Γιάννης Αγοραστός Πλαγής: Ο Έλληνας από τους καλύτερους Άγγλους πιλότους! Ούτε ένας δρόμος δεν πήρε το όνομά του...


 18/4/2023

Γιάννης Αγοραστός Πλαγής, ο Έλληνας εκδικητής των αιθέρων που δεν γνωρίζουμε! Αλλά, ήταν μοναδική η προσφορά του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένας από τους καλύτερους πιλότους της RAF κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν ο Γιάννης Αγοραστός Πλαγής.

Γιος του Αγοραστού Πλαγή, από τον Κοντιά Λήμνου και της Ελένης Ροσέλη από το Πλατύ της Λήμνου που μετανάστευσαν στην Ροδεσία.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΠΛΑΓΗΣ

16 νίκες , DFC, DSO and Bar

(1919-1974)

Ο Γιάννης Αγοραστός Πλαγής πρωτοέδρασε στην ίδια περίοδο με τους υπόλοιπους Έλληνες πιλότους στην Μεσόγειο. Το όνομά του ήταν το μόνο που είχε ωστόσο ακουστεί , έστω και παραμορφωμένο (‘Πλατής’) , παραμένοντας για καιρό το μόνο ηχητικά γνωστό απ τα "άγνωστα" των Ελλήνων πιλότων που πέταξαν με ξένα σμήνη. Ο Γιάννης Πλαγής ήταν παιδί Ελλήνων μεταναστών στη Ροδεσία κι Έλληνας υπήκοος σε όλη την διάρκεια του πολέμου. Αρχικά  η εθελοντική του παρουσία για κατάταξη το 1939 στη ΡΑΦ, απορρίφθηκε. Αλλά αυτό κράτησε ως το 1940 μέχρις ότου η Αγγλία  άρχισε να κατατάσσει τον οποιοδήποτε σύμμαχο αγγλόφωνο πιλότο για να γεμίσει τα τεράστια κενά της.

Το 1942 , ο Γιάννης είναι 23 ετών και Ανθυποσμηναγός της ΡΑΦ η δε πρώτη του αποστολή είναι εντελώς ιδιόμορφη: απογειώνεται  από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου "Eagle" με το Σπιτφάϊαρ τύπου Vb , GN-K, AB436, μέσα στην ομάδα των πρώτων 15 τέτοιων αεροπλάνων που έρχονται να ενισχύσουν την δοκιμαζόμενη Μάλτα, αντικαθιστώντας τα Χάρικανς, και  ρίχτηκαν στην μάχη αμέσως μόλις έφτασαν στο νησί . Η  ΡΑΦ είχε χάσει ως τότε κάπου 300 αεροπλάνα από την αρχή του πολέμου! Αν κανείς επιζούσε στις άγριες αερομαχίες στη Μάλτα, με τόση δράση, αύξανε τις πιθανότητές του να γίνει "άσσος", πράγμα που έγινε και με τον Γιάννη και στους επόμενους 12 μήνες καταρρίπτει 9 αεροπλάνα κερδίζοντας το DFC. Σε προσωπικό του γράμμα στην οικογένειά του ανέφερε ότι ήταν πολύ σύνηθες να οδηγεί 4-5 αεροπλάνα μόνο για να αναχαιτίσει 100 και πλέον εχθρικά. Θα υπηρετήσει στα σμήνη 249 και 185. Το 1943 μετατίθεται στην Αγγλία, παίρνει την Αγγλική υπηκοότητα και από εκεί δρα στο μέτωπο πάνω από την κατεχόμενη Ευρώπη, προβιβάζεται σε Επισμηναγό και του απονέμεται το παράσημο DSO και η διοικήση του 126 σμήνους ΡΑΦ.

 Θα είναι απ τους πρώτους που θα δοκιμάσουν τις επιδόσεις του νέου Σπιτφάϊαρ τύπου IX το οποίο διαδέχεται τον τύπο V στη ΡΑΦ. (Βλέπε στην ιστοσελίδα μας: Greeks in Spitfires.html)

Τον Σεπτέμβρη του 1944 καταρρίπτεται και πληγώνεται ελαφρά στην επιχείρηση Μάρκετ Γκάρντεν για την κατάληψη του Άρνεμ. Μέχρι το τέλος του πολέμου πετάει με Mustang III κι η τελευταία του μεγάλη επιχείρηση ήταν η συνοδεία των βομβαρδιστικών Μοσκίτο που κατέστρεψαν το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Δανία. Παρέμεινε στην ΡΑΦ ως το 1948 πετώντας με τα πρώτα τζετ, κυρίως το Γκλόστερ Μέτεορ, μέχρι που αποστρατεύτηκε. Του έχουν αναγνωριστεί 16 επίσημες καταρρίψεις.  

Η Ροδεσία τον τίμησε με την ονομασία μιας λεωφόρου στο όνομά του (στο τότε Salisbury) κι έκτοτε αναφέρεται στην λίστα των Ροδεσιανών ηρώων. O Γιάννης Πλαγής κατάφερε μάλιστα να κατοικήσει σε σπίτι σε αυτήν την λεωφόρο και το είχε καμάρι ότι θα ήταν ο μόνος Έλληνας που ζούσε σε δρόμο που είχε το όνομά του! Θα αυτοκτονήσει για άγνωστους λόγους. Στην Ελλάδα στοιχεία απ την δράση του γίνονται γνωστά μόνο μετά το 1999 από έρευνες ιδιωτών. 

Μόλις πρόσφατα το 2007 από απλή έρευνα καταφέραμε για πρώτη φορά να εντοπίσουμε τα συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας του Γιάννη Πλαγή ξεκινώντας απ την ανιψιά του Κέλλυ (Kelee Plagis) που είναι καθηγήτρια στην Αμερική και απὀ όπου μάθαμε ότι ζουν τα 4 παιδιά του o John – Achilles,  η Jill – Angelικa, ο Jason – Antony και ο Michael – James  κατά σειρά αρχαιότητας.  Όλοι ζουν σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ εκτός του  Jason – Antony που ζει στο Κέιπ Τάουν. Είχαμε την μεγάλη χαρά να λάβουμε από την Jill, 5 οικογενειακές φωτογραφίες απ το αρχείο της που αναφέρονται στον πατέρα της αλλά και σε μια στην οποία εμφανίζονται ο "παππούς και η γιαγιά", όπως μας έγραψε...

Στην συνέχεια μας απέστειλε παλαιό γράμμα του πατέρα της που ανέτρεχε στις οικογενειακές του ρίζες, από όπου αποδεικνύεται ότι η καταγωγή τους είναι από την Λήμνο, του πατέρα του από τον Κόνδια και της μητέρας του από το Πλατύ. Η θεία τους Δήμητρα Πλαγή τους άφησε αργότερα ένα κομμάτι γης κληρονομιά κοντά στην παραλία του Πλάγισου Μόλου. Ο Γιάννης Πλαγής αναφέρει σαν κοντινότερο επιζώντα συγγενή, τότε,  τον Νίκο Μπουγαδέλη, πρώτο του εξάδελφο και χωροφύλακα.

Ο Γιάννης Πλαγής αναφέρεται στην Αγγλική Wikipedia, (Βλέπε εδώ: http://en.wikipedia.or/wiki/List_of_World_War_II_aces_from_Greece ) σαν ένας γνωστός Έλληνας πιλότος ήρωας του 2ου ΠΠ (σε ένα σύνολο 4).

Σχετικό σύντομο άρθρο για τον Πλαγή φιλοξενείται στα αγγλικά στην διεύθυνση :

http://www.acesofww2.com/rhodesia/Plagis.htm

 Πηγή: imansolas.freeservers.com,  limnosreport.gr

Είναι δραματικό, απαράδεκτο και αντι-ιστορικό, το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, δεν έχουν τιμήσει όπως πρέπει τον Έλληνα Γιάννη Αγοραστό Πλαγή, ενώ έχουν τιμηθεί και τιμηθεί πρόσωπα ανάξια λόγου, πολλά από τα οποία, μάλιστα, ζημίωσαν το έθνος μας. Σε αντίθεση με την Ροδεσία, εμείς δεν βρήκαμε χρόνο ούτε καν για να δώσουμε σε έναν δρόμο το όνομα αυτού του μοναδικού Έλληνα, που ήταν νεότατος όταν κατέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα ναζιστικά αεροπλάνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου