Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μανώλης Ανδρόνικος που άνοιξε για εμάς τις πύλες της αρχαίας Μακεδονίας μας! Μαντέψτε ποια εταιρεία δεν του είπε καν συγχαρητήρια!


23/10/2021

Τολμηρός στοχαστής, γενναιόδωρος άνθρωπος, ακάματος αρχαιολόγος! Μας έκανε το πιο μεγάλο δώρο, άνοιξε για εμάς τις πύλες της αρχαίας Μακεδονίας μας! 

Σαν σήμερα, 23 Οκτωβρίου του 1919, γεννήθηκε στην Προύσα ο Μανώλης Ανδρόνικος, ο σημαντικότερος για την Μακεδονία και την Ελλάδα μας Έλληνας αρχαιολόγος. 

Γεννήθηκε στα μαύρα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και οι γονείς του, κυνηγημένοι, έφτασαν στην Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και μέσα του θέριεψε τόσο πολύ η αγάπη για την πατρίδα, που της το ανταπόδωσε με την σημαντικότερη μέχρι σήμερα αρχαιολογική ανακάλυψη! 

Με την αρχαιολογική του σκαπάνη και μία ομάδα ανθρώπων γύρω του που δούλευε ακούραστα, όπως και ο ίδιος άλλωστε, πραγματοποίησαν ανασκαφικές έρευνες στην Βέροια, στην Νάουσα, στο Κιλκίς, στην Χαλκιδική, στην Θεσσαλονίκη. Εκεί όμως που η ιστορία περίμενε να ανταμώσει τον Μανώλη Ανδρόνικο, ήταν στην Βεργίνα. 

Κορυφαία του στιγμή ήταν στις 8 Νοεμβρίου του 1977, όταν άνοιξαν χάρη σ΄ αυτόν οι πύλες της αρχαίας ελληνικής μακεδονικής ιστορίας. Έφερε δηλαδή τότε στο φως τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν και διασώζονται πολυάριθμα κτερίσματα, μοναδικής και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης. 

Ο Μανώλης Ανδρόνικος βρέθηκε μπροστά, και μέσα, στον τάφο του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.), του βασιλιά της Μακεδονίας που ένωσε και οργάνωσε τους Έλληνες πιο άριστα από κάθε προηγούμενο Έλληνα βασιλιά, που πρόσφερε στην Ελλάδα και στην οικουμένη τον γιο του τον Μέγα Αλέξανδρο που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του Ελληνισμού αλλά και του κόσμου ολόκληρου!

Στα χρόνια της μεγάλης αυτής αποκάλυψης, ο Μανώλης Ανδρόνικος αντιμετώπισε πολλές φορές την δυσπιστία κάποιων Ελλήνων και φορέων για την μοναδική του ανακάλυψη. Έτσι είναι, οι μεγάλοι Έλληνες πάντα τριγυρίζονται από εκείνους που φθονούν, όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τον ίδιο τον Ελληνισμό. 

Το θέμα είναι πως ανάμεσα σε αυτούς που αποστασιοποιήθηκαν από τον Ανδρόνικο, παρά την τεραστίας σημασίας για την Μακεδονία ανακάλυψή του, ήταν και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Δεν του έστειλαν καν συγχαρητήρια! 

Αλλά, στην Βεργίνα της Ελλάδας, στην Βεργίνα του Ανδρόνικου, βρίσκεται ο Φίλιππος Β΄, βρίσκεται η ψυχή της Μακεδονίας μας! Όποιος επισκέπτεται τον τάφο, μυρίζει, αφουγκράζεται, νοιώθει την μάνα ελληνική γη και παρασύρεται από το δέος του να βρίσκεται σιμά στον Μακεδόνα βασιλιά. Κι αυτό ο επισκέπτης το χρωστά στον Μανώλη Ανδρόνικο.

Ο Βρετανός ιστορικός N. Hammond μιλώντας για τον Ανδρόνικο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ήταν ένας εξαιρετικός ανασκαφέας, μελετητής και ιστορικός τέχνης της γενιάς του που ανέτρεψε άρδην την αντίληψή μας για την αρχαία Μακεδονία σε τέτοιο βαθμό που ποτέ δεν θα υπάρξει όμοιός του! 

Τολμηρός στοχαστής και γενναιόδωρος, ο Μανώλης Ανδρόνικος πρόσφερε σε όλους εμάς τους Έλληνες που ζούμε στους πιο μίζερους καιρούς της ιστορίας μας, ένα μοναδικό δώρο: Τον τάφο του βασιλιά της καταγωγής μας, αυτού του βασιλιά που δεν σέβονται οι σύγχρονοι πολιτικοί που έδωσαν το όνομα της Μακεδονίας μας σε σλάβους. 

Τα κόκαλα του Μανώλη Ανδρόνικου, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Μαρτίου 1992, τρίζουν. Τόσο δυνατά και ακατάπαυστα, που κάποτε, ίσως, μας ξυπνήσουν από τον ιστορικό μας λήθαργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου