω από την δολοφονία κρύβονται οι Άγγλοι, οι λοιπές ισχυρές δυνάμεις της εποχής και οι εγχώριοι εξουσιαστές. Ανάμεσα σε αυτούς ο Κοκκινάκης συμπεριλαμβάνει ακόμα και τον αδερφό του Ιωάννη, τον Αυγουστίνο Καποδίστρια. 

Ένα είναι βέβαιο: Με την δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, του ανθρώπου που ξόδεψε την περιουσία του για τους πάμφτωχους Έλληνες, άρχισε η διαφθορά στην πατρίδα μας. Και επειδή το έγκλημα θάφτηκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, η διαφθορά ζει και βασιλεύει ακόμα στην χώρα μας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου