Γινόμαστε αυτό που λέμε στον εαυτό μας!
Κάποια μέρα γευμάτιζα μ΄ έναν φίλο που είναι ομιλητής και συγγραφέας βιβλίων υποκίνησης. Καθόμασταν στην καφετέρια ενός μεγάλου ξενοδοχείου συνεδρίων στο Λας Βέγκας. Ενώ περιμέναμε το γεύμα μας συζητούσαμε για την αρνητική αυτο-ομιλία και σχολιάζαμε το γεγονός πως γινόμαστε αυτό που λέμε στον εαυτό μας. Κατά τη συζήτησή μας συνέβη ένα... τέλειο παράδειγμα.
Καθώς η σερβιτόρα πλησίαζε στο τραπέζι μας με τα χέρια της γεμάτα πιάτα, ακούμπησε και έριξε ένα ποτήρι νερό στο τραπέζι και το περιεχόμενό του χύθηκε στο πάτωμα. Αμέσως είπε: "Α, είμαι τόσο αδέξια".
Ο φίλος μου κι εγώ μόλις υπήρξαμε μάρτυρες της πιο απλής αρνητικής αυτο-ομιλίας. Δεν γνωρίζω πόσες φορές πριν η σερβιτόρα είπε στον εαυτό της πως είναι αδέξια. Αναμφίβολα το είπε αρκετές φορές με αποτέλεσμα να πιστεύει πως είναι αλήθεια και να το κάνει να συμβαίνει.
Ως ένα άλλο παράδειγμα, ας χρησιμοποιήσουμε το πρόβλημα να μην μπορεί κανείς να θυμάται ονόματα. Για 25 χρόνια μπορεί να έλεγε στον εαυτό του: "Δεν μπορώ ποτέ να θυμάμαι ονόματα". Μετά ένα απόγευμα πηγαίνει σε μια γιορτή. του συστήνουν ένα άτομο του οποίου το όνομα θέλει να θυμηθεί και λέει στον εαυτό του: "Θέλω να θυμηθώ το όνομα του ατόμου αυτού". Τι συμβαίνει 10 δευτερόλεπτα αργότερα; Ξεχνά το όνομα. Γιατί; Διότι τα τελευταία 25 χρόνια έλεγε στον εαυτό του πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Προγραμμάτιζε τον εαυτό του να ξεχνά.
Μερικά λεπτά αργότερα βρίσκεται να στέκεται εκεί αγχωμένος δοκιμάζοντας το αλφάβητο και προσπαθώντας να θυμηθεί το όνομα του ατόμου αυτού. Εν τω μεταξύ ενώ αισθάνεται ξεχασιάρης και ανόητος, το υποσυνείδητό του αισθανόμενο περήφανο λέει: "Βλέπεις πως έκανα αυτό που μου είπες! Σ΄ έκανα να ξεχάσεις το όνομα!"
Εάν η αυτο-ομιλία σας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίνετε στον υποσυνείδητό σας νου κάνει κάτι τέτοιο, δεν πιστεύετε πως θα κάνει ό,τι άλλο του πείτε; Εάν επρόκειτο να επαναπρογραμματίσετε κάποιον και να τον κάνετε να πιστέψει πως είναι ασφαλές να οδηγήσει στρίβοντας λανθασμένα αντίθετα στην ροή των αυτοκινήτων, θα το κάνει! Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα κάνει ό,τι είναι πιθανό να του πείτε, εάν το λέτε με πίστη και πειθώ. Εάν του πείτε λανθασμένα πράγματα για τον εαυτό σας, αυτά θα πιστέψει και με ανάλογο τρόπο θα δράσει.
Ο υποσυνείδητος νους δεν θα δει τη διαφορά ανάμεσα στη δήλωση πως είμαστε αδέξιοι και στη δήλωση πως είμαστε γεμάτοι ταλέντα, καλά συντονισμένοι και έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Δεν γνωρίζει τη διαφορά εάν του πούμε πως είμαστε φτωχοί ή πως είμαστε πλούσιοι. Αποδέχεται τον προγραμματισμό όπως τον δίνουμε.
Ο εσωτερικός μηχανισμός προγραμματισμού μεταχειρίζεται ό,τι του λέμε με την ίδια αδιαφορία. Σαν αποτέλεσμα, όταν λέμε αόριστα "άσχετα από το τι κάνω δεν φαίνεται να βγάζω αρκετά χρήματα για να τα βγάλω πέρα", ο υποσυνείδητος νους μας λέει: "Εντάξει, θα κάνω αυτό που μου λες να κάνω. Θα φροντίσω ώστε να μην τα βγάλεις πέρα". Με τη σειρά του θα εφαρμόσει τον πανίσχυρο έλεγχό του πάνω στο πνευματικό και σωματικό μας εγώ, για να πετύχει το αποτέλεσμα που του είπαμε να πετύχει.
Συμπερασματικά:
Αν δεν αλλάξουμε το πρόγραμμα που "φορτώσαμε" στον εαυτό μας (τις πεποιθήσεις μας για τις προσωπικές μας ικανότητες ή ανικανότητες), τότε θα επαληθευθούν όλα τα αρνητικά που έχουν συσσωρευθεί στο υποσυνείδητό μας. Γιατί, πολύ απλά, δεν του έχουμε δώσει τον σωστό προγραμματισμό!
Πηγή: "Τι να λες όταν μιλάς στον εαυτό σου", Σαντ Χέλμστετερ, εκδ. Μπίμπης & Φωτογραφία
Διαβάστε επίσης:
Ο τοίχος που εμποδίζει το μυαλό να δει τι είναι αυτό που φέρνει πραγματική αλλαγή στην ζωή μας
Ο τοίχος της αρνητικής αυτο-ομιλίας που κατασκευάσαμε μόνοι μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου