Μαντώ Μαυρογένους: Κάθε στιγμή μας, ανήκει στην πατρίδα! Σήμερα, την χλευάζουμε ή καν δεν την γνωρίζουμε!


5/7/2021

Μαντώ στο Συμβούλιο με τους άρχοντες της Μυκόνου: Άγια υπόθεση η ελευθερία και Ιερό το χρέος μας!

Κάθε στιγμή ανήκει στην πατρίδα!

          Ο Ζινουβιέ (Γάλλος συγγραφέας που έζησε την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821)

άφησε τις λέξεις να ζωντανέψουν την σκηνή στο σπιτικό του παπα-Μαύρου.

          «Πριν τελειώσει η ημέρα, πολλοί ευγενείς και άρχοντες του νησιού συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Μαύρου. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία ενός πατριωτικού συμβουλίου με αξίες και αρχές.

          Την Μαυρογένους την ανήγγειλε ο θείος της, μόλις έφθασε στην αίθουσα συσκέψεων. Μόλις εμφανίστηκε εκεί, όμορφη, γοητευτική και σεμνή ταυτόχρονα, προκάλεσε τον θαυμασμό και τον σεβασμό των παρευρισκομένων.

          Οι Μυκονιάτες σηκώθηκαν για να την υποδεχθούν. Με μια όλο χάρη χειρονομία, κι ένα πλατύ χαμόγελο, τους παρακίνησε να καθίσουν και η ίδια πήρε θέση δίπλα στον Μαύρο.

          Οι πιο νέοι Μυκονιάτες γοητευμένοι από τα σαγηνευτικά χαρακτηριστικά της όμορφης Μαυρογένους, ξέχασαν για μια στιγμή τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους βρίσκονταν εκεί. Δεν μπορούσαν να αποτραβήξουν τα βλέμματά τους από αυτόν τον τέλειο θησαυρό.

          Αυτή το αντιλήφθηκε ότι προκάλεσε τον θαυμασμό τους, αλλά κάπως ενοχλήθηκε, γιατί οι ανάγκες της πατρίδας ήταν μεγάλες, κι έτσι πρώτη έσπασε την σιωπή του θαυμασμού που είχε προκαλέσει. Απευθύνθηκε στους πιο ηλικιωμένους.

          -Εσείς που οι σκέψεις σας συνεχώς είναι αφιερωμένες στην άγια υπόθεση της ελευθερίας της πατρίδας μας, εσείς που θα ντρεπόσασταν να μιλήσετε ανάλαφρα έστω και για μια στιγμή για το ιερό μας χρέος, εσείς να μας φανερώσετε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ποιες είναι οι πολύτιμες και σοφές απόψεις σας.

          Δεν μας χρειάζεται τώρα ασυνέπεια και ελαφρότητα, δεν έχουν θέση αυτές σε τούτο το συμβούλιο, θέμα του οποίου είναι η ύπαρξή μας και η ανεξαρτησία μας.

          Οι νέοι θαυμαστές της αισθάνθηκαν την πικρία της μομφής της και ντράπηκαν που έδειξαν τον θαυμασμό τους και θέλησαν πια να αποδείξουν με ζήλο ότι μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις και να μιλήσουν για όλες τις ειδήσεις από την επανάσταση. Ήταν άξιοι να παρευρεθούν σε ένα συμβούλιο στο σπίτι του σοφού Μαύρου.

          Ήταν τέτοια η επιθυμία της όμορφης Μαντώς, που, χωρίς να αγνοεί την δύναμη της γοητείας της, δεν την απασχολούσε ποτέ, όταν έπρεπε να ασχοληθούν και να συζητήσουν για το μεγάλο ζήτημα της ανεξαρτησίας, και δεν μπορούσε να ανεχθεί ότι οι άλλοι απομακρύνονταν από αυτό το θέμα έστω και για λίγο, όταν κάθε στιγμή ανήκε στην πατρίδα.

          Όλοι χειροκρότησαν τον πατριωτισμό της νεαρής κοπέλας, της Μαυρογένους, και έκαναν φιλοφρονήσεις στον θείο της. Η σύσκεψη ξεκίνησε, και ο καθένας είπε την γνώμη του. Η ορθότητα των παρατηρήσεων και ο σαγηνευτικός λόγος ενός νέου, του Υάκινθου Μπλάκαρη, προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση.

          Ήταν ένας νέος Έλληνας, γεμάτος αξίες και ιδανικά, αυτός ο γιος ενός Υδραίου πλοιοκτήτη. Είχε πάει στο Παρίσι για να σπουδάσει και έπειτα επέστρεψε στην πατρίδα του, φέρνοντας μαζί του τις γνώσεις αλλά και κάτι από τον αέρα αυτής της μοντέρνας πρωτεύουσας των τεχνών και του καλού γούστου. Οι έμφυτες ικανότητές του, οι αποκτημένες σε καλό σχολείο γνώσεις και οι τρόποι του, συνέβαλαν στο να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς εργάτες-αποστόλους της Αναγέννησης της Ελλάδος. Διέσχιζε εκείνη την εποχή όλα τα νησιά των Κυκλάδων για να εμφυσήσει στους κατοίκους την αγάπη για την ανεξαρτησία. Είχε μυηθεί σε όλα τα απόκρυφα ενός μυστικού δικτύου που είχε απλωθεί παντού και που ήθελε να πολεμήσει τους οθωμανούς, κι έτσι όταν βρέθηκε στην Μύκονο, έγινε μέλος αυτού του συμβουλίου στο σπίτι του Μαύρου».

Απόσπασμα από το βιβλίο: Μαντώ Μαυρογένους - Η ανέσπερη Αντιστράτηγος του 1821 

Ο Υάκινθος Μπλάκαρης πέθανε για την πολυπόθητη ελευθερία, κυνηγώντας τους τούρκους. Η Μαντώ θρήνησε για τον χαμό του παλικαριού. Αλλά η ιστορία κάνει ότι δεν υπήρξε το παλικάρι, δεν αναφέρεται σχεδόν πουθενά η αυτοθυσία και ο ηρωισμός του. 

(Φωτογραφία από slideplayer)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου