Είμαι στρατιώτης του Χριστού και της Πατρίδος, έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που πέθανε σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 1843

4/2/2022

Εκείνη την ημέρα, 4 Φεβρουαρίου του 1843, το ελληνικό έθνος θρήνησε τον ήρωα του, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τον Γενναίο που έδωσε τα πάντα στην πατρίδα και οδηγήθηκε από την εξουσία της εποχής του δύο φορές στην φυλακή. Αλλά, την ημέρα του θανάτου του, ο θρήνος κατέκλυσε σαν φουρτουνιασμένη θάλασσα την Ελλάδα.

Όπως έλεγε και ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, πολλές φορές είχε την Τύχη της Ελλάδος με το μέρος του. Άλλες φορές, όχι. 

Η Τύχη του Κολοκοτρώνη τον εγκατέλειψε τουλάχιστον δύο φορές στα χρόνια της Επανάστασης κι αμέσως μετά, όταν οι αντίπαλοί του, πολιτικοί κυρίως, δεν δίστασαν να τον κατηγορήσουν για προδοσία! 

Αυτόν τον άνδρα που δεν μπορούσε να ζει σε μια σκλαβωμένη, ταπεινωμένη πατρίδα, που προτιμούσε να βρίσκεται στα βουνά και να ορμά κατά των τούρκων, αυτόν τον άνδρα που έχασε στον αγώνα για την λευτεριά πολλά αγαπημένα πρόσωπα της οικογενείας του μα ούτε ο φρικτός θάνατος δεν τον λύγισε, αυτόν τον άνδρα που είχε ανάγει τον κλεφτοπόλεμο σε ύψιστη πολεμική στρατηγική, αυτόν τον άνδρα που οι τούρκοι είχαν μάθει να τον φοβούνται, ναι, αυτόν τον άνδρα κάποιοι "Έλληνες" τον οδήγησαν στις φυλακές. Τα ιταμά τους συμφέροντα είχαν βαλτώσει τον εγκέφαλό τους σε σημείο επικίνδυνο...

Αυτόν τον άνδρα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που έλεγε ότι είναι στρατιώτης του Χριστού και της Πατρίδος και το αποδείκνυε με τις πράξεις του, αυτόν τον άνδρα πήγε και αντάμωσε ο Χάρος εκείνη την τέταρτη ημέρα του Φλεβάρη, το 1843. Γιατί ήταν θνητός στο σώμα, κι έπρεπε να φύγει. 

Όμως, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν και είναι Αθάνατος με τις πολεμικές πράξεις του υπέρ της πατρίδας μας. Κι ένα μήνυμα μας στέλνει:

Αδιαφορία για το έθνος μας, σημαίνει Θάνατος. Και αν πεθάνει το έθνος μας, η Ελλάδα μας, τότε ποιοι θα είμαστε εμείς;

Απόσπασμα από το βιβλίο: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ -Ο Αδάμαστος Αρχιστράτηγος του 1821

 Μπορείτε να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο και να συναντήσετε νοερά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με τρία βίντεο  εδώ, εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου