Μελέτη του FDA αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από έγχυση γονιδίου mRNA σε νέους

22/9/2024

Πιστεύει κάποιος ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τις συνέπειες των εμβολίων; 

Το ποσοστό των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς λήπτες εμβολίου Covid είναι πιθανώς σημαντικά υψηλότερο από ό,τι είχε προηγουμένως υποτεθεί. Αυτό δείχνει πρόσφατη μελέτη του FDA των ΗΠΑ. Και εδώ αποδεικνύεται ότι επηρεάζονται ιδιαίτερα οι νέοι άνδρες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό The Lancet EClinicalMedicine παρέχει σημαντικές νέες γνώσεις για τη μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο Covid-19 (C-VAM) σε νέους. Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε 333 ασθενείς ηλικίας 30 ετών και κάτω, ρίχνει φως στην κλινική πορεία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της παρενέργειας.

Η μελέτη, με τίτλο "Καρδιολογικές εκδηλώσεις και αποτελέσματα της μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19 στους νέους στις ΗΠΑ: διαχρονικά αποτελέσματα από την πολυκεντρική μελέτη μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 (MACiV)", δείχνει ότι το C-VAM επηρεάζει κυρίως νέους, λευκούς άνδρες. Η μέση ηλικία των προσβεβλημένων ήταν 15,7 έτη, το 91% ήταν άνδρες και το 67% ήταν λευκοί. Σύμφωνα με τη μελέτη, η φλεγμονή ήταν «ήπια» στο 80% των περιπτώσεων, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Ο ουλώδης καρδιακός ιστός δεν μπορεί να αναγεννηθεί και μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το υψηλό ποσοστό βλάβης του μυοκαρδίου που αποκαλύπτεται από την μελέτη. Η καρδιακή μαγνητική τομογραφία ανίχνευσε όψιμη ενίσχυση γαδολινίου (LGE), δείκτη βλάβης του καρδιακού μυός, στο 82% των ασθενών με C-VAM. Ο κίνδυνος LGE ήταν υψηλότερος στους άνδρες και τους ηλικιωμένους ασθενείς και μετά την πρώτη ή την δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA παρά μετά την τρίτη δόση. Βλάβη που έχει βρεθεί και σε άλλες προηγούμενες μελέτες παγκοσμίως.

Η Δρ. Η Supriya S. Jain, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το New York Medical College, τονίζει: «Ενώ τα μεσοπρόθεσμα κλινικά επακόλουθα είναι σπάνια και η σοβαρότητα της LGE μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η επιμονή της LGE στην παρακολούθηση στους περισσότερους ασθενείς δικαιολογεί την συνέχιση της κλινικής περίθαλψης, πρόσθετη έρευνα και μακροπρόθεσμες μελέτες σε αυτή την υποομάδα ασθενών».

Οι εξετάσεις παρακολούθησης, οι οποίες διεξήχθησαν κατά μέσο όρο 178 ημερών (δηλαδή σχεδόν μισό χρόνο) μετά την αρχική διάγνωση, έδειξαν ότι η LGE ήταν ακόμα ανιχνεύσιμη στο 60% των ασθενών. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μακροχρόνια παρατήρηση και φροντίδα παρακολούθησης για τους πληγέντες.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης περιπτώσεις C-VAM με περιπτώσεις πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου σε παιδιά (MIS-C), μια σοβαρή επιπλοκή του Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με το MIS-C, το C-VAM είχε πιο ήπια πορεία (80% έναντι 23% ) και λιγότερο συχνά οδηγούσε σε καρδιακή δυσλειτουργία (17% έναντι 68%).

Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την φύση και την εξέλιξη του C-VAM. Υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους κατά τον εμβολιασμό για Covid-19 νέων, ιδιαίτερα νεαρών ανδρών. Ταυτόχρονα, οι συγγραφείς τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του C-VAM. - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου