20 Ιουνίου 1824, η Καταστροφή των Ψαρών: Οι σημερινοί "σύμμαχοί" μας βίασαν, έσφαξαν κι έστειλαν στα σκλαβοπάζαρα χιλιάδες Έλληνες

 

20/6/2022

Τουρκοαιγύπτιοι και τουρκαλβανοί, οι σημερινοί πολυδιαφημιζόμενοι "σύμμαχοί"μας, κατέστρεψαν τα Ψαρά, έσφαξαν τους κατοίκους, έφτιαξαν την γήινη κόλαση.

Κατά το τέταρτο έτος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο σουλτάνος Μαχμούτ, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει τους Έλληνες Επαναστάτες, ζήτησε την βοήθεια του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Και την έλαβε. Με αντάλλαγμα, να δώσει ο Τούρκος στον Αιγύπτιο την Κρήτη και την Κύπρο και να διορισθεί ο θετός γιος του Μεχμέτ Αλή, ο Ιμπραήμ, διοικητής της Πελοποννήσου. 

Τίποτα κακό δεν θα είχε συμβεί στην Ελλάδα, αν δεν είχε ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος στην πατρίδα μας, ένας καταστροφικός διχασμός που αποσυντόνισε τις δυνάμεις μας.

 Ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον Χοσρέφ Πασά αποφασίστηκε να χτυπήσει τα Ψαρά.

 Εκείνο το πρωί της 20ής Ιουνίου του 1824, ο τουρκικός στόλος απέπλευσε από το Σίγρι Μυτιλήνης με προορισμό τα Ψαρά. Ενωμένοι Τούρκοι, Αλβανοί και Αιγύπτιοι, με 176 πολεμικά και φορτηγά πλοία, και έπειτα από ισχυρό κανονιοβολισμό, κατάφεραν να αποβιβαστούν στο νησί.

 30.000 ήταν οι κάτοικοι του νησιού, 7.000 ντόπιοι και οι υπόλοιποι πρόσφυγες από την Χίο και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Υπερασπιστές του νησιού ήταν Ψαριανοί, πάροικοι και Έλληνες από Μακεδονία και Θεσσαλία.

Οι Έλληνες μαχητές δυστυχώς υπέπεσαν σε λάθη που αποδείχθηκαν καταστροφικότατα. Για παράδειγμα δεν χρησιμοποίησαν τον στόλο και τα πυρπολικά τους. Περιορίστηκαν στην άμυνα. Και δεν είχαν διώξει τα γυναικόπαιδα.

Επακολούθησε φοβερή καταστροφή, με τους πολιορκημένους  Έλληνες να αγωνίζονται σθεναρά. Τελικά, η αμυντική γραμμή των μαχητών μας έσπασε και πλημμύρισε ο τόπος από Τούρκους. 

Φοβερή καταστροφή και σφαγή, ήταν το αποτέλεσμα της ήττας μας. Από τους 30.000 κατοίκους του νησιού, 18.000 θανατώθηκαν ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Από τα 100 πλοία των Ψαριανών, διασώθηκαν μόλις 16, καθώς και 7 πυρπολικά με τον Κανάρη. 

Όσοι κατάφεραν να σωθούν, εγκαταστάθηκαν στην Μονεμβασιά και μετά την Απελευθέρωση πήγαν στην Αρχαία Ερέτρια που ονομάστηκε Νέα Ψαρά. 

Με την καταστροφή των Ψαρών, η Επανάσταση δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, αφού χάθηκε μία από τις πιο σημαντικές βάσεις του Ελληνικού Ναυτικού, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και την ίδια την Επανάσταση.

Αν οι Έλληνες, τότε, δεν είχαν εμπλακεί στον εθνοκτόνο διχασμό, δεν θα κατάφερναν οι Τούρκοι με τους συμμάχους τους να καταστρέψουν τα Ψαρά. Αν... Και πώς μπορούμε σήμερα να βρούμε λέξεις που είναι ικανές να αποδώσουν τις κραυγές των Ελλήνων που βιάζονταν και σφάζονταν; Δεν μπορούμε.

Αλλά, ο εθνικός μας ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός, βρήκε λέξεις ικανές για να στείλει στην αιωνιότητα τα Ψαρά:

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

περπατώντας η Δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλληκάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο από λίγα χορτάρια

πούχαν μείνει στην έρημη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου